Otkrivamo: Šta povezuje Koluviju i Miroslava Miškovića

Hronika 31. jul. 202022:16 > 22:25
Podeli:
Foto: Arhiva

Tročlanim sudskim većem, koje će voditi postupak protiv Predraga Koluvije, vlasnika narko plantaže “Jovanjica”, predsedavaće dugogodišnji sudija krivičar iz beogradskog Višeg suda, ali i novoimenovani i “najmlađi” sudija Specijlanog suda Zoran Ganić, koji se na toj funkciji nalazi od početka godine, saznaje portal Nova.rs. Interesantno je da je Ganić po prelasku u Specijalni sud raspoređen u veće u kom je ranije bila sudija Maja Ilić, koja je vodila postupak protiv Miroslava Miškovića, a čije ime se od Nove godine ne nalazi više na spisku sudija tog suda. Preostalih dvoje sudija koje je odlučivalo o Miškovićevoj sudbini, odlučivaće sada i o Koluvijinoj.

Sudeći po dokumentaciji dostupnoj na sajtu, sudija Ganić je godišnjim planom rada raspoređen u treće sudsko veće Specijalnog suda, zajedno sa sudijama Velimirom Lazovićem i Draganom Mirkovićem. Interesantno je da je u ovom veću do prošle godine bila sudija Maja Ilić, koja je vodila postupak i iz dva navrata izricala osuđujuće presude vlasniku Delte Miroslavu Miškoviću. Njeno ime se, međutim, od Nove godine, ne nalazi na spisku sudija Specijalnog suda, zbog čega je sasvim izvesno i očigledno da je sudija Ganić došao upravo na njeno mesto.

Sudija koji će voditi slučaj “Jovanjica” iza sebe ima veliko iskustvo, a kao sudija krivičnog odeljenja Višeg suda vodio je postupke i za najteža krivična dela. U pravosudnim krugovima, prati ga glas da je izrazito pošten, pravičan i temeljan sudija, podložan jedino zakonskim odredbama, ali ne i spoljnim pritiscima.

U svojoj dugoj karijeri sudio je u mnogim predmetima koji su bili medijski praćeni, među kojima je verovatno najpoznatiji slučaj zverskog silovanja i ubistva devojčice Ivane Podršačić iz Batajnice. Optuženog Darka Kostića osudio je na maksimalnih 40 godina zatvora, a njegovu kaznu potvrdio je kasnije i Apelacioni sud.

Takođe, vodio je postupak u slučaju ubistva vođe navijača Velibora Dunjića, a ostaće i upamćen kao sudija koji je zbog jednog postupka morao da sasluša 30 javnih ličnosti. U pitanju je bilo suđenje Ivanu Ivanoviću, lideru desničarskog pokreta “Naši”, koji je pre nekoliko godina na Fejsbuku objavio listu “najvećih srbomrzaca”, među kojima je bilo 30 javnih ličnosti iz sveta muzike, politike, filma…

Pročitajte još:

Jedan od poslednjih postupaka koji je vodio pred Višim sudom bilo je suđenje Dejanu Joviću, bivšem zameniku načelnika Odeljenja za suzbijanje krvnih i seksualnih delikata u beogradskoj policiji. Jović je optužen da je uticao na svog kolegu iz PS Zvezdara da ne postupa po jednoj prijavi za nasilje u porodici, a nakon što je uhapšen, prorežimski tabloidi su ga označavali kao saradnika škaljarskog klana, čijim je članovima odavao poverljive informacije. Sudija Ganić ga je, međutim, zbog nedostatka dokaza, oslobodio krivice.

Komentari

Vaš komentar