Foto: Nova.rs, Tanjug, Ataimages

Nakon što je novoizabrani gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić na mesto gradskog menadžera postavio predsednika opštine Obrenovac Miroslava Čučkovića, ova opština ostala je “obezglavljena”. Bez predsednika, zamenika i opštinskog veća… Zato su među Obrenovčanima počele da kolaju priče da će dizgine grada preuzeti bivši direktor EPS Milorad Grčić, koji je nedavno postavljen za pomoćnika predsednika ove opštine. Zabrinuti će moći da odahnu, jer ukoliko se zakon pita, Grčić nikako neće moći da se lati ovog posla. Makar onaj Grčić na kojeg svi mislimo.

Neposredno pre nego što će biti objavljena informacija da će dugogodišnji predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković biti novi beogradski menadžer, on je na mesto svog pomoćnika imenovao bivšeg direktora EPS Milorada Grčića.

Iako je u vreme njegovog rukovođenja ovim preduzećem energetski sistem doživeo nezapamćeni kolaps.

Iako je protiv njega pokrenuta krivična prijava.

Naime, Ministarstvo rudarstava i energetike Srbije je protiv Grčića podnelo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal zbog, kako je rekla ministarka Zorana Mihajlović, ne samo javašluka, neznanja, već i kriminala i ugrožavanja energetske bezbednosti zemlje. Mihajlović rekla je da je EPS podnosio lažne izveštaje da su proizvodni kapaciteti TENT-a spremni za zimu 2021.-2022. godine i da je obezbeđeno dovoljno uglja. Od 12. decembra prošle godine do 20. aprila ove godine za vanredeni uvoz struje potrošeno je 530,7 miliona evra i planiran je uvoz četiri miliona tona uglja do kraja 2023. godne. Prema oceni Mihajlović zbog nesavesnog rada u EPS-u dok je njime upravljao Grčić „bačena je jedna nova hidroelektrana“.

Navodeći razloge zbog kojih je uprkos svemu ovome imenovao Grčića, Čučković je rekao da on ima mnogo zasluga i da su EPS i opština Obrenovac zajedničkim sredstvima izgradili obdanište, školu, vodovod…

Bivši direktor EPS je za svoje savetovanje plaćen 150.000 dinara mesečno, a nakon što je Čučković došao na nekadašnje mesto Gorana Vesića, otvorilo se pitanje ko će preuzeti opštinu Obrenovac i može li to biti Milorad Grčić…

Član Gradske izborne komisije i nekadašnji predsednik Skupštine grada Beograda Zoran Alimpić za Nova. rs kaže da to nije moguće.

Zoran Alimpić Foto:N1

“Zakon kaže da predsednik opštine mora biti biran iz redova odbornika. S obzirom na to da Grčić nije odbornik, ne može ni da bude biran. Novi predsednik opštine može biti biran među aktuelnim odbornicima, a postoji mogućnost i da sad već bivši zamenik predsednika postane ponovo odbornik, pa da bude izabran”, kaže Alimpić.

Ko je bio Čučkovićev zamenik

Zamenik predsednika u Čučkovićevom mandatu bio je Miloš Stanojević, koji je 2010. godine diplomirao na Visokoj medicinskoj školi strukovinih studija u Beogradu i po zvanju je viši sanitarni ekološki tehničar.

Iako je jasno da Milorad Grčić neće moći u fotelju predsednika opštine Obrenovac, ne treba smetnuti s uma mogućnost da u nju zasedne jedan drugi Grčić.

Reč je o mladoj nadi SNS Jelici Grčić, koja je trenutno na mestu zamenice predsednika Skupštine opštine, a koja je na ovu funkciju postavljena nakon lokalnih izbora 2020. Za sad nie poznato da li je u ikakvim rodbinskim vezama sa bivšim direktor EPS.

U svakom slučaju ova misterija trebalo bi da bude rešena do kraja ove nedelje, jer je na prethodnoj sednici Skupštine opštine najavljeno da bi novi predsednik opštine, njegov zamenik i članovi opštinskog veća trebalo da budu izabrani na sledećem zasedanju, najasnije 15. jula.

BONUS VIDEO: Nova.rs u potrazi za Miloradom Grčićem

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare