Foto:autonomija.info

Državni sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine koja pripadnike Ravnogorskog pokreta Dušana Sladojevića zvanog “Krvce” i “Čiča”, Slavka Aleksića zvanog “Vojvoda” i Ristu Lečića tereti za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje, razdora i netrpeljivosti na području Višegrada i okoline u martu 2019. godine, preneo je N1 iz BiH pisanje portala Detektor.ba.

Na tom skupu, koji je održan 10. marta 2019. godine u Višegradu, a potom i na lokalitetu Dobrunske rijeke, bila je prisutna i tadašnja zamenica predsednika Skupštine grada Novog Sada Branka Bežanov, koja je danas članica Gradskog veća Novog Sada za socijalnu zaštitu i brigu o porodici i deci.

Pojedine političke partije i nevladine organizacije su tada tražili da Branka Bežanov bude smenjena, na šta je ona odgovorila najavom tužbi protiv njih.

Četnički skup u Višegradu izazvao je brojne kritičke reakcije u Bosni i Hercegovini i u čitavom regionu, a osudile su ga, između ostalih, i ambasade SAD i Velike Britanije u BiH.

U Višegradu su tokom proteklog rata u Bosni i Hercegovini počinjeni brojni masovni zločini nad civilnim bošnjačkim i drugim nesrpskim stanovništvom, a mnoge od tih zločina počinile su osobe i jedinice koje su nosile prepoznatljiva obeležja četničkog pokreta.

Kako je ranije saopšteno iz Tužilaštva BiH, Sladojević, Aleksić i Lečić se terete da su 10. marta 2019. učestvovali na okupljanju u organizaciji “Ravnogorskog pokreta otadžbine Srpske” Višegrad, na Trgu palih boraca u Višegradu, te kasnije na lokalitetu Dobrunske rijeke, poznatom kao “Draževina”, te svojim delima, radnjama i postupcima javno izazvali i raspirivali nacionalnu i versku mržnju, razdor i netrpeljivost među konstitutivnim narodima u BiH.

“Prilikom postrojavanja pripadnika Ravnogorskog pokreta, među kojima je bilo i pripadnika iz Srbije i Crne Gore, Sladojević kao predsjednik ‘Ravnogorskog pokreta Republike Srpske’ i Aleksić su sudelovali u vršenju postrojavanja, korištenjem vojne terminologije i uz predaju raporta, kao i iznosili govore u kojima su veličali Ravnogorski pokret, te puštanjem i pevanjem pesme koja u svom tekstu izražava prijetnju ili nasilje, izazvali uznemirenost i strah stanovništva na području BiH, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mjesta”, naveli su ranije iz Tužilaštva.

Lečić se tereti da je prilikom okupljanja na trgu započeo s pevanjem pesme uz gusle kojom se veliča četnički pokret, a koja u svom tekstu izražava pretnju ili nasilje, te izazvao uznemirenost i strah stanovništva, a naročito povratnika i građana Višegrada i okolnih mesta.

 

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar