polaganje venaca na spomen ploči Slavku Ćuruviji Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

Predstavnici novinarskih udružena odali su danas poštu ubijenom novinaru Slavku Ćuruvije, na mestu gde je pre 22 godine izvršen zločin, istakavši da nismo dočekali pravdu, da nema pravosnažne presude, i pozvali vrh vlasti da obezbedi da budu kažnjeni nalogadavci i mreža pomagača, jer je "ubisto bilo u organizaciji države".

„Jasno je svima da je surova likvidacija, na žalost, delo naše države. A ta država je do danas bila spremna da pred lice pravde isporuči tek nekoliko saučesnika u tom zlodelu. Nalogodavci i mreža pomagača i egzekutora i dalje su, po meni, zašićeni a Slavka Ćuruviju u poslednih nekoliko godina iznova satanizuju u režimskim medijima a zlikovce proglašavaju herojima“, rekao je predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Željko Bodrožić.

Kako je rekao, Ćuruvijine kolege i poštovaoci i dalje veruju da je „pravda dostižna i da će kompletna istina o svirepom ubistvu Ćuruvije, u organizaciji naše države, uskoro izaći na svetlo dana“.

On je podsetio da je tužilac, u završnoj reči, naglasio da je „nalog za ubistvo došao iz vrha vlasti a da je porota bila cela vlada“.

Predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radomirović je poručio državnim organima, pre svega pravosudju, da ove godine konačno donese pravosnažnu presudu i pozvao „one koji su na vrhu vlasti da obezbede da se sazna puna istina“.

On ih pozvao da budu kažnjeni i odgovorni za ubistvo novinara Milana Pantića, ubistva novinara na Kosovu, od 1998. do 2005. novinara Radio televiziije Srbije u NATO bombardovanju ; i ubijenih kinsekih novinara u bombardovanju.

Foto: Printscreen/YouTube/Slavko Ćuruvija Fondacija

„Država mora da pokaže da nema nekažnjivosti za ubistva novinara, samo tako možemo slobodno i bezbedno da radimo svoj posao“, rekao je Radomirović.

Predsednik Asocijacije nezavisnih elektronskim medija Veran Matić je rekao da i dalje postoji „opstrukcija “ kod ovog ubistva ; jer „i danas imamo snažne aktivnosti Službe državne bezbednosti koja je je preživela, bilo u institucijama ili neformalnim centrima moći i štiti optužene“.

Kako je rekao, tim aktivnostima se štiti i četvorooptuženi Miroslav Kurak koji je u bekstvu, navodeći da je Komisija za rasvetljvanje ubistava novinara više puta insistirala da se „Interpolova poternica realizuje, on locira i privede pravdi u našoj zemlji“.

„Nadam se da se na tome radi“, naveo je Matić, dodajući da pravda neće biti zadovoljena dok svi odgovorni ne budu u zatvoru sa pravoslanžnim presudama sa dugogodišnjim kaznama.

Na mestu gde je Ćuruvija ubijen 11. aprila 1999, na Uskrs, tokom NATO bombardovanja SRJ, u prolazu ispred zgrade u Svetogorskoj ulici, gde je i živeo predstavnici novinarskih udruženja položili su vence i upalili sveće.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar