Foto: Jadranka Ilić/Tanjug, Shutterstock

Krivična prijava podneta protiv bivšeg v.d. direktora “Elektroprivrede Srbije” i funkcionera Srpske napedne stranke (SNS) Milorada Grčića, koju je ispred Ministarstva rudarstva i energetike RS podnela potpredsednica Vlade RS i resorna ministarka Zorana Mihajlović, je odbačena, saznaje list Nova.

Autori: Tanja Milovanović, Miloš Ž. Lazić

U trenutku kada se građanima preti poskupljenjima i restrikcijama struje, „strašnom zimom“ koja će biti upriličena širokom upotrebom šerpećih poklopaca i opštom pomrčinom zbog pogašenih i odvrnutih sijalica, osoba koja je kao izvršni organ vladajuće partije u državnom preduzeću izazvala prošle zime kolaps istog, neće se naći pod lupom istražnih organa.

Milorad Grčić Foto: Milos Tesic/ATAImages

Kako saznajemo, Tužilaštvo za organizovani kriminal (TOK) je utvrdilo da ne postoje osnovi sumnje da je Grčić zloupotrebio službeni položaj, odnosno da je nesavesnim postupanjem i prekoračenjem svojih ovlašećenja naneo državi štetu od preko pola milijarde evra i ugrozio njen bezbednosni sistem.

Uvredljivo obrazloženje

U odbačenoj prijavi se navedi da je Grčić, u periodu od 19. oktobra do 12. decembra 2021., zloupotrebom položaja i kršenjem zakona, ugrozio energetsku, a time i državnu bezbednost Srbije, kao i da je iznosio lažne podatke predsedniku republike i ostalim zvaničnicima o kapacitetima EPS.

Kako saznaje list Nova, TOK je nakon ispitivanja prijaveutvrdilo da u postupanju Grčića nema krivbičnog dela, što je pokušalo da obrazloži, krajnje bizarnim saopštenjem.

“Postupajući po prijavi, ovo tužilaštvo je pribavilo i izvršilo uvid u sve izveštaje i dokaze koji su prikupljeni od strane nadležnih državnih organa Republike Srbije, tokom obavljenih uviđaja i izvršenih provera u vezi događaja od 12. 12. 2021. godine kada je došlo do ispadanja blokova u TENT-u, a koji su i sastavni deo već pokrenutih krivičnih postupaka protiv više odgovornih lica iz različitih organizacionih jedinica poslovnog sistema JP „Elektroprivreda Srbije“ u postupcima koji se vode pred Osnovnim javnim tužilaštvima u Obrenovcu i Lazarevcu i Višem javnom tužilaštvu u Beogradu. Na osnovu uvida u ove predmete zaključeno je da je ovim postupcima u odnosu na određena odgovorna lica, koji se terete za konkretne propuste koji se dovode u direktnu vezu sa događajem od 12. 12.2021. godine, obuhvaćen i deo identičnih radnji koje se podnetom krivičnom prijavom stavljaju na teret prijavljenom Miloradu Grčiću”, navode iz tužilaštva, napominjiući da su prilikom donošenja odluke imali u vidu i prijavu koja je podneta Višem javnom tužilaštvu protiv još tri osobe iz EPS.

Pročitajte još:

“Uvidom u ovu prijavu i priložene dokaze konstatovano je da je, deo radnji koje se stavljaju na teret Grčiću, takođe stavljen na teret i za tri prijavljena lica iz ove prijave, a u navodima i dokazima iz ove prijave, ne postoje podaci niti dokazi koji bi prijavljenog Grčića eventualno učinili njihovim saučesnikom”, navedeno je.

Prevedeno na srpski jezik, to znači da je TOK ocenilo da se protiv Grčića ne može pokrenuti postupak za one radnje zbog kojih se već vode postupci, pred nižim tužilaštvima i protiv nižih funkcionera iz RB „Kolubara“, kao i da nisu pronađeni dokazi koji ukazuju da je Grčić bio „saučesnik“ trojice svojih podređenih, a koje po istoj prijavi već procesuira Više tužilaštvo.

Milorad Grčić Foto: Milan Maricic/ATAImages

Najkraće rečeno, odgovornost Grčića kao prvog čoveka EPS je nepostojeća, već se na istu pozivaju njegovi podređeni službenici.

Pročitajte još:

Poznati srpski advokat Borivoje Borović u razgovoru za list Nova ističe da je ovakva odluka tužilaštva bila očekivana i da samo oslikava tužno stanje u kome se nalazi srpsko pravosuđe.

“Mislim da je ministarka Mihajlović imala ozbiljnu nameru kada je podnela krivičnu prijavu protiv Milorada Grčića zbog zloupotrebe službenog položaja. Ali, očigledno je da postoji sistem koji štiti kadrove Srpske napredne stranke (SNS) i da je takva situacija i u tužilaštvu. Grčič je napravio ogromnu štetu i gubitke EPS-u i to je svima očigledno. Ipak, postoji sistem koji štiti te kadrove i u tužilaštvu i u sudstvu i ovo je samo novi debakl srpskog pravosuđa”, kaže za Novu Borović.

Borivoje Borović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ipak, ističe da ovde nije kraj, iako smatra da suštinskih promena neće biti.

“Ministarka Mihajlović ima pravo da se žali na tu odluku višoj instanci, ali nisam siguran da će to uroditi plodom”, navodi poznati advokat.

Period Milorada Grčića u EPS-u ostaće zapamćen po brojnim problemima unutar Elektroprivrede Srbije. On je decembra 2015, postao direktor kancelarije za društveno odgovorno poslovanje u Elektroprivredi Srbije, a Vlada Srbije postavila ga je 15. marta 2016. za vršioca dužnosti direktora EPS.

Bager Glodar 1 Foto: TANJUG/ JP EPS/ Danilo Mijatovic

Grčićev kraj počeo je 12. decembra, kada je energetski sistem u Srbiji doživeo kolaps. Zbog manje od 30 santimetara snega na desetine hiljada građana Srbije ostalo je bez struje, jer su u kopovima Rudarskog basena Kolubara umesto uglja kopali blato.

Od vlasnika pečenjare do EPS

Kako je naš portal ranije pisao, pre ulaska u politiku Grčić je bio poznat kao vlasnik pečenjare u Obrenovcu. Na čelo EPS nezakonito je postavljen jer nije ispunjavao uslove za ovu poziciju, a nezakonito je i obavljao ovu funkciju četiri godine.

VIDEO: Protest radnika EPS-a: Dosta nam je Grčićeve torture

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare