Piroćanac pokušao da prošvercuje barkodove poznatih marki

Hronika 23. sep. 202011:25
Podeli:
Foto: Uprava Carina

Carinici su juče na graničnom prelazu Gradina zaplenili 18 falsifikovanih sertifikata i barkodova svetski poznatih marki Armani i Guči i tako sprečili da se kopije njihovih proizvoda prodaju na tržištu kao originali, saopštila je Uprava carine.

Slučaj je otkriven kada je na red za carinsku kontrolu na ulazu u zemlju pristigao autobus novopazarskih registarskih oznaka koji je prevozio putnike iz Turske ka Srbiji.

Među putnicima tog autobusa našao se i Piroćanac (51) u čijoj su torbici, koju je nosio oko struka, carinici pronašli sertifikate, nalepnice i bar kodove za razne modne detalje (marame, šalove, rukavice, čarape, šešire, kaiševe, nakit) svetski poznatih marki “Gucci“ i “Emporio Armani“ čija je vrednost od 75 do 475 evra.

Foto: Uprava Carina

 

Iskusnim carinicima to nije moglo da promakne, jer su odmah posumnjali da bar kodovi potiču od stvarno prodate originalne robe, ali da ih je neko vešto falsifikovao nameravajući da ih potom prikači uz kopije proizvoda i tako ih prikaže kao originale.

Kada se mobilnim telefonom pređe preko falsifikovanog bar koda, QR aplikacija pokazuje da je u pitanju originalan proizvod, što znači da je neko hakovao originalne bar kodove.

Foto: Uprava Carina

Carinici su tako uspeli da osujete još jedan pokušaj sajber kriminala, jer da je pokušaj bio uspešan, neko bi modni detalj koji vredi 2 evra kupio uveren da vredi 475 evra.

Uprava carina, kako podsećaju, aktivno se bori za očuvanje prava intelektualne svojine, tako da će zastupnici pomenutih brendova biti odmah informisani o otkrivenom pokušaju zloupotrebe,  kako bi mogli da se uključe u postupak i potvrde da li su sumnje carinika opravdane.

Komentari

Vaš komentar