Matej Periš i Nenad Periš Foto:Facebook

Nakon što je Nenad Periš, otac nestalog Splićanina Mateja, demantovao natpise u medijima da je na jednom od objavljenih snimaka prepoznao svog sina kao osobu koja navodno pliva u reci Savi, sporni video zapis pokrenuo je brojne kontroverze u javnosti i u prvi plan stavio sumnjive detalje, koji su na prvi pogled mogli da promaknu prosečnom gledaocu.

Na prvu sumnjivu okolnost ukazao je sam Periš, a tiče se najpre autentičnosti snimka.

Plivanje u ledenoj vodi  

Otac nestalog Splićanina koji je juče doputovao u Beograd kako bi učestvovao u potrazi, u okviru današnjeg demantija ukazao je da osnovano sumnja da je sporni snimak plivača iz Save, uopšte nastao kobne večeri. Kao glavni razlog navodi to što je prema njegovim saznajima temperatura vode bila svega pet stepeni, te da je nemoguće da bilo ko na onakav način pliva u takvoj vodi. Zabrinuti otac poziva se i na svoje iskustvo dugogodišnjeg vaterpoliste koji je dovoljno vremena proveo u vodi i napominje da je nemoguće tako plivati na temperaturi od pet stepeni ni u ronilačkom odelu, a kamoli bez.

Jedini snimak koji „odskače“

Snimak osobe koja pliva u Savi razlikuje se od svih ostalih koji su pokazani javnosti najpre po tome što na njima Nenad Periš jeste prepoznao svog sina kako trči po ulicama i zaustavlja taksi. Na tim snimcima jasno su vidljivi datum i vreme kada su nastali i nedvosmisleno ukazuju da su u pitanju snimci sigurnosnih kamera iz okolnih lokala. Snimci su fiksirani i sve vreme snimaju iz samo jednog ugla, bez ikakvog zumiranja. Sve to nedostaje na snimku plivanja u reci na kom se ne vidi ni vreme kada je nastao, niti je zapis fiksiran kao na prethodnim. Naprotiv, kamera gotovo da prati kretanje plivača, što, istina, samo po sebi ne bi moralo da bude neobično, ukoliko ova kamera ima neke dodatne mogućnosti izoštravanja slike ili zumiranja.Svakako, snimak je vidno drugačiji.

Voda je čista 

Snimak plivača jasno ukazuje da je voda oko njega čista, odnosno da po površini ne pliva ništa drugo. U zimskom periodu to je krajnje neobična okolnost, imajući u vidu da zbog visokog vodostaja, reka neizostavno nosi sa sobom gomilu granja, stabala, đubreta i svega što joj se u slivu nađe na putu, posebno pri obali. U to je mogla da se uveri čitava javnost koja je na brojnim snimcima nastalim od nestanka mladog Mateja, mogla da vidi đta sve teče sa Savom ka ušću u Dunav.

Refleksija osvetljenja

Iako bi i ova okolnost mogla vrlo lako da se objasni, nije na odmet i na nju skrenuti pažnju jer takođe može biti sumnjiva. Naime, u trenutku dok kamera prati plivača u Savi, na površini vode se reflektuje ljubičasta boja, koja bi u tom intenzitetu najpre mogla da dopire sa Brankovog mosta, to jest ukrasnog osvetljenja, a koje je po intenzitetu jače od svih okolnih koja dopiru s lokala. Na jednom od prethodnih snimaka na kojima se vidi Matej kako trči, u jednom trenutku vidi se i Brankov most koji je te večeri imao belo osvtljenje.

Izostanak svedoka

Ono što sve vreme najviše intrigira javnost jeste pitanje kako je moguće da baš niko nije video trenutak u kom Matej ulazi ili pada u reku, što je sad dodatno neverovatnije ako se uzme u obzir da je prethodno trčao po široj okolini. Na snimku koji prethodi plivanju u Savi vidi se mladić koji silazi niz stepenište na pristaništu, a koje se nalazi nedaleko od kluba u kom je Matej bio sa prijateljima. Međutim, trenutak u kom bi se videlo da uskače ili pada u vodu, nije zabeležen na ovom snimku.

Podsetimo, nekoliko domaćih prorežimskih medija danas je objavilo video snimke iz noći nestanka, na kojima se iz nekoliko različitih uglova vidi nestali Splićanin. Na jednom se vidi mladić kako trči po ulicama, kao i trenutak kada zaustavlja taksi vozilo. Posle kraćeg razgovora on nastavlja da trči, a vozilo produžava. Pored toga, na jednom se vidi mladić u istoj garderobi i obući kao na prethodnom snimku, trči ka pristaništu i silazi niz stepenice ka vodi.

Za kraj, jedan od snimaka pokazuje i kako neko pliva u vodi.

„Na snimcima na kojima trči i zaustavlja taksi je moj Matej, to vam mogu potvrditi. Dalje ne želim to više komentarisati. Treba prepustiti policiji da odradi svoje jer se na ovakav način, ubacivanjem i nekih drugih snimki, samo otežava potraga“, rekao je otac nestalog mladića hrvatskom Indexu.

Matej Periš Foto: MUP Hrvatske

Međutim, on je kazao i da nije na svim snimcima Matej.

„Uz snimke na kojima je on se dovode u vezu i neke koje nemaju nikakve veze s Matejem i ne znam zašto se to radi. Ja za snimak na kom neko pliva u Savi nikada nisam rekao da je u njemu Matej. Uopšte ne verujem da je to snimak od te večeri.

Ja sam se interesovao jer me je zanimalo koja je temperatura vode bila te večeri i bila je pet stepeni. Ja sam vaterpolista, ceo život sam u vodi i nema šanse da tako plivate na temperaturi od pet stepeni ni u ronilačkom odelu, kamoli bez“, rekao je Periš za Index.

Nenad Periš, otac nestalog Mateja Periša iz Splita, mladić nestao u novogodišnjoj noći
Nenad Periš Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Podsećanja radi, Matej Periš nestao je nakon što je bio u klubu „Gotik“ kod Beton hale u noći 30. na 31. decembar. Srpska policija već četiri dana traga za nestalim mladićem, a prethodnih dana patrole Rečne policije patrolirale su duž obale reke Save u potrazi za nestalim Perišem.

BONUS VIDEO: Nastavljena potraga za nestalim mladićem iz Splita

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare