Strujomer, nestanak struje, dalekovod
Foto: Shutterstock/Vesna Lalić/Nova.rs

Restrikcije struje u Srbiji moguće su od sredine novembra ove, do januara naredne godine, piše danas zagrebački portal Poslovni dnevnik, pozivajući se na „dobro upućeni izvor iz Elektroprivrede Srbije (EPS), i napominje da bi se u prvom talasu potrošnja struje ograničavala do dva sata na dan.

Prema istom izvoru, u slučaju pogoršanja stanja na tržištu električne energije u Evropi, predviđaju se restrikcije u trajanju od šest sati dnevno i to ravnomerno raspoređenih na pet distributivnih područja EPS.

Kako prenosi Poslovni dnevnik, paziće se da distributivna područja 1 – Novi Sad i 2 – Beograd restrikcije imaju samo noću.

To se odnosi samo na planiranja isključenja, a ne na havarijska, koja su takođe moguća, zbog lošeg statusa tehnike u TE Nikola Tesla (TENT), kao i velikih gubitaka u transmisiji, piše u tekstu.

Glavni razlog je nestašica uglja iz rudnika Kolubara, navodi Poslovni dnevnik, što u bliskoj budućnosti može rezultirati nedostatkom od sedam miliona tona, pa će biti nužan uvoz kvalitetnijeg uglja.

PROČITAJTE JOŠ

Proizvodnja struje u TE Nikola Tesla u prvom tromesečju ove godine je bila 8.332 GWh i manja je za 21 odsto u odnosu na isto razdoblje 2021, tvrdi se u tekstu.

Ukazuje se i na problem što TE Nikola Tesla troši 2.510 tona uglja po satu, dok je u TENT B potrošnja oko 1.900 tona po satu, dok u regionu nema dovoljno uglja, i predviđa da se proizvodnja u Kolubari neće stabilizovati još najmanje dve godine.

Problem je i s hidroelektranama, jer je proizvodnja struje, zbog niskog vodostaja Dunava u dve najveće elektrane – Đerdap 1 i Đerdap 2 na otprilike 50 posto, dodaje se u tekstu, dok je zbog visokih temperatura i stalnog korišćenja rezervnog kapaciteta akumulacija na reverzibilnoj HE Bajina Bašta izuzetno niska.

Zato postoji bojazan da čak i u slučaju obilnijih padavina neće biti dovoljno struje za upumpavanje vode u akumulaciju. U 2021.godini Elektroprivreda Srbije proizvela je 33.834 GWh struje, a Kolubara 27 miliona tona uglja, zaključuje Poslovni dnevnik.

Iz Elektroprivrede Srbije (EPS) rekli su za N1 da nikakve restrikcije struje nisu u planu, niti da je bilo ko iz ove firme mogao da da ovakve neproverene informacije.

BONUS VIDEO: Radojka Nikolić: Ako je predsednik rekao – struja će i poskupeti 10 %

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare