Foto: STR / AFP / Profimedia/Privatna arhiva

"S tugom i ljubavlju čuvamo uspomenu na tebe. Tamo gde si otišao ne ide se tako mlad. S tvojom lepotom, mladošću i tvojim plavim očima večno ćeš živeti među nama. Nedostaješ."

Ovim rečima porodica Zorana Vujovića (21) studenta Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, čije je ugljenisano telo pronađeno u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu nakon protesta „Kosovo je Srbija“, trinaest godina kasnije odaje počast nastadalom mladiću.

Porodica i prijatelji zapalili su danas sveće za Zorana na mestu gde se nekada nalazila ambasada SAD u Ulici kneza Miloša u Beogradu. Kako portal Nova.rs saznaje, skup je protekao bez ikakvih incidenata, a događaj je obezbeđivala i policija.

Foto: STR / AFP / Profimedia

Tog 21. februara 2008. građani Srbije izašli su na ulice okupljeni pod parolom „Kosovo je Srbija“ a miting je ubrzo eskalirao ozbiljen sukobe širom Beograda. Izlozi većine prodavnica u centru grada bili su izlomljeni, a roba iz njih pokradena. Najžešći incident odigrao se ispred američke ambasade koja se te 2008. godine još nalazila u Ulici kneza Miloša.

Grupa demonstranata uputila se ka hramu Svetog Save, a deo njih nastavilo je ka ambasadama u Kneza Miloša. Sukob je bio toliko žestok da je u jednom trenutku planula i sama zgrada ambasade, a napadnuto je i obližnje predstavništvo Nemačke i Hrvatske, kao jedna stambena zgrada.

Zoranovo telo pronađeno je u ambasadi nakon što su vatrogasci lokalizovali požar, a smrt je zvanipčno zavedena kao posledica požara. Deo javnosti i dalje sumnja u zvaničnu verziju ove nesreć, a sa druge strane, država Srbija je posle skoro deset godina pokrenula postupak protiv tadašnjih čelnika policije, za koje je, kako je navedeno u opotužnici, utvrđeno da noisu sprečili demonstrante koji su zapalili ambasade.

Porodica Zorana Vujovića u tom trenutku se nalazila u Novom Sadu, gde su bežeći od rata na Kosovu i Metohiji pronašli utočište, a Zoran počeo da studira. Ispratili su ga na miting u Beograd, ne znajući da je to poslednji put da ga vide živog. Pošto su se svi njegovi prijatelji sem njega vratili kućama, njegov otac je seo u autobus i krenuo put Beograda da ga pronađe.

Umoran od lutanja otišao je u policijsku stanicu i prijavio nestanak sina, a policajci su ga odveli na VMA, gde su prethodno dopremljeni posmrtni ostaci mladića koji je prethodne večeri tokom nereda ispred ambasade, nastradao. Njegovo telo pronađeno je tek kada su demonstanti ispraznili zgradu a hitne službe ugasile požar.

Otac ga je identifikovao zahvaljujući prepoznatljivom lancu, šnali za kaiš i ručnom satu. Za njegovu smrt do danas niko nije odgovarao.

Tragična sudbina Zoranove porodice

Porodica Vujović se doselila u Novi Sad iz Čaglavice kod Prištine jula 1999. godine. Odmah po dolasku sa Kosova, Zoranov deda je tragično završio život pošto je saznao da mu je majka, iako je bila u devetoj deceniji, ubijena u Prištini pošto nije htela da napusti porodičnu kuću na Sunčanom bregu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar