Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Misterija smrti advokata Vladimira Cvijana, nekadašnjeg istaknutog člana SNS i DS, ne prestaje da intrigira srpsku javnost. Iako je tužilaštvo zatvorilo slučaj kao samoubistvo, nova saznanja, brojne spekulacije, nelogičnosti i navodna svedočenja, naterali su reportere portala Nova.rs da obiđu 1164. kilometar desne obale Dunava, gde je pre tri godine pronađeno Cvijanovo telo.

Telo advokata Vladimira Cvijana pronađeno je 5. januara 2018. godine na, kako je saopštilo tužilaštvo, 1.164 kilometru desne obale Dunava. Za njegovu smrt saznalo se više od tri godine kasnije, a prema zvaničnim informacijama, on je izvršio samoubistvo.

Reporteri portala Nova.rs, zbog niza nelogičnosti, koje su se u međuvremenu pojavile, a zbog kojih javnost opravdano sumnja da je možda reč o ubistvu, obišli su ovaj deo Beograda, u potrazi za odgovorima.

Tražili smo dokaz da li je Cvijan mogao da izvrši samoubistvo na tom mestu, da li je postojala mogućnost da se samoubistvo dogodilo na nekom drugom mestu, a da je telo, voda na tom mestu izbacila, kao i da li je moglo biti svedoka samoubistva, ili kasnijeg policijskog uviđaja.

Nedaleko od mesta na kome je pronađeno telo, nalazi se fabrika papira, parking, a nešto dalje i kafići. Tu su takođe i dva broda, od kojih je jedna olupina, a čitava obala obiluje smećem. Nekoliko desetina metara od broda, nalazi se jedan ugostiteljski objekat, a preko puta broda jedna straćara, u kojoj se čini, neko živi.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Uznemireni psi omeli su nas u nameri da porazgovaramo sa čovekom koji tu živi, ali smo zato, nešto dalje pronašli čoveka koji više od 20 godina tu živi. U neformalnom razgovoru sa njim, čovek nam je objasnio da je za vreme koliko živi tu, video kako se vadi desetak utopljenika na tom mestu.

Kaže, uvek je dolazila rečna policija, dok su se na obali nalazile policijske patrole, tužilac, i da se uvek obavljao uviđaj. Odbacio je šansu da je neko mogao da se ubije na tom mestu.

„Ko hoće da se ubije, ne skače u vodu, osim ako ipak žele da ga neko spasi“, podelio je sa nama razmišljanje.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Međutim, i pored toga, nagon za preživljavanje tera ljude da isplivaju na površinu, a pošto je deo obale pod betonskim bedemom, a drugi deo pun đubra, Cvijan jednostavno nije imao način kako da se ubije. Takođe, ono što smo primetili jeste da je svuda oko obale plićak.

Po svemu sudeći, Cvijanovo telo je verovatno tu doplivalo, ali odakle?

Postoji mogućnost da je njegovo telo voda nosila od Pančevačkog mosta, odakle je mogao da skoči, do mesta gde je pronađeno telo, ali opet, čuveni Renato Grbić bi ga odatle verovatno izvukao i spasio. Takođe je malo verovatno da baš niko ne bi video trenutak njegovog skoka u vodu, s obzirom na to da ovaj most nije nikada pust.

Cvijanovo telo pronađeno je tokom zime, pa je malo verovatno da je tu rekeativno plivao, iako je bio dobar plivač. Ono što je takođe sasvim sigurno jeste i da na desnoj obali Dunava nikada nije bilo splavova, pa teza da su ga ubili i bacili sa splava, koja se u deo javnosti pojavila, otpada.

Međutim, razgovarajući sa meštaninom, on nam je rekao da nije bilo uviđajnih ekipa na tom mestu, i da rečna policija, koja obično dolazi do utopljenika, kako nam je rekao, nije bilo.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Sve u svemu, Cvijan jeste skončao 2018. godine, ali verovatno ne na tom mestu. Da li ga je voda donela iz pravca Pančevačkog mosta, ili možda čak iz Save, ostalo je nedorečeno.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare