Jandrino jato Foto: Grand

Dvojica pevača jedne od najpoznatijih krajiških grupa "Jandrino jato" osuđeni su pred Opštinskim sudom u Zadru na novčane kazne zbog pevanja srpskih pesama.

Kako je objašnjeno iz ove institucije, oni su osuđeni zbog kršenja Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Odnosno, jer su 2022. godine u Mrkonjić Gradu na javnoj priredbi izvodili pesmu „Jovan Dalmatinac“, kao i zbog pesme „Marširala kralja Petra garda“.

Reč je o pesmama koje su posvećene Srpskoj Krajini i veličaju pripadnike njenih oružanih snaga, kao i pripadnike četničkog pokreta iz Drugog svetskog rata.

Pročitajte još:

Kako prenosi Zadarski list, ovaj sud je 28. jula ove godine doneo presudu protiv Borivoja D. (70) i Damira D. (62), koji su, inače, državljani Republike Hrvatske.

Kao obrazloženje ove presude navedene su izvedbe pesama tokom 2022. godine u Republici Srpskoj i BiH, među kojima je pesma „Jovan Dalmatinac“, koja govori o nesuđenoj ljubavi devojke iz Srbije i mladića iz Krajine, koji na kraju pesme gine. Potom, pesma „Marširala kralja Petra garda“, sa izmenjenim tekstom,  gde u jednom delu govore „Boj se bije bije, za slobodu Krajine Knina“, a tokom izvođenja pesama poručivali su da je pesma naručena od četničkog pokreta.

Još jedna pesma jeste o Momčiću Đujiću, pravoslavnom svešteniku i četničkom vojvodi, koji je emigrirao u Sjedinjene Američke Države posle završetka Drugog svetskog rata, a kao problematično navedeno je da se te pesme nalaze na Jutjub kanalu, javno i da su dostupne hrvatskim državljanima.

Inače, Jandrino jato jedna je od napoznatijih grupa koja izvodi krajišku muziku, a neki od njihovih najvećih hitova jesu „Milice kćeri“, „Malo Slađa, malo Zorka“, „Skupilo se društvo staro“, što su pesme koje se mogu čuti na mnogobrojnim veseljima širom Srbije, ali i svuda gde ima srpskog stanovništva.

Osnivač ovog benda jeste Jandrija Baljak, a grupa je oformljena 1979. godine na području Šibenika. Svoj prvi album su izdali su 1990. godine. Takođe, kako je navedeno u hrvatskim medijima, oni su uhapšeni dok su išli na nastup upravo u Hrvatskoj.

Bonus video: Izjave advokata posle suđenja Blažiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare