Ilustracija Foto: Shutterstock

Saznanje crnogorskih medija da je Zoran Mrvaljević Mrva, pripadnik Škaljarskog klana, navodno ponudio 40.000 evra i kilogram kokaina za likvidaciju Nemanje Zurovca, koji je član suparničkog Kavačkog klana, otvorilo je temu - cene mafijaških likvidacija. Pojedini navode da se kreću od 50.000 evra pa čak do milion, dok Marko Nicović, bivši načelnik beogradske policije i član Međunarodne asocijacije šefova policije, za Nova.rs tvrdi da su te cifre "prenaduvane" i da je maksimalna cena zapravo - 100.000 evra.

Poslednjih dana u medijima se pojavljuju informacije da su mafijaške likvidacije koje se naručuju u ratu supraničkih klanova, Kavčana i Škaljaraca, plaćane i po 500.000 evra.

Marko Nicović Foto: Medija centar

Međutim, Marko Nicović ima druga saznanja.

„Iako se na mnogim mestima navodi da su cene ubistava porasle, zapravo su pale, jer ima sve više i više, uglavnom klinaca, koji su spremni na to da ubiju da bi se dokazali u svojim kriminalnim okruženjima. Oni će smaknuti i za 10.000 evra. Dakle, da tako kažem, na tržištu je veća ponuda i cene su pale“, kaže Marko Nicović.

Inače, najzastupljenija su ubistva pištoljem i eksplozivom, dok se hladno oružje i snajper retko koriste.

Prvo se isplaćuje akontacija, a druga polovina po obavljenom poslu. Isplatu uvek obavljaju „treća lica“. Do 2000. godine među profesionalnim ubicama u Srbiji bili su ljudi koji su se borili na ratištima, gde su naučili da ubijaju. U zadnje dve decenije zamenila ih je „nova“ generacija likvidatora.

Milan Beko
Milan Beko Foto:E-Stock/Milo Rafailović

Nicović potom dodaje da ima izuzetaka koji koštaju daleko skuplje od 100.000 evra.

„Pokušaj ubistva Beka je bio oko 300.000 evra. To su izuzeci i oni su skuplji. Mislim da priče da je za ubistvo davano 500.000 evra nisu istinite. Recimo, za ubistvo Slobodana Šaranovića i ubistvo Nikole Bojovića, rođenog brata Luke Bojovića, plaćeno je po 100.000 evra“, otkriva Nicović.

On kaže da cena zavisi od mete, ali i od profesionalnosti ubice.

Slobodan Šaranović, Foto:E-Stock/Petar Jovanović

„Oni koji nisu profesionalci, koji nemaju logistiku, oni će da ubiju za 10.000 evra, a ovi koji imaju će to uraditi za 100.000 evra. Oni imaju i svoje takozvane „čistače““, priča Marko Nicović.

Inače, „čistač“ će nakon egzekucije sve da očisti, odnosno, obriše. Prvo će da skine sve sa ubice, od kose do čarapa. Potom, posebnim hemikalijama će da mu opere ruke. Zatim, uništava oružje kojim je zločin počinjen. Takođe, obezbediće da se na mestu zločina nađu lažni tragovi, poput opušaka cigareta. Upravo to je viđeno u slučaju pokušaja atentata na Milana Beka. Policija je na mestu pucnjave pronašla dosta pikavaca s raznim DNK.

Kada je recimo reč o jednom od najpoznatijih ubica u Srbiji, Sretku Kaliniću, Nicović kaže da je on bio vrlo jeftin.

„Kalinić je radio za Zemunce i tada naravno nije uzimao nikakav novac, jer je radio u svom kriminalnom klanu. Međutim, kao slobodan strelac, uzimao je oko 15.000 evra jer on sam nije imao nikakvu logistiku, samo sam čin egzekucije“, navodi Marko Nicović.

Radoje Zvicer Foto: detective-info.com.ua

Podsetimo, pre nekoliko dana prvo se pojavila vest da je za glavu vođe Kavačkog klana, Radoja Zvicera dato 500.000 evra. Likvidacija Zvicera trebalo je da bude odmazda za ubistva vođa škaljarskog klana Kotoranina Igora Dedovića i Podgoričanina Stevana Stamatovića koji su likvidirani 19. januara u restoranu u centru Atine dok su bili sa porodicama.

Strahinja Stojanović, Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, Printscreen/Instagram

Potom se, takođe, pojavila informacija da je ubistvo Strahinje Stojanovića plaćeno 300.000 evra. On je likvidiran 13. septembra, kada je pod njegov džip BMW X5 postavljen eksploziv. Za to ubistvo je uhapšen Milivoje M. (50) iz Gradiške.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram