Ivan Ninić, advokat, Vladimir Cvijan
Foto: Newsmax Adria/BETAPHOTOMILAN TIMOTIC

Advokat Ivan Ninić poslao je zahteve sa po pet važnih pitanja za Bezbednosno-informativnu agenciju (BIA) i MUP, u vezi sa slučajem političara Vladimira Cvijana, za čiju se smrt saznalo tek nakon tri godine. Ninić traži odgovore na nekoliko pitanja - da li je bivši generalni sekretar Predsedništva Srbije za vreme mandata Borisa Tadića i nekadašnji član Srpske napredne stranke (SNS) bio praćen od strane BIA, koje su radnje preduzete nakon što je identifikovan njegov leš, ali i zahtevao dokumentaciju u vezi celog slučaja.

Ninić je istakao da je zahteve uputio na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, a podsetimo, Više javno tužilaštvo u Beogradu je prošle nedelje odbilo njegov zahtev za uvid u spise predmeta koji se odnose na istražne radnje povodom smrti bivšeg funkcionera Srpske napredne stranke, advokata Vladimira Cvijana.

Pročitajte još:

On je na društvenoj mreži Tviter objavio pitanja koja je uputio MUP i BIA, uz komentar „kada institucije zaćute, sledi alternativna građanska istraga“.

Između ostalog, zatražio je da mu se odgovori da li je Cvijan bio predmet obrade BIA, zatim da li je, nakon prijave smrti Cvijana, na lice mesta izašao pripadnik pomenute bezbednosne službe, ali i da li je Bezbednosno-informativna agencija vršila istragu o pomenutom slučaju i ispitivala članove porodice nekadašnjeg generalnog sekretara Predsedništva Srbije.

Pitanja upućena BIA prenosimo u celosti:

„Na osnovu čl. 15. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zahtevam da mi se na adresu sedišta kancelarije dostave sledeće informacije:

1. Da li je lice Vladimir Cvijan, iz Beograda, rođen 1976. godine, po bilo kom osnovu bio predmet operativne obrade od strane BIA, odnosno da li je BIA nad ovim licem sprovodila posebne dokazne radnje tajnog nadzora komunikacije i praćanja, te ukoliko jeste, u kom periodu, po čijem nalogu i zbog kog krivičnog dela ?

2. Da li BIA u svojim zbirkama podataka poseduje podatke o operativnoj obradi lica Vladimir Cvijan, da li su ti podaci prosleđeni tužilaštvu i ukoliko jesu kom tužilaštvu i kada, odnosno ukoliko su ti podaci propisno uništeni kog datuma je to učinjeni i na osnovu čije odluke?

Foto: Twitter/Nemanja Šarović

3. Da li je na dan 05.01.2018. godine, kada je policiji prijavljen leš NN lica u Dunavu, koji je potom identifikovan kao Vladimir Cvijan, iz Beograda, rođen 1976. godine, službeno lice BIA izašlo na lice mesta, odnosno da li je prisustvovalo uviđaju i da li je o navedenom događaju sačinjena bilo kakva operativna informacija u vidu izveštaja ili beleške, ako jeste kada, pod kojim brojem i od strane kog lica?

4. Da li je BIA ostvarila uvid u podatke, odnosno da li je vršila usmenu ili pismenu službenu razmenu operativnih podatak sa kriminalističkom i graničnom policijom, VJT Beograd, advokatskom komorom, zdravstvenim ustanovama, mobilnim operaterima, poslovnim bankama, drugim državama, ili bilo kojim drugim subjektima, povodom života i okolnosti smrti lica Vladimir Cvijan, ukoliko jeste šta je predmet tih podataka, u kojoj formi i kada ?

Vladimir Cvijan Foto:BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC

5. Da li je BIA vršila operativne provere, odnosno da li je prikupljala bilo kakve operativne informacije o uzroku i okolnostima smrti lica Vladimir Cvijan, da li su objavljeni razgovori sa članovima porodice ili trećim licima u vezi sa događajem i ukoliko jesu kada i sa kojim licima?

Tražene informacije se odnose na lice od interesa za javnost, koje je ranijih godina obavljalo značajne državne funkcije u Republici Srbiji“, napisao je Ninić.

Pročitajte još:

Sa druge strane, odgovore je zahteva i od policije. Od MUP je zatražio da mu se dostave pisane isprave, fotografije i zapisi svih preduzetih policijskih radnji u slučaju Vladimira Cvijana.

„Na osnovu čl. 15. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, zahtevam da mi se na adresu sedišta kancelarije dostave sledeće informacije:

1) Informaciju koje sve pisane isprave, video, foto i audio zapise poseduje MUP povodom svih preduzetih policijskih radnji, a u vezi sa istragom okolnosti smrti lica Vladimir Cvijan, rođ. 1976. godine, čije telo je pronađeno u Dunavu, Beograd- Opština Palulula, dana 05.01.2018. godine;

2) Kopiju svih pisanih isprava u posedu MUP koje su sačinjene u vezi sa policijskim radnjama u vezi sa istragom okolnosti smrti lica Vladimir Cvijan, rođ. 1976. godine, čije telo je pronađeno u Dunavu, Beograd- Opština Palulula, dana 05.01.2018. godine;

3) Kopiju svih video, foto i audio zapisa u posedu MUP koje su sačinjene u vezi sa policijskim radnjama u vezi sa istragom okolnosti smrti lica Vladimir Cvijan, rođ. 1976. godine, čije telo je pronađeno u Dunavu, Beograd- Opština Palulula, dana 05.01.2018. godine;

4) Informaciju da li je MUP ostvario uvid u podatke, odnosno da li je vršena usmena ili pismena službena razmena operativnih podatak sa advokatskom komorom, zdravstvenim ustanovama, mobilnim operaterima, poslovnim bankama, drugim državama, ili bilo kojim drugim subjektima, povodom života i okolnosti smrti lica Vladimir Cvijan, ukoliko jeste šta je predmet tih podataka, u kojoj formi i kada ?

5) Informaciju iz evidencije granične policije o svim evidentiranim prelascima državne granice od strane lica Vladimir Cvijan, rođ. 1976. godine za period od 01.01.2012. godine zaključno sa 05.01.2018. godine i to datum i vreme izlaska i ulaska u Republiku Srbiju i lokaciju graničnog prelaza gde je evidentiran prelazak granice“, pitanja su koja je uputio poznati advokat policiji.

Smrt nastupila utapanjem

Inače, javnost u Srbiji je tek sredinom marta saznala da se Cvijan utopio januara 2018., što je izazvalo brojne kontroverze, s obzirom da to nigde dotad nije bilo saopšteno.

Cvijan je iza sebe imao dugogodišnju karijeru. Od februara 2008. godine bio je savetnik Borisa Tadića, a obavljao je i dužnost generalnog sekretara Predsedništva Srbije. Predsedništvo je napustio 2010. godine, da bi potom pristupio Srpskoj naprednoj stranci. Na listi SNS-a, na parlamentarnim izborima 2012. izabran je za narodnog poslanika, da bi naredne godine napustio tu stranku.

Vladimir Cvijan Foto:Medija centar Beograd

Podsetimo, Cvijan je pronađen mrtav 5. januara pre tri godine, nakon čega je izvršena odbukcija njegovog tela. Tada je ustanovljeno, a što je tužilaštvo tek nedavno saopštilo, da je smrt nastupila utapanjem.

Ono što je nejasno jeste kako niko od Cvijanovih bližih saradnika nije saopštio tragičnu vest, iako je reč o istaknutom političaru i advokatu.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare