Foto:Printscreen/Nova TV

Advokat Ivan Simić izjavio je danas, govoreći o ponavljanju saslušanja osumnjičenog za ubistvo devojčice Danke Ilić, Srđanu Jankoviću, da to nije neuobičajeno ako ima nekih nelogičnosti i kontradiktornosti a i sam okrviljeni uvek može da dopuni svoj iskaz tokom postupka koji prethodi podizanju optužnice.

„Na koje okolnosti će se okrivljeni danas izjašnjavati ne možemo da licitiramo i preudiciramo, već samo možemo na bazi iskustva da predvidimo da će se otkriti verovatno neki detalji. Ono što smo čuli je da okrivljeni negira da je na bilo koji način imao bilo kakav kontakt sa nestalom devojčicom“, naveo je Simić za Tanjug.

Simić kaže da su pojedini mediji iznošenjem prognoza šta će okrivljeni izjaviti prilikom iznošenja svoje odbrane na neki način doveli javnost u zabludu, stvorili konfuziju i neku vrstu preteranih očekivanja javnosti o tome da je ovaj slučaj rešen.

Ivan Simić, advokat
Ivan Simić Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Napominje da sredstva javnog obaveštavanja, mediji moraju imati određenu dozu uzdržanosti i odmerenosti pogotovo u ovakvom slučaju kada je u pitanju dete, ocenivši da senzacionalistički pristup, teorije zavere ni na koji način nisu doprinele da se ova situacija razreši.

„Imali smo priču da su oba okrivljena priznali, pa onda da drugi negira ono što mu se stavlja na teret. Sve ono što smo do sada čuli se svodi na neku vrtu rijalitija. Apelujem da se prilikom izveštavanja u ovakvim situacijama kada za oštećenog imamo dete mora voditi računa da se javnost ne uznemirava plasiranjem poluinformacija da je predmet rešen, da je nađeno nešto što nije“, poručio je advokat.

Simić podseća na aksiom zakona o krivičnom postupku, a to je pretpostavka nevinosti da niko nije kriv dok se u sudskom postupku ne utvrdi drugačije, odnosno dok sudskom presudom ne bude utvrđeno da je neko izvršio neko krivično delo, istakavši da svaki okrivljeni ima pravo da se brani na način kako je to za njega najpodesnije.

Kako je naveo, ukoliko je utvrdi da vlas kose koja je pronađena u kolima osumnjičenih koja se trenutno veštači na Biološkom fakultetu, potiče od nestale devojčice, to će takođe biti predmet ocene dokaza u samom sudskom postupku.

Danka Ilić Foto:privatna arhiva

„Ova lica još uvek nisu optužena, da bi neko bio optužen potrebno je prvo da se proveri optužnica od strane veća Višeg suda, nakon čega, ukoliko se izjavi žalba na rešenje u potvrđivanju optužnice ona se proverava u samom Apelacionom sudu kada ona staje na pravnu snagu i okrivljeni postaje optuženi“, objasnio je advokat.

Bonus video: Osumnjičeni za ubistvo Danke Ilić, Srđan Janković, nakon dva meseca ćutanja, negirao delo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar