Ratko Mladic Hag izricanje presude
Ratko Mladić u Hagu tokom izricanja presude Foto:Tanjug/AP Photo/Peter Dejong

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu osudilo je juče na doživotnu kaznu zatvora Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), a portal Nova.rs otkriva gde bi sve mogao general da služi kaznu. Kako saznajemo, pored haškog Ševeningena, u opticaju su zatvori u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Poljskoj i Francuskoj.

Sudski mehanizam, ili kako se ranije nazivao Haški tribunal, ima ugovor sa ukupno 17 evropskih zemalja u koje se šalju svi oni koji su pravosnažno osuđeni pred ovim sudom.

Pročitajte još:

Tako bi nekadašnji komandant VRS,  koje je juče izrečena pravosnažna kazna doživotnog zatvora, mogao da služi robiju u čak nekoliko evropskih država. Ako zanemarimo zatvor Ševeningen u Hagu, u kome se nalazi najviše haških optuženika i osuđenika, Mladić bi mogao da se nađe u nekoliko drugih, s obzirom da haški Srbi svoje kazne izdržavaju u zatvorima u Nemačkoj, Velikoj Britaniji, Poljskoj, ali i Danskoj, Estojini, Finskoj i Francuskoj.

Tako je penzionisani general MUP Srbije Sreten Lukić, osuđen na 20 godina zatvora zbog zločina nad kosovskim Albancima, svoju kaznu izdržavao u Poljskoj. Ipak, Lukić je nedavno vraćen iz Poljske u sudski pritvor u Sheveningenu.

Sa druge strane, u zatvoru Tart u Estoniji nalaze se ratni general Vojske RS Dragomir Milošević, osuđen na 29 godina zatvora zbog zločina nad civila u opkoljenom Sarajevu.

Takođe, general Vojske Republike Srpske Radislav Krstić, koji služi kaznu od 35 godina zatvora za genocid u Srebrenici, nalazio se u zatvoru Vejkfild u Velikoj Britaniji. Ipak, i on je u jednom trenutku vraćen u hašku ćeliju.

Hag, tribunal, suđenje, sud, sudjenje, prilog, Zašto čuvamo Jojića i Radetu, emisija Među nama, Medju nama
Foto: Nova S

I u zatvoru u Nemačkoj ima haških osuđenika. Tamo kazne izdržavaju general Vojske Republike Srpske Stanislav Galić, koji je osuđen na doživotnu kaznu robije zbog uloge koju je imao u opsadi Sarajeva, i Dragoljub Kunarac, ratni zločinac iz Foče.

Možda i najpoznatiji haški osuđenik, bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, nedavno je prebačen iz Haga u britanski zatvor na ostrvu Vajt, na jugu Engleske, koji se nalazi na 20 kilometara od Portsmuta.

Radovan Kardžić
Radovan Kardžić Foto: EPA-EFE/PETER DEJONG

Zatvor na ostrvu Vajt postoji od 1863. godine i nekada je važio za jedan od najstrožih u zemlji.

Inače, Srbija je dosad u više navrata pokušavala da u Savetu bezbednosti UN izdejstvuje da srpski osuđenici prebačeni u svoju zemlju, ali do toga nije došlo.

Podsetimo, Ratko Mladić juče je osuđen na doživotnu kaznu zatvora, i to je sedma koju je izrekao pomenuti sud u Hagu.

Osuđeni general Mladić se u pritvoru u Ševeningenu nalazi od 31. maja 2011. nakon što su ga 26. maja uhapsile vlasti Srbije u Lazarevu kraj Zrenjanina i izručile Tribunalu.

Haški tribunal je generala Mladića prvi put optužio 25. jula 1995, ali je optužnica dopunjavana nekoliko puta do 2011. godine. Suđenje Mladiću počelo je maja 2012., a tokom višegodišnjeg postupka saslušano je više od 300 svedoka.

Pročitajte još:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram