Đuro Jovanić i Novica Antić Foto:Damir Banda/MOD/Goran Srdanov/Nova.rs

Trojica rukovodilaca Vojnog sindikata Srbije (VSS) uhapšeni su 27. februara zbog sumnje da su učinili proneveru, a jedan od njih Novica Antić u razgovoru Nova.rs ističe da je privođenje posledica delovanja VSS, koji godinama ukazuje na propuste u Vojsci Srbije. Antić, ujedno i predsednik sindikata, po izlasku na slobodu ukazuje na još jednu nepravilnost, a to je da se direktor Vojnobezbednosne agencije (VBA) Đuro Jovanić na tom mestu nalazi nezakonito.

U svojim saopštenjima, VSS je više puta pominjao direktora VBA Jovanića.

„Jovanić je na tu funkciju imenovan ukazom predsednika Republike Srbije Aleksandara Vučića 14. septembra 2018. godine. Mandat direktora VBA traje pet godina, tako da je mandat Jovaniću istekao 14. septembra 2023. godine. Novi ukaz ne postoji, tražili smo ga, ali ga nismo našli, direktor VBA se, po svemu sudeći, nelegalno nalazi na tom mestu i on je po sili zakona već bivši direktor VBA. Shodno tome, sve odluke i naredbe koje je Jovanić potpisao od 15. septembra prošle godine do danas su nezakonite“, objašnjava sindikalac Novica Antić.

Novica Antić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

VSS se već duže vreme žali da se njihovi članovi nalaze pod pritiskom VBA i da ih ta služba „radi“, odnosno da prati njihove funkcionere, ali i preti profesionalnim vojnicima da se iščlane iz njihovog sindikata.

Pritisci su naročito izraženi od 2017. a sa imenovanjem Jovanića za direktora VBA samo su se pojačali. VSS je čak otvorio i S.O.S. telefonsku liniju za svoje članove, žrtve pritisaka i to samo dan pre hapšenja Antića.

Vojnobezbednosna agencija
Foto:BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Jovo Mamula

„Ovi pritisci su naizraženiji u delu jedinica vojske gde VBA ima najveći uticaj, poput nekih jedinica RV i PVO, Brigadi veze, Centralnoj logističkoj bazi, Vojnoj policiji i sl. Karakteristično je da se težište pritisaka sada prenosi i na oficire viših činova kroz mobing, sprečavanja upućivanja u mirovne misije na kurseve i usavršavanja, prekid školovanja članovima sindikata koji su već upućeni na školovanje i slično“, navedeno je tada u saopštenju Vojnog sindikata Srbije.

Problem je očoto što VSS često u javnost iznosi neugodne činjenice i događaje iz Vojske, od korupcije i zloupotreb, kao i detalje pogibije vodnika Dejana Stojkovića prilikom vojne vežbe na Pešteru.

VSS se često oglašava i o problemima zaposlenih u vojsci, bori se za bolje uslove rada i veće plate, za sve ono za šta sindikat treba i da se bori. Kritika menadžmenta, pa i njihovog poslodavca, države, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, izgleda je najveći greh sindikalaca.

Brigadni general Đuro Jovanić
Đuro Jovanić Foto: Damir Banda/MOD

Da sve bude još gore, u ovom trenutku se VBA nalazi van civilne kontrole.

„Ministar odbrane koji bi trebalo da kontroliše VBA, Miloš Vučević, je u odlasku, mada je svojim izjavama pokazao neprijateljski stav prema sindikatu, iako je formalno, naš poslodavac. Ne postoje ni skupštinski odbori koji bi kontrolisali rad tajnih službi, pa tako i VBA, zapravo Đuro Jovanić, sada već bivši direktor, ne odgovara nikome. Ovakvim potezima se našoj zemlji u ovakvog trenutku nanosi velika šteta, zbog nečijih privatnih interesa“, objašnjava Antić.

Krivična prijava zbog trgovine uticajem

Inače, protiv Đura Jovanića je VSS podneo krivičnu prijavu u januaru ove godine zbog trgovine uticajam, zloupotrebe položaja i ometanja sindikalnog delovanja i to Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal u januaru ove godine, pre hapšenja rukovodstva i pokušaja gašenja sindikata.

ŽBONUS VIDEO: Srbija već nema dovoljno vojnika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare