Foto: Sebastian Duda / Panthermedia / Profimedia

Vrhovni kasacioni sud odbio je, kao neosnovan, zahtev za zaštitu zakonitosti Republičkog javnog tužioca protiv pravnosnažne presude novosadskog Apelacionog suda, kojom je odbijena optužba protiv vođe zabranjene organizacije ”Nacionalni stroj” Gorana Davidovića Firera i Nedeljka Pešića.

Ovom odlukom odbijen je vanredni pravni lek tužioca i potvrđena je pravosnažna presuda Apelacionog suda u Novom Sadu koja je doneta 6. marta prošle godine. Ovom presudom protiv Davidovića i Pešića je odbijena optužba za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti na antifašističkom skupu u Domu vojske u Novom Sadu, 2007. godine, jer je u tom slučaju reč o već presuđenoj pravnoj stvari, saopštio je ranije Apelacioni sud.

Taj sud je, usvojivši žalbe odbrane, preinačio presudu kojom su Pešić i Davidović 2018. godine bili proglašeni krivim i osuđeni na 14 meseci, odnosno na godinu dana zatvora.

Optužba je odbijena iz procesnih razloga – jer je reč o već presudenom predmetu u drugom, prekršajnom postupku, a prema zakonu se ne može dva puta suditi zbog istog dogadaja.

Ranijom Odlukom Opštinskog organa za prekršaje u Novom Sadu u odnosu na Davidovića obustavljen prekršajni postupak zbog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru, dok je Pešić pravosnažnom odlukom istog organa proglašen odgovornim i kažnjen kaznom zatvora od 25 dana.

Sporni incident se dogodio kada je ucesnike Antifašističke šetnje „Stop fašizmu“ u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja koji su se okupili u Domu vojske i pored policijske zabrane i i započeli verbalni i fizički sukob sa ucesnicima antifašistickog skupa, bacajuci kamenice i tvrde predmete na njih.

U okršaju kamenicama je pogodeno nekoliko gradana, medu kojima i tadašnji šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavel Domonji.

Deo Davidovićeve grupe ranije je osuđen u prekršajnom postupku a dvojica okrivljenih su zaključila sporazume o priznanju krivice sa tužilaštvom.

Davidović je ranije pred novosadskim pravosudem bio pravosnažno osuđen, jer je krajem 2005. godine sa svojom grupom upao na antifašističku tribinu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, gde su verbalno i fizički napali učesnike.

Ustavni sud je 2011. godine zabranio delovanje „Nacionalnog stroja“.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama: