Miodrag Poledica Zorana Mihajlovic i Zoran Drobnjak
Foto:Medija centar Beograd/BETAPHOTO/MILOS MISKOV/TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Miodrag Poledica, nekadašnji državni sektretar u dva ministarstva i bliski saradnik Zorane Mihajlović, kom je nedavno otpočelo suđenje pred Specijalnim sudom zbog zloupotrebe položaja i korupcije, viđen je za naslednika večitog vršioca dužnosti direktora "Puteva Srbije", Zorana Drobnjaka, saznaje Nova.rs. Poledica je, podsetimo, nedavno imenovan za izvršnog direktora Sektora za strategiju, projektovanje i razvoj u "Putevima Srbije” i to u trenutku dok se protiv njega vodi postupak pred Specijalnim sudom zbog zloupotrebe položaja u firmi "Infrastruktura železnice Srbije".

Kako saznaje portal “Nova”, mesto direktora sektora za strategiju i razvoj samo je prelazno rešenje za Poledicu.

„U preduzeću se sve vreme spekuliše da je Poledica doveden kako bi zamenio Drobnjaka koji bi do kraja godine trebalo da ode u penziju.  Suština je da zakonski nije bilo prepreka da se zaposli uprkos sudskom postupku jer on i dalje nije pravosnažno osuđen. Ipak isuviše je problematično to što je spektakularno hapšen, kao bivši državni sekretar dva ključna ministarstva i što se sad opet nesmetano zapošljava u državnom preduzeću i to na funkciju izvršnog direktora“, kazao je dobro obavešten izvor portala Nova.rs.

Zoran Drobnjak
Zoran Drobnjak Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

 

Poledica je podsetimo, uhapšen početkom februara 2020. godine zbog sumnje da je počinio zloupotrenu službenog položaja u vezi sa javnim nabavkama za preduzeće „Infrastrukture Železnice Srbije“, a ali je posle nekoliko dana pušten da se brani sa slobode.

Njemu je nedavno i otpočelo suđenje pred Specijalnim sudom, ana optuženičkoj klupi su i bivši v. d. direktora „Infrastrukture železnica Srbije“ Miroljub Jevtić, koji je prvooptuženi u ovom slučaju, Branimir Alimpić iz Sektora nabavke, kao i Predrag Ćurčić, zamenik direktora za sektorske poslove, Zoran Stanojević, direktor Privrednog društva za građenje, remont i održavane pruga ZGOP i Mirko Međo, direktor firme „Ingrap Omni“.

Miodrag Poledica Foto:TANJUG/ RADE PRELIC

Svi oni su negirali krivicu, a Poledica je ubrzo nakon pokretana postupka podneo ostavku na mestu državnog sekretara u Ministarstvu energetike u koje ga je Zorana Mihajlović povela sa sobom iz Ministarstva za saobraćaj i građevinu naq čijem je čelu bila prethodno.

Zorana Mihajlović Foto:TANJUG/ MRE/ ZORAN PETROVIC

Nakon njegovog privođenja Mihajlović je rekla da za sada nema nijedan razlog da poveruje da je uhapšeni Poledica umešan u radnje koje mu se stavljaju na teret, te da Ministarstvo na čijem je čelu i ona lično daju punu podršku nadležnim organima u borbi protiv korupcije.

Mihajlović je tada izjavila u intervjuu za Nedeljnik da ona nema nikakve sumnje da Poledica nije meta, već ona.

“Da se na pravimo blesavi, meta sam ja i to mi je jasno. Samo ne želim da moj državni sekretar bude koletaralna šteta. Kao što ni ja sutra ne želim da nekom drugom budem kolatelarna šteta“, rekla je Mihajlović i istakla da prepoznaje obrise ko stoji iza toga, ali da to sigurno nije Aleksandar Vučić.

Na suđenju tražili Zoranino saslušanje

Advokat Maja Kovačević Tomić, branilac okrivljenog Miroljuba Jevtića, kom se sudi zajedno s Poledicom tražila je od suda da se kao svedok u postupku sasluša i ministarka Zorana Mihajlović.“Tražim da se pročita rešenje ministarke o obrazovanju radne grupe o formiranju tima u avgustu 2018. je ta odluka. Zatim da se pročita izveštaj građevinskog inspektora, zatim mejl koji je 9. oktobra 2018. upućen članovima radne grupe, da se pročita mejl Jevtića od 9. oktobra ministarski Mihajlović kojim je obaveštava da se tog dana obustavlja saobraćaj na levoj strani Pančevačkog mosta zbog roka za završetak radova“, rekla je advokatica.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare