Mladen Nenadić, tužilac za organizovani kriminal Foto:N1

Dok u trci za prvog čoveka Tužilaštva za organizovani kriminal trenutno ne želi da učestvuje nijedan tužilac u zemlji, oglasi za šefove tužilaštava u unutrašnjosti Srbije prebukirani su kandidatima i to mahom iz Beograda.

Da u trci za mesto prvog čoveka Tužilaštva za organizovani kriminal (TOK), ne želi da učestvuje nijedan tužilac u državi, dokazuje oglas za predstojeće izbore, na koji se, pored aktuelnog tužioca Mladena Nenadića, javilo samo dvoje advokata.

Pročitajte još:

Lista kandidata koji učestvuju na izborima za javne tužioce u 19 viših i 30 osnovnih tužilaštava u zemlji, kao i za jednu od najviših funkcija javnotužilačke profesije – specijalnog tužioca za organizovani kriminal, konačno je utvrđena pre nekoliko dana. Ko će biti izabran, a ko reizabran, unapređen ili “kažnjen” poznato je u pravosudnim krugovima i pre raspisivanja konkursa, s obzirom na to da su poslošnost i odanost vladajućem režimu jedini kriterijumi na kojima će počivati čitav ovaj proces.

Sa druge strane, lista kandidata u koju su novine “Nova” imale uvid, jasno pokazuje kakvo raspoloženje vlada u čitavoj javnotužilačkoj profesiji, a ono što prvo upada u oči jeste da aktuelni specijlani tužilac Mladen Nenadić nema konkurenciju, to jest da će sasvim izvesno biti reizabran na tu funkciju. Za to mesto je, pored njega konkurisalo još dvoje advokata, koji će verovatno, poput onih koji su bili “konkurencija” poslednjem reizboru republičke tužiteljke Zagorke Dolovac, poslužiti samo kao lažni legitmitet izbora.

Zagorka Dolovac
Zagorka Dolovac, Foto: Printscreen/video

Zašto njijedan tužilac u državi nema afinitet prema jednoj od najviših funkcija svoje profesije, sagovrnici novine “Nova” iz redova vide u samom opisu te funkcije, koja je deceniju unazad vodeći instrument vladajućeg režima.

“Osim što je svima jasno da će Nenadić biti reizabran, njegovo mesto većini kolega nije primamljivo zbog svega što nosi sa sobom. Svedoci smo da su predstavnici vlasti ti koje ovde zapravo diriguju I vode istrage I postupke. Malo ko je spreman da svoje ime do te mere kompromituje I da se u tolikoj meri stavi na raspolaganje politici I održanju na vlasti jednog čoveka”, kazao je za novine “Nova” sagovornik iz redova tužilaca, koji je insistirao na anonimnosti.

On dodaje da se i postupajućim zamenicima specijalnog tužioca, koji se mahom trude da ostanu u senci svih predmeta na kojima su angažovani, vidi da ta šefovska fotelja nije nešto za šta se danas valja boriti I trkati.

“Setimo se samo najsvežijeg primera, to jest Belivukove grupe i činjenice da je optužnicu potpisao lično Nenadić, a ne postupajući zamenik, što je praksa. Verovatno se u tome krije odgovor zašto je upravo on jedini kandidat za tu funkciju”, dodaje naš sagovornik.

Srdjan Lalic Veljko Belivuk Velja Nevolja
Veljko Belivuk Velja Nevolja i Srđan Lalić Foto:MUP Srbije

Sa druge strane, ko će biti novi-stari šefovi beogradkih tužilaštava, kroz čije kabinete prolazi većina “zabranjenih” predmeta, mahom je unapred dogovoreno, iako se I tu vode razna lobiranja I previranja.

“Kada se i to uzme u obzir, jasno je zašto većina kolega, koji su danas postupajući zamenici tužioca u Beogradu, konkurišu za mesta šefova u unutrašnjosti, svesni da u svojim matičnim u prestonici nemaju nikakve šanse”, kaže naš sagovornik I dodaje:

“U celoj Srbiji, najviše kandidata konkurisalo je za mesto višeg tužioca u Smederevu, ukupno 16. Među njima su i oni lokalni, ali I kolege iz Beograda, Kragujevca, Aranđelovca…Sledi Osnovno tužilaštvo u Novom Sadu kojom bi da rukovodi 10 kandidata”.

Pročitajte još:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar