Foto:TANJUG/ MUP REPUBLIKE SRBIJE

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Specijalne antiterorističke jedinice, Helikopterske jedinice, Žandarmerije i Policijske uprave u Kraljevu, kao i pripadnici Gorske službe spasavanja izveli su danas na Kopaoniku združenu antiterorističku vežbu u kojoj su prikazali veštine i sposobnosti u rešavanju talačke situacije, oslobađanja i zbrinjavanja talaca.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin istakao je, po završetku vežbe, da je predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić najavio nova ulaganja u vojsku i policiju i dodao da su pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i kroz ovu vežbu pokazali koliko su sva ulaganja u policiju opravdana.

– Nezamenljiv je osećaj sigurnosti koji nam svi oni pružaju, osećaj da smo u stanju da odbranimo naš narod i naš način života gde god da je naš narod ugrožen. Ovi ljudi su i danas pokazali da ništa nije toliko daleko da srpska policija nije u stanju da stigne i da pomogne svom narodu – rekao je ministar Vulin.

Foto:TANJUG/ MUP REPUBLIKE SRBIJE

Prema njegovim rečima, u združenoj vežbi pripadnici policije pokazali su kako bi se nosili sa terorističkom pretnjom i da su u stanju da ispune svako naređenje i sačuvaju naš narod gde god da se on nalazi.

– Svako kome je stalo do mira i stabilnosti na Balkanu zna da samo snažna srpska država garantuje mir i stabilnost – poručio je ministar Vulin.

Foto:TANJUG/ MUP REPUBLIKE SRBIJE

Pomoćnik komandanta Specijalne antiterorističke jedinice Goran Stojanović istakao je da pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova svakodnevno usavršavaju taktičko-operativne veštine i znanja i da su spremni da u svakom trenutku odgovore na bilo koju kriznu situaciju.

On je objasnio da je u združenoj vežbi u zimskim uslovima učestvovalo 85 policijskih službenika, SAJ-a, Žandarmerije, Helikopterske jedinice i kraljevačke policije, Ispostave na Kopaoniku, kao i strateški partneri Sektora za vanredne situacije Gorska služba spasavanja.

Foto:TANJUG/ MUP REPUBLIKE SRBIJE

Stojanović je dodao da je u vežbi korišćeno 10 motornih vozila i dva helikoptera H145.

Prema njegovim rečima, u ovakvim situacijama ministar unutrašnjih poslova proglašava crveni nivo opasnosti i formira Štab strategijskog nivoa, koji rukovodi celom operacijom savladavanja terorista i oslobađanja talaca.

On je naglasio da su pripadnici specijalnih i posebnih jedinica policije uvežbani i utrenirani za rešavanje kriznih situacija u borbi protiv terorizma, organizovanog kriminala i svim drugim slučajevima koji zahtevaju njihovo angažovanje.

Foto:TANJUG/ MUP REPUBLIKE SRBIJE

Cilj antiterorističke vežbe koja je izvedena na Kopaoniku bio je prikaz reagovanja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova u situaciji terorističkog akta na skijalištu i talačke situacije u objektu u neposrednoj blizini.

Pripadnici SAJ-a, Žandarmerije i Helikopterske jedinice u sadejstvu izvršili su upad u prostorije u koje su se sa taocima zabarikadirali teroristi, blokirali širi rejon oko objekta, savladali ih i oslobodili taoce.

Po savladavanju terorista, taoci su evakuisani, a prvu pomoć povređenima pružili su pripadnici Gorske službe spasavanja, koji su ih uz pomoć motornih sanki i specijalnih nosila, odvezli do policijskog helikoptera opremljenog za traganje i spasavanje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (0)