Goran Radoman, škaljarac Foto: MUP

Kada su 20. februara 2015. godine u Ulici Jurija Gagarina na Novom Beogradu odjeknuli hici u pravcu Gorana Radomana, niko nije mogao ni da nasluti da će šest godina kasnije na prostorima Srbije i Crne Gore ali i širom sveta, bukteti rat dva crnogorska zaraćena klana zbog 200 kilograma kokaina koji su nestali upravo krivicom Radomana.

Radoman se kobnog dana, pre tačno šest godina, dovezao u garažu zgrade na Novom Beogradu svojim blindiranim BMW podgoričkih tablica. Ubica ga je već tada čekao u garaži, koja je inače pokrivena sigurnosnim kamerama. Ubica je to znao, pa je svaku podigao uvis. Malo posle ponoći, stigao je i Radoman. Izrešetan je sa više od 20 hitaca, a telo je pronašao komšija…

Motiv ovog ubistva u početku nije bio jasan istražiteljima, ali su ih tragovi vodili do Španije. Radoman se zvanično bavio legalnim transportom, imao je svoju firmu ali su istražitelji posumnjali da je koristi za transport narkotika.

Upravo u Španiji, u Valenisij, krajem 2014. godine iz Radomanovog stana je nestalo oko 200 kilograma skupocenog belog praha, a Radomanovi saradnici označili su ga kao odgovornog. Za skoro 200 kilograma kokaina, platio je glavom.

Cepanje klanova

Radomanovo ubistvo pratilo je cepanje jedinstvenog klana iz Kotora, koji se do tog dana bavio mahom međunarodnim švercom kokaina, na dve grupe: škaljarsku i kavačku.

vođa škaljarskog klana
Jovan Vukotić Foto: Savo Prelević

Škaljarsku kriminalnu grupu predvodiće narednih godina Jovan Vukotić zajedno sa Igorom Dedovićem, njegovom desnom rukom koji je likvidiran 2019. godine u Atini. Značajnu ulogu prema bezbednosnim inforamcijama igra i Jovanov brat Igor, koji je godinama nedostupan crnogorskoj policiji. Radoman je bio blizak ovoj grupi.

Na čelo kavačkog klana istupili su Slobodan Kašćelan i Radoje Zvicer, a vodeće pozicije u rukovođenju dobili su i Crnogorci Igor Božović i Miloš Radonjić.

Foto: Privatna arhiva

Kako su ekipe jačale, a njihovi apetiti za novcem, moći i uticajem rasli, Crna Gora im je postala mala. Svoj rat preselili su u Srbiju, gde su se često njihovi pripadnici skrivali, neretko sa lažnim imenima, sastajali se sa poslovnim partnerima, pronalazili klijente, ali i vršili likvidacije, postavljali bombe… Vreme je bilo pronaći i saradnike u srpskom podzemlju.

Bojović kod škaljaraca, Belivuk kod kavčana

U to vreme, srpskim podzemljem vladale su takozvane navijačke grupe, koje su se mahom bavile trgovinom narkotika. Kavčani su priliku za saradnju videli u Veljku Belivuku, nedavno uhapšenom sa svojom kriminalnom grupom, i njegovoj grupi „Janjičari“ čiji je raniji predvodnik bio ubijeni Aleksandar Stanković, poznatiji kao Sale Mutavi.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Škaljarci su se, sa druge strane, zbližili sa Lukom Bojovićem, jednim od najopasnjih srpskih kriminalaca koji se zbog organizovanog kriminala nalazi na višedecenijskom izdržavanju zatvorske kazne u Španiji.

Toj vezi doprinelo je i poznanstvo Luke Bojovića sa Lukom Đurovićem, tadašnjim vođom barskog klana koji je poginuo 2013. u sumnjivoj saobraćajki u Crnoj Gori. Na njegovo mesto došao je njegov rođeni brat Jovan (Jovo) Đuričković sa kojim je Bojović takođe nastavio da sarađuje.

Foto:EPA/VICTOR LERENA / POOL

Glava za glavu

Unutaršnji sukob pripadnika klanova dodatno je potpirivala potreba za staromodnim načinom osvete  – oko za oko ili u ovom slučaju, glava za glavu. Radomanovo ubistvo bio je jak udarac za škaljarce i preko njega nisu hteli tek tako da pređu, već su krenuli u odmazdu. Do sada je u ovom sukobu život izgubilo preko 50 osoba, među kojima i veliki broj slučajnih žrtava koje su stradale jer su se u pogrešno vreme našle na pogrešnom mestu, ili greškom nespretnog egzekutora.

Iako podeljeni, nastavili su da se bave švercom narkotika koji je ujedno i njihov glavni izvor prihoda. Drogu pribavljaju direktno sa izvora u Južnoj Americi, odakle je organizovano švercuju kao Evropi, gde ga prodaju po 10 puta većoj ceni.

Ilustracija Foto:Shutterstock

Zbog učestalih zaplena ogromnih količina kokaina na brodovima širom sveta, a u koje su bili uključeni i pomorci iz Crne Gore, poznate svetske agencije za borbu protiv trgovine narkoticima, poput američke DEA, odlučile su da pojačaju nadzor mornara sa prostora bivše Jugoslavije.

Dobar deo zarade ostvaruju i preko reketa, pranje novca preko izgradnje stanova…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar