Foto: EPA-EFE/Jerry Lampen

Žalbeno veće Mehanizma za krivične sudove u Hagu danas je proglasilo krivim i osudilo na doživotnu kaznu zatvora Ratka Mladića bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS).

Predsedavajuća, sudija Priska Matimba Nijambe pitala je na početku Ratka Mladića da li može pratiti postupak na jeziku na koji razume, što je on potvrdio i kazao da može.

Sudija je na početku podsetila na ulogu Ratka Mladića, i funkcije koje je objavljao za vreme rata, odnosno da je bio komandant Vojske Republike Srpske. Potom je pročitana optužnica po 11 tački optužbe. Podsetila je da je prvostepenu presudu dobio kaznu doživotnog zatvora i proglašen krivim za genocid na području Srebrenice 1995. i za progon, istrebljivanje, ubistvo, deportaciju, prisilno premeštanje stanovništva, terorisanje, protivpravne napade na civile i uzimanje talaca, te da nije kriv za genocid u pet opština BiH.

Ratko Mladic Hag izricanje presude
Ratko Mladić u Hagu tokom izricanja presude Foto:EPA-EFE/Jerry Lampen

Sudija se osvrnula na žalbu njegove odbrane, i da traže oslobađajuću presudu, odnosno alternativno ponavljanje postupka. Tužilaštvo, rekla je sudija, koje osporava UZP kao i oslobađajuću presudu za genocid po tački jedan. Tužilaštvo je tražilo da ispravi pogreške i da gospodinu Mladiću izrekne presudu za to delo.

Što se Mladićevih žalbi tiče, predsedavajuća veća je pročitala sve stavke koje je Mladićeva odbrana osporila u prvostepenoj presudi, ali su sve žalbe odbijene, uz suprotno mišljenje za neke tačke, predsedavajuće Žalbenog veća sudije Nijambe.

Ratko Mladic Hag izricanje presude
Ratko Mladić u Hagu tokom izricanja presude Foto:EPA-EFE/Peter Dejong

Takođe, Žalbeno veće odbilo je i žalbu Tužilaštva u Hagu za genocid u pet opština u BiH, uz suprotno mišljenje dvoje sudija.

Sudija je rekla da Mladić ustane dok bude čitala presudu u celini, što je on i uradio.

Žalbeno veće imajući u vidu pismene podneske i usmenu argumentaciju održane 25. i 26. avgusta 2020. godine odbilo je sve žalbe Ratka Mladića uz suprotno mišljenje sudije Nijambe, kao i sve žalbe Tužilaštva uz suprotno mišljenje dvoje sudija, i oslobodilo Mladića za genocid u tački jedan, ali osudilo, kao i u prvostepenoj presude, po svim ostalim tačkama optužnice, uključujući i za genocid u Srebrenici.

Predsedavajuća Nijambe potom je rekla da je Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora i da će se kazna odmah izvršiti, odnosno da ostaje u pritvoru Mehanizma dok se ne dovrši organizovanje prebacivanja u državi u kojoj će izdržavati kaznu. Potom je sudija Nijambe priložila delimično suprotno mišljenje, kao i ostalo četvoro sudija koji su takođe priližili zajedničko, delimično suprotno mišljenje.

Osuđeni general Mladić se u pritvoru u Sheveningenu nalazi od 31. maja 2011. nakon što su ga 26. maja uhapsile vlasti Srbije u Lazarevu kraj Zrenjanina i izručile Tribunalu.

Većem koje je danas izreklo pravosnažnu presudu generalu Mladiću predsedavaju sudija Priska Matimba Nijambe (Prisca Nyambe) iz Zambije. Članovi veća su sudije Mustafa El Baž (Mustapha EL Baaj) iz Alžira, Aminata Engum (Aminatta N`Gum) iz Gambije, Elizabet Ibanda-Nahamija (Elizabeth Nahamya) iz Ugande i Sejmor Penton (Seymour Panton) sa Jamajke.

Kako je naš portal pisao, presuda kojom je bivši komandant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić osuđen na doživotnu kaznu zatvora, sedma je takva presuda dosuđena za 28 godina postojanja Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju.

Haški tribunal je generala Mladića prvi put optužio 25. jula 1995, ali je optužnica dopunjavana nekoliko puta do 2011. godine. Suđenje Mladiću počelo je maja 2012., a tokom višegodišnjeg postupka saslušano je više od 300 svedoka.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare