Foto:EPA ATTILA KISBENEDEK; Milan Malíček Borgis Profimedia; privatna arhiva; MUP srbije; SAJ

Presuda ozloglašenom kriminalcu Darku Elezu, nakon priznanja krivice po optužnici za krivična dela u predmetu "Lutka", dobio je pravosnažnu kaznu zatvora od 15 godina. Elezu se na teret stavlja niz mafijaških likvidacija, što je opet dovelo u žižu javnosti temu plaćenih ubica koje delaju u Srbiji. Prema pričama, javljaju se takozvane dve generacije profesionalnih ubica, oni devedesetih i oni koji su tada odrastali i praktično bili njihovi "potomci". Nova.rs vas podseća na najpoznatije i najopasnije likvidatore, koji su harali srpskim podzemljem.

Sretko Kalinić, poznat i po nadimku Beli ili Zver, služi višedecenijsku zatvorsku kaznu za niz ubistava. Svoju „karijeru“ je počeo u Crvenim beretkama, gde se zadržao kratko. Iskoristio je svoje „veštine“ da započne svoje delanje u podzemlju.

Priznao je da je učestvovao u likvidaciji Branka Jeftovića Jorge, pokušajima ubistava Andrije Draškovića i Zorana Nedovića, a osuđen je zbog učestvovanja u ubistvu premijera premijera Zorana Đinđića i za kasapljenje Milana Jurišića Jureta.

Sretko Kalinić Foto: Printscreen/YouTube/B92

Postoje navodi da je Kalinić otkrio hrvatskoj policiji detalje 20 ubistava u kojima je učestvovao, od kojih su pojedina izvršena na jezivo brutalan način. Kalinić je priznao je da je ubijao pištoljem, postavljao eksplozive, a neke leševe mleo u mašinama za meso i spaljivao.

„Počinio sam 20 ubistava u Srbiji, Holandiji, Španiji, jedno i u Hrvatskoj. Ne žalim ni za kim od njih jer su to zaslužili. Bili su budale“, postoje priče da je ovako Kalinić pričao hrvatskim policajcima.

Kalinić se, prema navodima, ponudio da svedoči o organizaciji ubistva premijera Zorana Đinđića i da oda imena osoba koje su naručile ubistvo Zorana Vukojevića Vuka, zaštićenog svedoka na suđenju za to ubistvo. On je priznao i učešće u ubistvu Vukojevića i Zorana Povića iz 2006. godine, a oba zločina povezana sa suđenjem atentatorima na Đinđića.

Marinko Magda – Subotički Džek Trbosek

Marinko Magda iz Subotice, poznatiji kao srpski Džek Trbosek, osuđen je na doživotnu kaznu zatvora zbog višestrukih ubistava. Ipak, javili su se navodi da bi ove godine mogao da bude oslobođen iz mađarskog zatvora. Međutim, čak i da ga mađarski organi oslobode, Magdu čeka kazna od 40 godina robije izrečena u Srbiji, s obzirom na to da je i izvršio osam ubistava na Paliću i Subotici.

Marinko Magda
Marinko Magda Foto: EPA/ATTILA KISBENEDEK

Magda je bivši pripadnik Legije stranaca i Arkanovih tigrova, koji je presudom mađarskog suda osuđen na kaznu doživotnog zatvora.

Srpski Džek Trbosek, kako su ga prozvali, u zatvoru je zbog ubistva 13 ljudi i dece u Srbiji i Mađarskoj koja je počinio 1995. godine.

O njemu se danas govori kao o najkrvavijem i najsurovijem ubici kog Jugoslavija pamti, a nikada nije precizno utvrđeno koliko je ubistava zaista počinio.

Zajedničkim radom srpske i mađarske policije utvrđeno je da su Magda i njegovi saučesnici odgovorni za čak 13 ubistava, među kojima i smrt starice Ide Feher, četvoročlane porodice Balint u Segedinu, Rozalije Horvat iz Kečkemeta, Subotičanina Dragutina Kujundžića…

Željko Maksimović Maka – Begunac, ne postoji trag gde se nalazi

Željko Maksimović Maka, okrivljen za ubistvo policijskog generala Boška Buhe, nedostupan je srpskom pravosuđu od juna 2002. godine. Pretpostavlja se da se krije u zemljama Južne Amerike.

Željko Maksimović Maka Foto:Privatna arhiva

Postoje priče da se za njega prvi put čulo u martu 1995. kada je u ulici Svetozara Markovića, u Beogradu, pokazivao pištolj jednom svom drugu, a u tom trenutku pojavili su se policajac OUP Palilula Goran Radulović (29) i njegov kolega Dejan Stanimirović.

Navodno su dva policajca mladićima pokazali službenu policijsku značku i pokušali da ih legitimišu. Prema gradskoj priči, Maka je zapucao iz pištolja i ubio policajca Radulovića i ranio policajca Dejana Stanimirovića. Kružila je verzija priče u kojoj je Maka, dok je Radulović ležao na asfaltu, prišao i hladnokrvno mu ispalio hitac u glavu.

Pročitajte još:

Za Maksimovićem je krenula potera, a uhapsili su ga pripadnici Interventne brigade Beograd. Maki je određen pritvor u kojem je proveo ukupno tri meseca. Ubrzo se predomislio i rekao da je u pitanju bila nužna odbrana, jer je policajac Radulović kada je pokazivao legitimaciju držao i pištolj, zbog čega je Maka, pomislio da će ovaj da puca na njega.

Postoje neke nepotvrđene priče iz policijskih krugova, prema kojima je prvi put uhapšen kao maloletnik dok je imao 16 godina i da je 1980-tih radio kao obezbeđenje kluba „Amadeus“, gde je takođe imao problema sa zakonom.

Hapšen je zbog pokušaja ubistva, a u stanu na Novom Beogradu, gde se skrivao, pronađena je velika količina naoružanja.

Suđenje za ubistvo generala Boška Buhe počelo je 16. septembra 2003. pred Specijalnim sudom gde je izrečena oslobađajuća presuda. Članovi Makine grupe Nikola Maljković i Vladimir Jakšić pobegli su nakon prvostepene oslobađajuće presude, dok je Željko Maksimović Maka ostao do danas nedostupan srpskoj policiji i pravosuđu. 28. oktobra 2005. Vrhovni sud Srbije ukinuo je prvostepenu presudu i vratio postupak na početak. Od tad se za proces više nije čulo.

Maka je srpski rekorder sa poternice, gotovo 20 godina uspešno izmiče policiji.

Čaba Der

Čaba Der, do skoro je bio begunac, a osumnjičen je za ubistvo Nebojše Markovića na Banovom brdu. Kriminalnu karijeru počeo je kao lopov u rodnom Čantaviru, da bi ga u zatvoru, kako se veruje, pridobila grupa Vojislava Škrbića, za čiji je račun po izlasku ubio Branislava Jeličića. Hapšen jer je nameravao da likvidira Alana Kožara, vođu „barske“ grupe.

Foto: Milan Malíček / Borgis / Profimedia

Der je uhapšen u Pragu 1. januara 2019. a njegovo izručenje su, pored Srbije, tražile i Španija, Holandija i Mađarska, kojoj je izručen 18. jula te godine.

Der je policiji u Budimpešti priznao ubistvo Markovića, tvrdeći da je meta bio njegov zet Aleksandar Šarac, pripadnik jednog od crnogorskih kriminalnih klanova u Beogradu, koji je kasnije likvidiran.

Inače, Viši sud u Beogradu, 30. jula ove godine, osudio je Čabu Dera na 40 godina zatvora, zbog teškog ubistva na podmukao način Beograđanina Nebojše Markovića 5. januara 2019. godine, dok je Alen Cigler, zbog pružanja pomoći izvršiocu posle počinjenog krivičnog dela, osuđen na četiri godine.

Deru je presuda doneta u odsustvu, jer je u Mađarskoj već osuđen na doživotni zatvor zbog dva ubistva.

Igor Srbin – Ubica sa 18 identiteta

Norbert Feher, poznat i pod pseudonimima Igor Vaclavić, Igor Rus ili Igor Srbin, poreklom iz Srbije, proglašen je krivim u Španiji za trostruko ubistvo.

Norbert Feher; Igor Srbin
Foto: EPA-EFE/ANTONIO GARCIA / POOL

Igor Srbin je svoju krvavu karijeru započeo 2017. godine u Italiji , kada je ubio barmena i čuvara šume.

Krio se mesecima, pa pebegao u Španiju gde je ubio farmera, dvojicu policajaca i ranio nekoliko ljudi.

Navodno, kada je iznosio svoju odbranu, naveo je da je čuvara šume ubio misleći da je policajac i da je to uradio iz samoodbrane. Kruže priče kako nije pokazao kajanje, već je izjavio da bi opet isto postupio.

Pročitajte još:

Nakon toga za njim je počela velika policijska potera o kojoj su brujali svi svetski mediji, a Vaclavić je uspeo da pređe na teritoriju Španije gde je nastavio krvavi pohod. U ovoj državi ubio je još troje ljudi.

Igor Vaclavić, Igor Srbin ili Igor Rus, samo su neki od 18 identiteta koliko je Norbert Feher koristio dok je ubijao po Evropi i bežeći od policija.

Najpre je boravio u Italiji gde se 2006. godine preselio iz Subotice. Međutim, u jednom trenutku preselio se u Španiju, a u Valensiji je navodno radio kao žigolo, a bio je i u zatvoru zbog pljački.

Siniša Petrić – egzekutor „zemunskog klana“

Siniša Petrić u javnosti je poznat kao glavni egzekutor novog „zemunskog klana“. Osumnjičen je da je na Kosovu i Metohiji predvodio vod egzekutora koji je ubio 95 albanskih zatvorenika u zatvoru Dubrava kod Istoka.

Osuđen na 15 godina zatvora jer je ubio tročlanu porodicu Milana Petrića. Mediji su svojevremeno navodili da je pripadnik klana Marinka Magde.

Za vreme NATO bombardovanja izašao iz „Zabele“, a uhapšen u februaru sa Lukom Bojovićem u Španiji.

Saša Cvetanović (33) – Pitbul

Saša Cvetanović zvani Pitbul osuđen je za ubistvo Nikolu Bojovića 29. aprila 2013. godine u Beogradu. Policiji priznao da je za 30.000 evra izvršio ubistvo.

Pored ubistva, ranije je bio hapšen i zbog krađa u Vranju.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Za Bojovića se navodilo da je jedan od žrtava sukobljenih klanova, koji su godinama u ratu.

U medijima su se ranije pojavljivale informacije da su mafijaške likvidacije koje se naručuju u ratu supraničkih klanova, Kavčana i Škaljaraca, plaćane i po 500.000 evra.

BONUS VIDEO: Kuća ubice iz Aleksinca

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar