Foto:Vojska srbije/Darimir Banda; SCREENSHOT; Nemanja Jovanović/Nova.rs; Shutterstock

Skoro mesec dana je prošlo otkako je u javnost isplivao snimak žandarma Nenada Vučkovića Vučka sa sastanka koji je imao sa huliganima, njegov poslodavac Ministarstvo unutrašnjih poslova, ne oglašava se o novim saznanjima koje Vučkovića povezuju sa podzemljem. Iako je tužilaštvo odlučilo da ne goni Vučkovića zato što je nakon ubistva Aleksandra Stankovića zvanog Sale Mutavi uništio dva važna dokaza, njegove mobilne telefone, pitanje je da li će protiv žandarma biti pokrenut makar disciplinski postupak zbog drugovanja sa kriminalcima.

Službenik MUP Nenad Vučković zvani Vučko, koji se i ranije dovodio u vezu sa osobama iz kriminalnih krugova, ponovo se našao pod lupom javnosti nakon što je KRIK objavio audio-zapis na kom se jasno čuje kako sastanči sa huliganima. Iz onoga što Vučković priča, može se steći utisak da ne samo da se sa njima družio, već i da je nakon Stankovićevog ubistva 2016. godine preuzeo vođstvo nad grupom mladića koji su odlazili na Partizanove utakmice, ali su istovremeno radili i na vratima najpoznatijih beogradskih klubova i bili poznati policiji.

Vučković je tako na primer, kako je i sam rekao na snimcima koje je objavio KRIK, sa svojom grupom „policiju držao u šaci“, ali je ipak konstantno morao da rešava različite probleme koje su pravili njegovi saradnici, pa je zato naveo primer Darka Ristića zvanog Meda, koji je nokautirao Zorana Jakšića, jednog od vodećih u klanu „Amerika“. Zbog tog incidenta, kako je rekao, morao je da moli za Medin život neke od najvećih kriminalaca poput Dragana Maksimovića Maku, Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam i slično.

Foto: Sigurnosne kamere

Pored toga, u snimku smo saznali da je Vučković, nakon Stankovićevog ubistva, od policije preuzeo njegove lične stvari, među kojima su bili Stankovićevi telefoni. Međutim, uprkos tome što je Stanković bio kriminalac čiji bi telefoni mogli odgovoriti na brojna pitanja o tome sa kim je sarađivao, sa kim je kontaktirao i slično, Vučković ih je „u besu“, kako je sam rekao, polomio. Tužilaštvo je odlučilo da ga zbog ovog postupka ne goni, a o tome da li će protiv njega biti pokrenut bilo kakav disciplinski postupak u policiji, do sada se ne zna ništa. Redakcija portala Nova.rs zbog toga se obratila Ministarstvu unutrašnjih poslova sa pitanjima u vezi sa Vučkovićem, a odgovore do sada nismo dobili.

Članstvo u kriminalnoj grupi

Budući da bi sa snimka i laik mogao zaključiti da je Vučković bio član, ako ne i vođa, grupe, pitali smo MUP da li će preduzeti bilo kakve radnje kako bi istražili šta je Vučković tačno radio. Imajući u vidu da je nekadašnji ministar policije Nebojša Stefanović 2016. godine, odgovarajući na pitanja Insajdera, tvrdio da je Vučković, pre nego što je iz Vojske Srbije, gde je ranije bio zaposlen, prošao bezbednosnu proveru koja je obavezna za svakog službenika, ostaje otvoreno pitanje da li je Vučković tokom rada u MUP ostvario veze sa kriminalcima.

Nenad Vučković Vučko Foto:Vojska srbije/Darimir Banda

Tadašnji ministar, podsećanja radi, nije video ništa sporno u tome što Vučković rame uz rame sa osuđivanim kriminalcima odlazi na Partizanove utakmice, gde su u više navrata fotografisani.

Suspenzija pod znakom pitanja

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal zatražio je od KRIK-a da im dostave pomenuti audio-snimak, nakon što je KRIK upitao tužilaštvo šta će učiniti shodno novim informacijama. Samim tim, ostaje pitanje da li će se Vučković naći pod lupom tužilaštva, ali i da li će u Ministarstvu unutrašnjih poslova biti suspendovan do utvrđivanja svih okolnosti događaja.

Blindirani automobil

Uprkos tome što MUP mesecima niti potvrđuje niti demantuje da je Vučković zaposlen u MUP, ne želeći da otkrije ni na kojoj poziciji sada radi, do redakcije portala Nova.rs stigla je informacija da je Vučkoviću nedavno oduzet službeni automobil marke „audi“ koji je takođe bio blindiran. Da li je ova informacija tačna pokušali smo da saznamo u policiji ali bezuspešno. Interesovalo nas je i zbog čega je Vučković, na poziciji savetnika, uopšte imao blindirani automobil.

Telefoni

Imajući u vidu da smo sada prvi put saznali da je Vučković preuzeo Stankovićeve lične stvari od svojih kolega policajaca, te da su među njima bili i mobilni telefoni ubijenog kriminalca, koje je Vučković slomio, pitanje za policiju svakako je i da li će Vučković makar disciplinski odgovarati zbog toga što je uništio telefone iz kojih su se potencijalno mogli izvući brojni važni podaci o Stankovićevom životu u podzemlju.

Aleksandar Stanković i Veljko Belivuk Foto:Privatna arhiva

Takođe, moguće je da su ti telefoni skrivali i odgovor na pitanje zbog čega je Stanković ubijen, imajući u vidu da od 2016. godine do danas istraga nije utvrdila ko je pucao na Stankovića i ko je nalogodavac tog mafijaškog ubistva. Da je Vučković i sam znao šta se krije iza likvidacije, saznali smo iz pomenutog audio-snimka.

„Dve godine od ubistva tapkamo u mestu. Iako znam sve od početka do kraja, džabe, oni nisu tu, nijedan u Beogradu, u Srbiji“, rekao je Vučković, a onda ispričao kako se Stanković zamerio vođi škaljarskog klana Jovanu Vukotiću.

„Pevali su ovo za Vukotića, što je bila inicijalna kapisla da ovaj da pare da ga ubiju”, objasnio je Vučković. „Pevali su pesmu on i (Vladimir) Roganović, grlili se, samo su to uradili. I ovaj (Vukotić) reko: ‘Zbog toga ćeš 10 metaka u glavu da dobiješ’. Nije ni zbog Ikerovih batina, Iker će naknadno da nas osudi.”

Jovan Vukotić, Jovica Vukotić
Foto: Turska policija

Ipak, Vučković je na saslušanju nakon ubistva svojim kolegama i tužiocu ispričao da sve što zna o zločinu jesu informacije koje ima „sa ulice“. Vukotića, pesmu, Stankovićeva zameranja drugm kriminalcima i slično, nije ni pomenuo.

U kom svojstvu komunicira sa kriminalcima

U kom svojstvu je Vučković bio na stalnoj vezi sa kriminalcima moglo bi biti još jedno pitanje za njegovog poslodavca. Ako se uzme u obzir da je načelnik Uprave kriminalističke policije Ninoslav Cmolić u januaru ove godine, odgovarajući na pitanja o Vučkoviću, kazao kako on nije na optužnici podignutoj protiv kriminalne grupe Veljka Belivuka (koji je nasledio Stankovića), ali da se u nekim dopisima pominje da je u „ođenom svojstvu“, pitanje je i da li će Vučkovićeva odbrana da se zasniva na tome kako je sve vreme radio i prikupljao podatke za policiju.

Bonus video: Žandarm Vučković o Veljku Belivuku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar