Foto:Interpol/N1

Pored Milana Radoičića i Zvonka Veselinovića, na crnoj listi SAD je i još nekoliko srpskih državljana s Kosova, a među kojima i Veselinovićev brat Željko. Takođe, na spisku sankcionisanih su i Željko Bojić, bivši policajac sa Kosova i jedan od optužnih za ubistvo Olivera Ivanovića, Siniša Nedeljković, Radovan Radić, Miljan i Milojko Radisavljević, Srđan Vulović, Radule Stević, Marko Rosić i Milan Mihajlović.

Milan Radoičić i Zvonko Veselinović Foto: N1

Svi oni dovođeni su u vezu sa kontroverznim poslovanjima na severu Kosova, kriminalom, švercom, a pojedinci i ubistvom Olivera Ivanovića.

Željko Bojić 

Željko Bojić foto n1

Ovaj nekadašnji šef operative Kosovske policije optužen je za ubistvo Olivera Ivanovića, a njemu se, kao i Radoičiću i Veselinoviću sudi u odsustvu. Pored Bojića, pod sankcijama je i njegov sin Andrija.

Siniša Nedeljković 

Kontroverzni biznismen i vlasnik robne kuće „Metal“ u Zvečanu. U Žići javnosti našao se ove godine kada je prištinski portal „otadžbina“ objavio da u saradnji sa prištinskim vlastima gradi vojni objekat. Nedeljković je inače član SNS, a poznat je i kao domaćin tadašnjeg direktora Kancelarije za Kosovo Aleksandra Vulina tokom njegove4 posete KIM.

Pomenuti biznismen je visokopozicionirani član Srpske napredne stranke i u svoje vreme je bio i domaćin ministru unutrašnjih poslova Republike Srbije, Aleksandru Vulinu, u svojoj robnoj kući ‘Metal’ u Zvečanu i u više navrata je od Кancelarije za КiM dobijao značajna podsticajna sredstva“, poručili su iz Otadžbine.Pomenuti biznismen je visokopozicionirani član Srpske napredne stranke i u svoje vreme je bio i domaćin ministru unutrašnjih poslova Republike Srbije, Aleksandru Vulinu, u svojoj robnoj kući ‘Metal’ u Zvečanu i u više navrata je od Кancelarije za КiM dobijao značajna podsticajna sredstva“, poručili su iz Otadžbine.

Srđan Vulović

Srđan Vulović Gene iz Leposavića je, zajedno sa bratom Dejanom, bio označen kao naslednik i pripadnik kriminalnih grupa koje su delovale na Kosovu nakon hapšenja Radoičića i Veselinovića 2012. Obojica su osuđeni zbog šverca nafte na po 4 godine zatvora, ali su nedostupni organima Srbije. . Oni su, naravno, „nedostupni“ pravosudnim organima Srbije. Lokalni mediji sa KIM izveštavali su daje Vulović kupuio šljunkaru u Lešk, gde je takođe kradio i halu površine koja se meri u stotinama kvadrata.

Milojko i Miljan Radisavljević 

Označeni šverceri nafte na severu Kosova. Navodno, svojim cisternama snabdevaju sve pumpe na severu pokrajine.

Radovan Radić

Radovan Radić Foto:Interpol

Zajedno sa  Milovanom Vlaškovićem iz Zubinog Potoka, Radiću se sudilo za ubistvo pripadnika sprecijanih ROSU jedinica Envera Zumberija u julu 2011. Za njim je bila raspisana Interpolova poternica, a nakon suđenja, obojica su oslobođeni krivice. Radić je označeni blizak saradnik Zvonka Veselinovića.

Radule Stević

Vlasnik kompanije Rad 028 iz Zvečana, osnovane 2014. sa kapitalom od 1.000 dinara kao društvo sa ograničenom odgovornošću. Za svega četiri godine postojanja, ova kompanija je pobedila na čak 72 tendera, koje su raspisale srpske opštine na severu Kosova, odnosno Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije. Vrednost svih tih poslova veća je od 700 miliona dinara ili oko šest miliona evra!
NIN je pisao da je prema zvaničnim podacima iz Agencije za privredne registre i Narodne banke Srbije, odgovorno lice u firmi Rad 028 je Radule (Rade) Stević iz Zvečana, nekadašnji radnik Trepče, donedavno vlasnik metalske radnje u Zvečanu. On sam je u telefonskom razgovoru za NIN, neverovatan uspeh kompanije Rad 028 u tako kratkom vremenu roku objasnio jednostavnim rečima kojima započinje i njegovo lično ime: „Rad, rad i samo rad“.
Radule Stević tvrdi da je on sam vlasnik i direktor ove firme, koja, po njegovim rečima, danas na gradilištima ima više od 350 ljudi. „Mi zapošljavamo sve, Srbe, Albance i Turke i svi oni dobijaju redovne plate. Sarađujemo sa albanskim firmama, jer je to jedini način da dobijemo dovoljne količine sirovog betona ili asfaltne baze… Ali, na našim gradilištima se govori srpski“, kazao je Stević za NIN.
Marko Rošić
Jedan od optuženih za ubistvo Olivera Ivanovića, koji se tereti za pomaganje u tom zločinu. U optužnici se navodi da je Rošić pratio Olivera Ivanovića pre ubistva. Posle ubistva u džepu ubijenog Ivanovića, pronađen je komadić papira sa registarskom tablicom „KM-014 -Jeep FZ, crnog džipa Santa FE“, kojim je praćen i brat Olivera Ivanovića nakon ubistva.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare