Dragan Marković Palma
Dragan Marković Palma. Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Dragan Marković Palma, lider Jedinstvene Srbije optužen u javnosti da je podvodio maloletnice i devojke, podneo je krivičnu prijavu protiv B. R, svedoka čije smo izlaganje imali prilike da čujemo u video-zapisu emitovanom na konferenciji Marinike Tepić.

Marković je u prijavi naveo da postoje osnovane sumnje da je B. R. putem sredstava javnog informisanja izvršio krivično delo izazivanje panike i nereda 19. aprila tokom konferencije u Beogradu.

„Tokom davanja izjave na konferenciji za štampu tokom jednog od svojih izlaganja izrekao je neistinite i neproverene informacije kroz napred navedeno i tom prilikom u mnogome narušuo mir i spokojstvo građana Jagodine. Uputio je ovom prilikom izuzetno ozbiljne optužbe na račun pre svega Dragana Markovića, ali i na račun drugih predstavnika vlasti i visokih funkcionera, a sve na osnovu kako i sam navodi, svojih ličnih procena i bez i jednog konkretnog dokaza za bilo koju od tvrdnji koju je ovom prilikom izneo.

Ovime je kod podnosilaca krivične prijave i njihovih porodica ozbiljno narušio mir i spokojstvo, a pritom izazvaši paniku među građanima, pre svega grada Jagodine, tom prilikom je pozivao muškarce iz Jagodine da zaštite pripadnice ženskog pola očigledno usmerivši ovaj i ovakav poziv sa ciljem izazivanja nereda, panike nespokojstva među građanstvom,“ navodi se, između ostalog, u krivičnoj prijavi u koju je Nova.rs imala uvid.

U prijavi koju je potpisao Marković stoji i da na osnovu svega navedenog predlaže tužilaštvu da sprovede istražni postupak, pozove i sasluša okrivljenog, oštećenog kao sedoka sa punomoćnikom i eventualno druge svedoke, izvrši uvid u snimak izlaganja okrivljenog i da protiv okrivljenog podigne optužni akt i kazni ga po zakonu.

Prijava je podneta 5. maja u Jagodini.

Podsećanja radi, nakon pomenute konferencije na kojoj su iznesene stravične optužbe na račun Markovića, Više javno tužilašto u Jagodini je formiralo predmet koji je ubrzo prebačen u Kraljevo, grad Palmine pulenke.

Iz VJT u Jagodini su prethodno obasnili za Nova.rs da sledi prikupljanje obaveštenja, a Palma je istog dana kada je formiran predmet posetio VJT u svom gradu, što su mnogi okarakterisali kao pokušaj da se izvrši pritisak na tu instituciju.

S tim u vezi, jagodinski tužilac nam je pojasnio da je on tog dana na pisarnicu doneo jedan podnesak u kom traži da se što pre razjasne sve okolnosti oko ovog slučaja.

Marinika Tepić
Marinika Tepić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Zatim je izjavu dala i Marinika Tepić, ali je kazala da imena eventualnih svedoka i žrtava ne može da poveri institucijama sve dok postoji i najmanja mogućnost da njihova bezbednost zbog ovog slučaja bude ugrožena.

Da je takva bojazan opravdana svedoče mnogobrojne pretnje koje je Marković uputio proteklih dana sa televizija sa nacionalnom frekvencijom, rekavši da će naći svakog svedoka bilo da svedoči putem „Skajpa“, interneta ili na bilo koji drugi način.

Palma se oglasio kroz saopštenje grada

Nakon podnošenja krivične prijave, na adrese mnogobrojnih redakcija stiglo je saopštenje Grada Jagodine koje više liči na lično obraćanje Dragana Markovića Palme.

„Jagodina, i uopšte pomoravski kraj je tradicionalno, može se reći dosta konzervativan, gde se poštuju ljudske vrednosti kao što su čast i poštenje, odgovornost i istinitost, gde se u vezi sa tim na najvišem nivou porodicne vrednosti, kao noseći stub“, početak je pomalo neobičnog saopštenja za jednu gradsku ustanovu.

Jagodina
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Kako se dalje navodi, „pozivanje osumnjičenog i spominjanje trinaest i po hiljada muškaraca, na zaštitu navodnih žrtvi od strane njihovih roditelja, prijatelja, ujaka, stričeva, dedova, i tako dalje, u stvari predstavlja najperfidniju pretnju u pravcu ugrožavanja podnosioca krivične prijave i njegove uže i šire porodice, i to na najobjektivniji način.“

Dalje se navodi da je reč o očiglednoj zameni teza, o „imaginarnoj“ ugroženosti devojaka i žena čime se, kako kažu iz ove institucije, poziva na linč podnosioca krivične prijave.

Ukazuje se na činjenicu da su tokom dugotrajne pandemije korona virusa ljudi međusobno distancirani, iscrpljeni fizički i mentalno i da „u sklopu tih činjenica“ opravdan Markovićev strah za bezbednost njega i njegove porodice.

U saopštenju se svedok naziva osumnjičeni i navodi se da je izvršio najmanje još jedno krivično delo „ugrožavanje sigurnosti sa svim zakonskim obeležjima toga dela, a sasvim sigurno i obeležja drugih krivičnih dela sa elementima podstrekavanja na nasilje, za koje se krivično gonjenje preduzima po službenoj dužnosti“.


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare