Foto:EPA EFE Andrej Cukic; shutterstock; Milos Tesic/ATAImages

Iako je od decembarske havarije u EPS prošlo već pet meseci, posledice se i dalje osećaju u celoj zemlji. Istina, mnogi građani ih ne vide, ali se to značajno oseti kroz budžet Srbije koji je samo za ovih nekoliko meseci "oslabljen" za nekoliko stotina miliona evra. Samo od septembra 2021. godine, struju smo uvezli u vrednosti od 750 miliona evra, a stručnjaci upozoravaju da će morati da reše gorući problemi i da se iskopa kvalitetniji ugalj kako bi konačno prestao uvoz struje.

Ako smo u decembru bili na kolenima, pet meseci kasnije još uvek nismo uspeli da se uspravimo – bar kad je reč o energetskoj situaciji u zemlji. Svi se sećamo kako je nekoliko metara snežnog nanosa stvorilo pravu katastrofu u enegetskom sektoru, što nas je direktno stavilo u poziciju da budemo zavisni od uvoza struje.

Umesto da Srbije bude izvoznik, te na taj zaradi siguran novac za nove investicije i akumulaciju, vrh države i EPS morao je da počne s kupovinom struje kako bi zemlja funkcionisala. Celu zimu smo kupovali, a ni topliji dani nisu doneli nove vesti –  struju ćemo i dalje uvoziti.

Do kada? To je već teško pitanje koje će zavisiti od nekoliko faktora, uključujući one koje se tiču sposobnosti stručnjaka i radnika da otvore nove kopove i „umiju“ posrnulog giganta. Do tada, zvaničnih saopštenja nema koliko smo novca potrošili zbog nestručnosti, ali projekcije su da je neposredno pre havarije i nekoliko meseci nakon nje samo na uvoz struje potrošeno 750 miliona evra.

Ekonomista i predsednik Resornog odbora za privredu i finansije Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić kaže za Nova.rs da je izvesno da će gubitak biti preko milijardu evra.

„Nakon poplava 2014. godine uvezli smo struju u vrednosti od 90 miliona evra, a od 1. septembra prošle godine uvoz struje je bio preko 750 miliona evra, što pokazuje da je neodgovorno i nestručno rukovođenje u poslednjih pet godina gore od bilo koje prirodne nepogode. Sad je izvesno da će ukupan gubitak biti preko milijardu evra, što znači da će svako domaćinstvo u Srbiji dobiti dodatni račun za struju od preko 400 evra“, objašnjava Nikezić u izjavi za naš portal.

Prema njegovom mišljenju, nastavićemo da uvozimo ugalj tokom leta i iduće zime, a da uglja neće biti ni u naredne dve godine.

„Deponije uglja su prazne, a videli ste i da su sve akumulacije potpuno ispražnjene. Mnogo pogrešnih odluka je prethodilo ovakvoj situaciji: nije pušten u rad sistem za homogenizaciju uglja u koji je uloženo 200 miliona evra, nije počela eksploatacija ugljenokopa u Radljevu, koji je trebalo da bude završen pre četiri godine, a Zakonom o obnovljivim izvorima energije EPS-u je nametnuto balansiranje, zbog čega godišnje gubi preko 150 miliona evra“, naglašava on i dodaje:

Dušan Nikezić Foto: Medija centar Beograd

„Uglja nema i neće ga biti dovoljno još najmanje dve godine, zbog čega Srbija svakodnevno uvozi struju i nastaviće da je uvozi tokom letnjih meseci i naredne zime, a koliko je stanje loše vidi se i po činjenici da smo prošlog vikenda na 20 stepeni uvozili preko 1.100 MW ili preko četvrtine naših dnevnih potreba“, objašnjava Nikezić.

Kad je reč o narednoj zimi, Nikezić tvrdi da je EPS već počeo da donosi odluke o otkazivanju remonta, što će otežati situaciju pred zimu.

„Dodatno, zaustavljanje remonta i investicija EPS zaustaviće i značajan deo srpski privrede, jer je EPS decenijama bio nosilac privrednog razvoja i najveći investitor u zemlji“, zaključuje naš sagovornik.

Konsultant Bogdan Petrović kaže za Nova.rs da su projekcije EPS da će tek od septembra biti osposobljen novi kop za eksploataciju, čime bi došli do kvalitetnog uglja.

U Baljevcu propada ugalj, a država kaže da ga nema
foto: milan markovic

„Taj trenutak nije blizu i to su projekcije. Srbija još uvek nema dovoljno uglja, to je činjenica. S druge strane, zbog toplog vremena će biti znatno smanjen uvoz struje, pa verujem da ćemo u maju jako malo uvoziti. Grejna sezona je završena, zato se troši manje struje nego tokom zimskih meseci“, ističe naš sagovornik.

On dodaje da će se precizne cifre vezane za uvoz struje znati tek kad budu objavljeni finansijski izveštaji.

„Interne podatke nemamo, pa ne znamo precizno koliko su platili uvoz struje. U javnosti postoje određene cifre, radi se o stotinama miliona evra. Pretpostavljam da će na leto biti urađeni remonti i ako ih odrade kako treba, pa dođemo do kvalitetnog uglja, verujem da će se situacija s uvozom normalizovati“, zaključuje Bogdan Petrović.

Bonus video: Koliko dajemo za uvoz struje – gosti Aleksandar Kovačević i Nikola Rajaković

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare