Vladimir Cvijan i mesto gde je pronadjen les
Mesto na kome je pronađeno telo Vladimira Cvijana Foto:Dragan Mujan/Nova.rs/Medija centar Beograd

Telo advokata Vladimira Cvijana, prema saopštenju Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, pronađeno je 5. januara 2018. godine na desnoj obali Dunava, a on je, prema nalazu obdukcije, preminuo usled utapanja. Na telu preminulog advokata, kako su rekli, nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali na mehaničke povrede, te je zbog toga zaključeno da ne postoji sumnja u izvršenje krivičnog dela. Ipak, mnoge okolnosti u vezi sa njegovom smrću ostale su nejasne, zbog čega javnost i dalje sumnja da li je Cvijan zaista izvršio samoubistvo, kako to tvrdi tužilaštvo.

Za Cvijanovu smrt saznalo se tek polovinom marta, i to tri godine od utapanja, što je izazvalo poprilične sumnje u javnosti, s obzirom na to da je reč o nekadašnjem savetniku Borisa Tadića, Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, ali i o ličnosti koja se stalno pojavljivala u medijima.

Počele su najrazličitije spekulacije o okolnostima advokatove smrti, da bi Više javno tužilaštvo u Beogradu istog dana saopštilo da je Cvijananovo telo pronađeno na 1.164 kilometru desne obale Dunava, u vodi, kao i da je odmah naložena obdukcija, zajedno sa toksikološkom analizom, kako bi se utvrdio identitet preminulog lica i uzrok smrti.

Saznali smo da je Cvijan preminuo usled utapanja, a da na pokojniku nisu pronađeni tragovi koji bi ukazivali na mehaničke povrede, a iz rezultata toksikološkiih analiza moglo se zaključiti da ne postoje sumnje da je izvršeno krivično delo. Nakon toga, predmet je 2018. godine arhiviran.

Međutim, i pored jasnog saopštenja tužilaštva, i koraka koje su oni preuzeli, ostale su i neke nedoumice, koje obdukcioni nalaz nije otkrio.

Pre svega, ne zna se da li se Cvijan utopio na mestu na kome je pronađeno njegovo telo, ili ga je ipak voda donela, usled delovanja rečnih struja. Da li je Cvijan uopšte skočio sa neke visine, kako bi izvršio samoubistvo, ili je to uradio na neki drugi način. Ako je skočio, nepoznato je mesto sa kog je skočio, a koje je moglo biti i nekoliko desetina kilometara dalje.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Takođe, nejasno je i koliko je Cvijanovo telo bilo dugo u vodi, i da li bi se, da javnost zna tu informaciju, moglo naslutiti kako je Cvijan okončao život.

Sve ovo bitno je znati zato što se pojavila sumnja da je Cvijan možda ubijen, imajući u vidu da je bio čovek „koji je dosta toga znao“, i koji je bio savetnik, kako za vreme „bivšeg režima“, tako i nekoliko godina sadašnjeg.

U javnosti se uveliko spekuliše da je navodno skočio sa nekog splava, što je nelogično imajući u vidu, ako ništa drugo, da na desnoj obali Dunava, na mestu gde je pronađen, nikada nisu bili splavovi.

Vladimir Cvijan Foto:BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC

Takođe, spekulacija je, a mi još uvek zvanično ne znamo, da li je kod sebe imao lične stvari, jer u javnosti obitava informacija da jeste. Praksa pokazuje da samoubice gotovo uvek ostavljaju lične stvari pored mesta gde okončavaju život, ili jednostavno, toga dana, kada reše da se ubiju, pođu „praznih džepova“.

Ono što je nastavilo da produbljuje misteriju, nevezano za nalaz obdukcije, jeste i činjenica da Cvijanova bivša supruga i njegov sin nisu znali za njegovu smrti, odnosno da je znao samo njegov otac, koji je potpisao nalog za kremaciju. Njegova urna sa pepelom položena je na Lešću, a obeležena je samo imenom i godinama rođenja i smrti.

Takođe, ne treba zanemariti činjenicu da je Advokatska komora izbrisala Cvijana iz članstva, nakon što su dobili obaveštenje o njegovoj smrti, ali je začuđujuće da nisu obavestili javnost o tome. Predsednik Advokatske komore Beograd Jugoslav Tintor saopštio je, nakon informacije da je Cvijan preminuo 2018. godine da on nije bio aktivan advokat više od pet godina pre toga, a okolnost da se za informaciju o smrti saznalo po proteku šest meseci nije bila neuobičajena.

Kazao je i da nije bilo nikavog razloga za bilo kakvu dodatnu aktivnost advokatske komore jer ni jedna okolnost ili informacija u to vreme nije ukazivala da je smrt bila nasilne prirode.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare