Foto:Nova.rs; MUP Srbije

Motiv ubistva Gorana Mihajlovića, mladića iz Resnika koji slovi za prvu žrtvu klana Belivuk - Miljković, još nije u potpunosti poznat iako će se ovaj slučaj konačno naći pred sudom. Ipak, prema informacijama do kojih smo došli, postoje određene sumnje da bi motiv mogla biti mašina za proizvodnju droge "ekstazi", koju je Mihajlović dobio od svog tasta Nenada Stankovića zvanog Čoki, osuđivanog kriminalca koji se ovim ilegalnim "biznisom" bavio ranije, zbog čega je i osuđen na višegodišnju robiju. Tu mašinu Mihajlovićeva supruga je prepoznala na snimcima zabeleženim u kući strave u Ritopeku, zbog jedne specifičnosti.

Pred Specijalnim sudom u Beogradu u ponedeljak je održano pripremno ročište u postupku koji se vodi protiv pripadnika ove grupe. Na optuženičkoj klupi će se naći Vlado Draganić, Miloš Budimir, Srđan Lalić, Dejan Tešić, Vladimir Grek, Aleksa Stošić, Senad Rešović i Dragan Mitrović i dvojica okrivljenih saradnika Nikola Spasojević i Bojan Hrvatin.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Stefan Tomasevic/ATAImages

Oni se terete da su u aprilu 2019. godine u Beogradu ubili Gorana Mihajlovića iz Resnika, a u avgustu 2020. Nikolu Mitića. Značajan doprinos u otkrivanju pojedinosti ovih zločina dali su optuženi pripadnici grupe Spasojević i Hrvatin, posebno imajući u vidu da su tela žrtava uništavana nakon likvidacije, kao i većina drugih tragova. Ipak, do sada nije u potpunosti razjašnjen motiv ubistva Gorana Mihajlovića, iako se sumnja da bi posredi mogli biti Mihajlovićevi poslovi sa drogom.

„Ekstazi“ u tazbini

Razlog zbog kog se Mihajlović našao na meti jedne od najopasnijih grupa ikada stvorenih na našim prostorima mogao bi da se krije u njegovoj prošlosti, odnosno njegovim vezama. Naime, dok se Mihajlović još nije probio na srpsko narko-tržište, jedan od vodećih proizvođača sintetičke droge „ekstazi“ bio je Nenad Stanković zvani Čoki iz Resnika, koji je u 2017. godine uhapšen.

Goran Mihajlović
Goran Mihajlović Foto: Privatna arhiva

Tada su pripadnici Službe za borbu protiv organizovanog kriminala otkrili laboratoriju ekstazija u kojoj su pronašli 52 kilograma ove droge, zajedno sa 80 kilograma mase potrebne za proizvodnju. Da slučaj bude još bizarniji, Čoki je uhapšen sa ćerkom Tijanom ali i drugim saradnicima, među kojima je Tijanin dečko. Međutim, Čokija i Mihajlovića povezuje K. S, Čokijeva druga ćerka koju je, kako smo nezvanično saznali, oženio upravo Mihajlović.

Kako su za naš portal ispričali izvori upoznati sa ovim slučajem, postoje izvesne okolnosti koje upućuju na to da je Mihajlović, nakon Čokijevog hapšenja, delimično preuzeo posao sa narkoticima.

„Dok su Stankovići bili u pritvoru, Mihajlovićeva uloga bila da obavlja poslove u njihovom odsustvu. Reč je o porodici koja se duži niz godina bavi kriminalom, a Stanković je ranije hapšen i u inostranstvu“, navodi izvor našeg portala upoznat sa slučajem.

U međuvremenu, Mihajlović 2019. godine misteriozno nestaje. Policija je za njim mesecima bezuspešno tragala, makar zvanično budući da je postojala prijava nestanka. Pronađen je i njegov automobil „porše“, a kako policijska potraga nije dala rezultate, porodica je povela svoju privatnu istragu celog slučaja. Tada su primetili kako Mihajlović odlazi sa nepoznatom osobom.

Na televiziji videla tatinu mašinu za „ekstazi“

Meseci su prolazili, a o Mihajloviću se nije znalo ništa. U međuvremenu, u Beogradu je uhapšena kriminalna grupa predvođena Veljkom Belivukom i Markom Miljkovićem. Dok je Mihajlovićeva supruga na televiziji gledala snimke hapšenja i zaplena Belivukovog oružja primetila je detalj koji joj je bio poznat – mašinu za proizvodnju „ekstazija“ koja je pripadala njenom suprugu. Lako ju je prepoznala zbog specifične „falinke“, tačnije polomljene poluge.

Tek tada pojavio se jedan od prvih konkretnih tragova koji su povezali Belivukov klan i nestanak Mihajlovića.

Mihajlovićeva svastika prala Miljkovićev veš u CZ-u

Mihajlovićeva supruga K. S. ispričala je tužiocu da je njena sestra Tijana u pritvoru Centralnog zatvora u Beogradu, nakon akcije u kojoj je privedena sa ocem, boravila istovremeno kada i Marko Miljković. Njih dvoje su se družili, a da slučaj bude još bizarniji, Tijana mu je prala veš, otkrio je nedeljnik „Vreme“ letos. Pored toga, „Vreme“ je pisalo da je Mihajlović bio na tajnim merama nadzora Specijalne službe za borbu protiv organizovanog kriminala MUP-a Srbije, te je ostalo otvoreno pitanje kako je moguće da je čovek koji je bio „na merama“ nestao, a potom završio i kao žrtva jednog klana.

Marko Miljković Foto: E-Stock/Milos Rafailovic

Mihajlović je, podsećanja radi, ubijen 2. aprila, a veruje se da je bio otrovan. Potom su njegovo telo umotali i spakovali u kamion, kako bi ga transportovali na plac kuće u Surduku. Tamo su napravli lomaču od starih automobilskih guma, ćumura i drveća, upalili je, a telo stavili među gume. Nesagorele delove tela je potom okrivljeni Belivuk usitnio macolom, a zatim su ih stavili u džak i odvezli do Pupinovog mosta i bacili u Dunav.

Sa druge strane, Nikola Mitić je 2020. godine usred bela dana otet ispred ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu. Najpre je odvezen na Partizanov stadion gde je maltretiran, a potom u kuću u Ritopeku gde je ubijen.

Bonus video: Napad na Miloša Vazuru i njegovo obezbedjenje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar