Zagorka Dolovac Foto:Milica Vučković/FoNet

Bivši predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić, koji je 20. avgusta pušten iz pritvora posle skoro punih 6 meseci, uputio je dopis republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolovac u kome je zatražio da ga sasluša u prisustvu advokata u vezi sa zloupotrebama u državnom aparatu i pravosuđu. Odgovor, do sada, nije stigao.

Bivši predsednik Vojnog sindikata Srbije, Novica Antić uhapšen je 27. februara ali mu nije određen pritvor posle boravka u policiji, da bi potom bio ponovo uhapšen 1. marta i držan iza rešetaka skoro punih 6 meseci. Antić je rešio da nasavi borbu, a to pokazuje i dopis koji je, iz pritvora, uputio republičkoj javnoj tužiteljki Zagorki Dolova. Antić je tu zatražio hitno postupanje, kako bi tužiteljki izneo svoja saznanja o zloupotrebama u vrhu državnog aparata ali i u pravosuđu.

Pročitajte još:

„Ovim podneskom obraćam vam se kao žrtva najtežih krivičnih dela sa elementima organizovanog kriminala, a koja krivična dela čine najviši predstavnici državne uprave i pravosuđa, zloupotrebom svojih službenih položaja i pravosudnih funkcija do nivoa članova Vlade i predsednika suda. Ova krivična dela vrše se u produženom trajanju više godina, a štetnu posledicu trpe obični građani, fizička i pravna lica, što je nedopustivo“, napisao je bivši predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić.

Novica Antić Foto:privatna arhiva

Treba imati u vidu da je Antić, dok je bio na čelu Vojnog sindikata Srbije, već javno otkrio niz afera, među kojima je, između ostalih bio i dolazak Veljka Belivuka i pripadnika njegove kriminalne grupe na strelište u okviru kasarne Vojske Srbije u Pančevu, gde su osuđivani krimianlci vežbali pucanje iz pištolja.

Novica Antić tužilaštvo saslušanje zloupotreba Ministarstva odbrane
Foto: Privatna arhiva

„Imajući u vidu nivoe državnih i pravosudnih organa i pojedinaca sa kojih se vrše ova krivčna dela, uključujući i indicije da se ona vrše čak i iz Tužilaštva za organizovani kriminal te imajući u vidu moju bezbednost i bezbednost meni bliskih lica, svedoka i članova moje porodice, ovim podneskom od naslovljenog javnog tužioca tražim da me u što kraćem roku sasluša – ispita na sve okolnosti, na zapisinik, u prisustvu mojih advokata i nakon toga mi u skladu sa zakonom pruži krivično-pravnu zaštitu“, navodi se u podnesku koji je Antić uputio Zagorki Dolovac.

Antić takođe traži da ovaj podnesak bude shvaćen kao krivčna prijava.

„Molim za hitnost u postupanju pre svega zbog činjenice da ja i druga lica i sada trpimo najteže štetne posledice pomenutih krivičnih dela. Oštećeno lice Novica Antić“, piše na kraju podneska.

Novica Antić Foto:FoNet/Arhiva

Pismo je primljeno 9. avgusta, ali odgovor još nije stigao, a Antića do sada niko nije kontaktirao ovim povodom.

Podsećanja radi, Antić je godinama otvoreno pričao o brojnim zloupotrebama u Vojsci Srbije. Bio je na čelu sindikata koji je brojao 7.500 članova, a najviše se zalagao za pravo zaposlenih u VS, zahtevajući da sa njima bude potpisan kolektivni ugovor. Antić je ukazivao i na politizaciju vojske i napredovanje podobnih kadrova što je sve uticalo i na to da veliki broj pripadnika VS, koji su i materijalno bili ugroženi, daju otkaz i napuste vojnu službu.

BONUS VIDEO: Kako je Novica Antić završio u raljama špijunaže

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare