Branislav Lečić Foto:printscreen/RTV BOSPHORUS/snimatelj Dragan Gojković

Odluka Višeg javnog tužilaštva da ne pokreće istragu protiv glumca Branislava Lečića, kog je mlađa koleginica Danijela Štajnfeld optužila za silovanje, podelila je mišljenja u javnosti. Dok jedni smatraju da je to jedino i moglo da se dogodi nakon skoro punih deset godina od navodnog događaja, drugi pak, spočitavaju tužilaštvu da predistražni postupak nije sproveden kako bi trebalo, kao i da su, umesto ključnih svedoka, saslušavani "neki zanimljivi ljudi". U iščekivanju identifikacije "zanimljivih", nije na odmet otkriti drugu zanimljivost, sažetu u identitetu zamenika višeg javnog tužioca koji je ocenio da Lečića ne može da goni.

U pitanju je zamenik višeg javnog tužioca Aleksandar Isailović, čije se ime poslednjih godina često pojavljivalo u javnosti. Njegov potpis ukrašava spise brojnih misterioznih, bizarnih, nedokučivih predmeta, s prizvukom „državnih poslova“.

Isailović se kao zamenik u beogradskom VJT pojavljuje nakon čuvenog reizbora iz 2010. kada dolazi iz Kučeva i to sa mesta opštinskog javnog tužioca. U tim prvim godinama, važio je za jednu od udarnih pesnica VJT, posebno što je bio jedan od najmlađih postupajućih zamenika.

Verovatno najkontroverzniji Isailovićev slučaj bilo je ubistvo karatiste Vlastimira Miloševića, koji je u januaru 2017. izrešetan na tramvajskim šinama u Ulici 27. marta, u centru Beograda. Isailović je bio taj koji je naložio hapšenje ozloglašenog Veljka Belivuka i koji je protiv njega podneo krivičnu prijavu za teško ubistvo. Šest meseci kasnije, Belivuk je volšebno od ubice postao pomoćnik nepoznatog ubice, a potom u vidno ubrzanom pstupku oslobođen krivice.

Veljko belivuk i Vlastimir Milošević, Foto: Arhiva

Do vratolomije u optužnici je došlo jer je nestao krunski dokaz protiv Belivuka, a svemu je kumovalo i saslušanje DNK veštaka koji su menjali iskaz u Belivukovu, ali i korist Marka Miljkovića, koji je s njim uhapšen četiri godine kasnije i osumnjičen za svirepe zločine.

Isailović do danas nije uspeo da otkrije ko je, ako nije Belivuk, ubio Miloševića na šinama, niti ispitao kako je nestao dokaz i kako je došlo do „greške“ u komunikaciji između policije i DNK veštaka.

Pročitajte još:

Isailoviću ovo nije bio jedini slučaj u kom se pominjao i Belivuk, jer je jedna od istraga koju trenutno vodi i ubistvo Aleksandra Halbrina, čije je telo pronađeno u Subotu. Za njegovu likvidaciju sumnjiči se navodno Belivukov klan, a pre nekoliko dana portal Nova.rs objavio je informaciju da ovaj tužilac ne želi da ustupi predmet advokatu porodice, što mu je zakonska obaveza.

Aleksandar Halabrin Foto: Privatna arhiva/ Aleksandar Halabrin

Isailović je vodio i slučaj pucnjave u hotelu „Prag“ u kojoj je ranjen Predrag Ranković Peconi, vlasnik Hepi televizije. Za pokušaj njegovog ubistva optužen je i jedan od preživelih aktera kultnog filma „Vidimo se u čitulji“ Željko Rutović, koji je do pre nekoliko dana bio u bekstvu i osuđen u odsustvu.

Foto: Facebook/Željko Rutović

U rukama Isailovića bio je i predmet ubistva vođe kavačkog klana Davorina Baltića, koji je izrešetan u beogradskom naselju Neimar, u trenutku dok je u kolima bio sa svojom kumom Marijom Nikolić. Ona je nakon zločina uzela Baltićev pištolj i bacila ga u obližnji kontejner, zbog čega joj se i dalje sudi.

Ubistvo Baltića, Foto: Printscreen/OCCRP

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare