Matej Periš Foto: MUP Hrvatske, MUP Srbije

Penzionisani zagrebački kriminolog i stručnjak za potrage Branko Lazarević rekao je za hrvatski portal kako je svaki nestanak, posebno kad se dogodi u drugoj državi, važno prijaviti odmah i sa svim osobama postupati kao da su osumnjičene. Tako je, smatra, trebalo napraviti i s nestankom Mateja Periša.

„Kad god osoba nestane, policiju treba obavestiti odmah, a policija treba razmotriti sve mogućnosti i poduzeti baš sve radnje i korake kao da se dogodio najcrnji scenarij. U tom smislu, sa svim osobama koje imaju bilo kakvu informaciju o nestaloj osobi takođe treba postupati kao da se dogodilo najgore“, kazao je u ponedjeljak za Dnevnik.hr iskusni zagrebački penzionisani kriminolog Branko Lazarević.

Lazarević je naglasio kako je nestanak hrvatskog državljanina u Srbiji ozbiljna stvar. U konkretnom slučaju, možda bi temeljem saradnje dve policije trebalo angažovati i dobrog kriminologa iz Hrvatske koji će raditi na slučaju skupa s kolegama iz Beograda, kazao je.

Pročitajte još:

Umirovljeni zagrebački policajac ističe kako u slučaju potrage za nestalim Matejem Perišem nije jasno zašto su njegovi prijatelji prijavili nestanak tek 31. decembra oko 18 sati, a mladić je posljednji put viđen skoro 16 sati ranije, 31. prosinca oko 2:30. Pita se zbog čega su toliko čekali, a radi se o satima koji su vrlo bitni.

„Da je nestanak mladića prijavljen u Zagrebu, moje kolege i ja doslovno bismo priveli u postaju sve iz kluba, a prijatelje koji su bili u društvu s nestalim odmah bismo razdvojili, zasebno ispitali i poligrafski testirali kako bismo vidjeli podudaraju li se svi navodi o nestanku“, ističe Lazarević.

Paralelno s ispitivanjem svih koji bi mogli pružiti bilo kakvu informaciju treba napraviti detaljnu analizu njihova ranijeg odnosa, kao i pomno utvrditi što se događalo u samom klubu i oko kluba. Često je za razrešavanje neke situacije, odnosno nestanka, presudan detalj koji na prvi pogled i nije bitan: mladići su, primerice, mogli zapevati neku pjesmu koja se domaćima nije svidela, pa da ga nakon izlaska iz kluba neko dočeka i napadne. No, to su zasada samo nagađanja, Lazarević je govorio uopšteno o pravilima potrage.

Kazao je i kako bi hteo da mladić bude pronađen živ i zdrav, ali veruje da se samoj potrazi moglo i trebalo pristupiti puno ozbiljnije.

BONUS VIDEO: Potraga za nestalim Matejom 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar