Foto: Screenshot N1

Zlatko Gigić, jedan od sedmorice pripadnika niškog odreda Žandarmerije, koji su osuđeni zbog prebijanja Andreja Vučića i Predraga Malog 2014. tokom "Parade ponosa", nakon sinoćnjeg pojavljivanja na protestu protiv režima u Novom Sadu, kazao je za portal Nova.rs da se ni on ni njegove kolege ne bave politikom, već da su se na skupu pojavili kao predstavnici građana, koji u ovoj državi trpe torturu i nepravdu.

„Pozvani smo na protest kao predstavnici onih koji u ovom sistemu trpe stravičnu torturu. Naše pojavljivanje nema veze sa politikom, već sa tim što smo žrtve jedne velike nepravde koja nam je učinjena. Nedavno nam je uručeno rešenje o otkazu, odnosno o prestanku radnog odnosa, koje nije doneto na zakonit način. Delo za koje smo mi pravosnažno osuđeni desilo se nakon donošenja akta na koji se ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović pozvao u tom rešenju koje smo dobili, što znači da je retroaktivno“ kaže Gigić.

Gigić navodi i da se njegove kolege i on neće pojaviti na današnjem protestu koji u Beogradu organizuje „Građanski otpor“, upravo da njihov dolazak ne bi bilo iskorišćen u političke svrhe.

„Juče smo se pojavili da bi ljudi videli da smo deo građana. Ipak, više nećemo, strah postoji kod svih nas“, navodi Gigić.

Inače, sedmorica pripadnika niškog odreda Žandarmerije, među kojim je i Gigić, osuđeni su na uslovne kazne zatvora zbog prekomerne upotrebe sile tokom održavanja „Parade ponosa“ 2014. u Beogradu, kada su pretučeni Andrej Vučić i Predrag Mali, braća Aleksandra Vučića i Siniše Malog. Ginić povodom ove presude kaže da ostaje pri tome da su oni tog dana samo radili „svoj posao“.

„Podneli smo žalbu Ustavnom sudu, nakon koje ćemo videti šta ćemo. Ostajem pri tome da nismo krivi i da smo tog dana radili po komandi odreda Žandarmerije. Na tom mestu se nismo našli u privatnoj režiji, već smo radili naš posao“, dodao je Ginić.

Podsetimo, sem Gigića za prebijanje Vučića i Malog osuđeni su i Predrag Mitrović, Slavko Stojanović, Dragan Savić, Dalibor Đorđević, Boban Lekić i Mitar Milosavljević. Od njih sedmorica žandarma, dvojica su u međuvremenu penzionisana.