Ilustracija Foto: Shutterstock

Nišlija Vasilije Jovanović (20), kojem preti više od osam godina zatvora jer je bez ikakvog povoda nožem izbo četvoro prolaznika, najverovatnije neće završiti iza rešetaka već u psihijatrijskoj ustanovi. Mada je prvo veštačenje pokazalo da je krivično odgovoran iako je bio bitno smanjeno uračunljiv u vreme napada na nedužne mladiće, komisija veštaka Specijalne zatvorske bolnice u Beogradu imala je suprotno mišljenje.

Svetlana Pajić Savić, predstavnik komisije SZB na današnjem suđenju je kazala da Jovanović nije bio svestan svojih postupaka ni njihovih posledica te da mu treba lečenje a ne zatvor.

Kako je navedeno u optužnom predlogu Osnovnog javnog tužilaštva, Jovanović je 18. juna ove godine oko 22.10 sati na Bulevaru Nemanjića u Nišu prišao s leđa S.I. koji je gledao u svoj mobilni telefon i bez ikakvog povoda i upoozorenja, naneo mu dva uboda u donji deo zadnje strane leve polovine grudnog koša štoje okarakterisano kao laka telesna povreda.

Samo pet dana kasnije u ulici Branka Krsmanovića, nakon što je pratio Đ.V., koji je takođe telefonirao, zadao mu je udarac nožem u desni slabinski predeo i takođe ga lakše povredio. Serijske napade nastavlja 24. juna kada u ulici Ljube Didića napada A.K. i S.M. i obojicu ubada u butine, nakon čega beži. Za sve što je uradio, Osnovno javno tužilaštvo zatražilo je zbirnu kaznu od osam godina i pet meseci.

Veštak Pajić Savić nije sporila da Jovanović predstavlja opasnost za okolinu, ali je istakla da je psihijatrijski bolesnik.

Smatramo da je uračunljivost ispitanika bila potpuno isključena jer pati od psihotičnog akutnog poremećaja sličnog šizofreniji. Karakterišu ga anksioznost, sumanute ideje, impulsivnost , audio i vizuelne perceptivne obmane što je dovoljno da ga učini potpuno nesposobnim da shvati značaj dela i upravlja svojim postupcima. S obzirom na to da postoji ozbiljna opasnost da učini isto ili teže krivično delo, predlažemo meru obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi – kazala je psihijatar.

Nakon što joj je sudija Osnovnog suda u Nišu Valentina Miladinović Pešić predočila član Krivičnog zakonika koji ne isključuje krivičnu odgovornost za slučaj da je okrivljeni sam sebe doveo u stanje neuračunljivosti, a s obzirom na to da je Vasilije uzimao alkohol i narkotike, veštak je kazala da to kod njega nije slučaj.

Ovde se radi o psihijatrijskom pacijentu. Da nije popio nijednu tabletu, alkohol ili psihoaktivnu supstancu, naš nalaz bi bio isti. Kombinacija alkohola i tih supstanci samo je pospešila psihotične efekte, postoji opasnost da bi to radio i bez njihovog konzumiranja – rekla je veštak.

Zamenik OJT Vladimir Stanojević osporio je nalaz veštaka ističući da u njemu postoje mnoge mankavosti. Ukazao je da veštaci nisu imali uvid u bilo kakvu medicinsku dokumentaciju o istoriji njegovih eventualnih psihijatrijskh bolesti, te da je Vasilije ispoljavao organizovano ponašanje koje se manifestovalo nošenjem noža, iznenadnim napadom, bekstvom i skrivanjem od organa gonjenja. Međutim, veštak je ostala pri svom nalazu ali je Stanojević bez obzira na takav stav, odbio da optužni zameni predlogom za izricanje mere bezbednosti.

Dalji tok postupka zavisiće od odluke Osnovnog suda u Nišu koji je zakazao nastavak glavnog pretresa.

Bonus video

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare