Dragoslav Miša Ognjanović Foto: medija centar beograd

Bezbednost advokata ponovo je aktuelna tema nakon napada, odnosno batina, koje su dobili advokat Goran Petronijević i bivši sudija Novica Peković u poznatom beogradskom kafiću u Njegoševoj ulici. U poslednjih 15 godina u Srbiji je napadnuto više od 40 advokata, a neki su i likvidirani.

LIKVIDACIJE

Dragoslav Miša Ognjanović

Ognjanović je ubijen 2018. godine u julu ispred zgrade u kojoj je živeo na Novom Beogradu. U tom trenutku sa njim je bio njegov sin. Čim su advokat i njegov 27-godišnji sin Petar izašli iz automobila i krenuli ka zgradi, prišao im je ubica i pucao u Mišu. Ranjeni advokat je pao, sin, koga je jedan metak pogodio u šaku, podigao ga je. Ubica je već počeo da se udaljava od njih, ali se okrenuo, pogledao ih i kada je video da je Miša i dalje živ, vratio se i ispalio još pet hitaca u advokata.

Ognjanović je, između ostalih, branio ozloglašenog Luku Bojovića čije je kriminalna grupa povezana sa brojnim ubistvima i dilovanjem droge. Pominjalo se da je ubistvo Ognjanovića nastavak rata između porodica Bojović i Šaranović, još jedan u nizu vatrenih obračuna između “škaljaraca” povezanih sa Lukom Bojoviće i rivala – “kavčana”.

Kao mogući ubica se navodi Strahinja Stojanović o kojem su mediji pisali kao o bliskom saradniku klana Šaranović, čiji su članovi važili za najveće neprijatelje Luke Bojović, koga je poznati advokat zastupao u procesima.

Foto: Privatna arhiva

Vladimir Zrelec

Advokat Vladimir Zrelec ubijen je u decembru 2015. godine na Vračaru. Pune tri nedelje nakon oružanog napada borio se za život u Urgentnom centru u Beogradu, a zatim je podlegao povredama.

Za njegovo ubistvo osumnjičen je Vladimir Šaranović (41), koji je više od dve godine nakon ubistva Zreleca, bio u bekstvu, a uhapšen je 9. januara 2018. godine u okolini Zrenjanina.  Prošle nedelje Viši sud u Beogradu potvrdio je optužnicu protiv Šaranovića, kojom se tereti za krivična dela teško ubistvo i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga, zbog marihuane koja je pronađena u stanu u kojem je boravio sa suprugom. Prema optužnici, Vladimir Šaranović ubio je Zreleca zbog sukoba koji je advokat imao sa Vladimirovim rođakom Slobodanom Šaranovićem.

Slobodan Šaranović, Foto:E-Stock/Petar Jovanović

Slobodana Šaranovića i njegovog brata Branislava, uticajne kriminalce iz Crne Gore, Zrelec je zastupao godinama, osnivao je i vodio njihove firme. Kada je Slobodan Šaranović uhapšen pod optužbama za ubistvo Nikole Bojovića, zatražio je od Zreleca da ga brani. Navodno nije bio zadovoljan njegovom posvećenošću zbog čega je došlo do sukoba. Nekoliko svedoka je na suđenju ispričalo da je Zrelec dobijao pretnje od Slobodana. Osim Šaranovića, Zrelec je branio i Miloša Delibašića koji je u Šaranovićevo ime upravljao kriminalnom grupom.

Momir Lazić

Poznati advokat iz Sente, Momir Lazić, ubijen je sa dva hica u svojoj kući 1. februara 2007. godine. Njegovo telo pronađeno je sutradan u predsoblju kuće, a tokom uviđaja utvrđene su dve rane na glavi, jedna na bradi, a druga na potiljku. Ugledni advokat, kako su ga opisivali meštani Sente, u trenutku kad je ubijen, bio je sportski obučen, a u policijskim zapisnicima ostalo je zabeleženo da u kući nije izvršena premetačina, kao i da iz nje ništa nije odneto. Lazićev mobilni telefon nađen je dva dana posle ubistva.

Stanovnici Sente govorili su tada da je, kada je ušao u advokatske vode, Lazić zastupao najpoznatije senćanske firme i neke poznate fudbalere uglavnom prilikom zaključivanja ugovora o transferu. Prema nezvaničnim informacijama, zastupao je i selektora fudbalske reprezentacije Mladena Krstajića, a koliko je poznato, nikada nije branio okrivljene za krvne delikte.

Foto: Nemanja Jovanović

RANJAVANJA

Duško Đukanović

Advokatu Dušku Đukanoviću je 2007. godine u Valjevu pucano u noge ispred njegove advokatske kancelarije. Policija je pretpostavila da su Đukanoviću pucali u noge kriminalci koji su tada bili u sukobu sa njegovim klijentima.

Aleksandar Zarić

Advokat Aleksandar Zarić zvani Miško, zastupao je Milorada Ulemeka Legiju u žalbi na presudu za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Ranjen je 24. juna, oko 23 sata u Ulici Jurija Gagarina u Novom Beogradu. Prema njegovim rečima napala su ga dvojica muškaraca. Operisan je na VMA i ubrzo se oporavio.

DRUGI NAPADI

Advokatima Milanu Vujinu i Nenadu Vukasoviću bačena je kiselina u oči, a pokojni Marko Kastratović je 2015. godine povređen nožem ispred svoje kancelarije. U Pančevu je krajem 2015. godine zapaljen automobil advokata Stevana Jakovljevića, a 2005. godine u Jagodini izgoreo je džip advokata Dušana Gašića, a jednom advokatu iz Rume bila je zapaljena advokatska kancelarija.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare