Nataša Krivokapić, viši javni tužilac Foto:Goran Srdanov

Izbori za javne tužioce u 19 viših i 30 osnovnih tužilaštava u zemlji, kao i specijalnog tužioca za organizovani kriminal, kojima ove godine ističe šestogodišnji mandat, ulaze u završnu fazu. Kako portal Nova.rs saznaje, lista izabranih utvrđena je mahom pre raspisivanja izbora, a pitanje i ocena podobnosti vladajućem režimu, očekivano je bio primrni kriterijum za rangiranje kandidata.

Za razliku od osamljenog konkursa za nedavno minuli izbor republičkog tužioca, predstavnici javnotužilačke profesije pokazali su daleko veće interesovanje za mesta šefova postupajućih tužilaštava. U trci su mahom aktuelni šefovi tih tužilaštava, od kojih će, prema saznajima našeg portala, neki biti reizabrani, a neki „nagrađeni“ višim funkcijama i napredovanjem u karijeri.

Takođe, biće onih koji će premijerno dobiti priliku da na delu iskažu svoju privrženost SNS, dok je malo verovatno da bi bilo ko iz redova nepodobnih i neposlušnih mogao da zaluta i dobije mesto čak i ljutoj unutrašnjosti.

Režim je nebrojano puta stavio do znanja čitavoj javnosti koliko mu je bitna poslušnost tužilaštva,  kako zbog ignorisanja brojnih afera, tako i zbog širenja stranačke propagande i obračuna sa svim neistomišljenicima.

Upravo zato, pažnja javnosti usmerena je na beogradska tužilaštva i to – specijalno, više, kao i sva tri osnovna koja ove godine biraju šefove. Kako za naš portal otkriva dobro obavešten izvor , u Specijalnom tužilaštvu ne bi trebalo da bude promena.

„Kompetno postupanje specijalnog tužioca Mladena Nenadića u slučaju grupe Veljka Belivuka, aktivno učešće u propagandi,  ali i višegodišnje uspešno skrivanje od javnosti obezbedili su mu propusnicu i za drugi mandat, na koji će zasigurno biti reizabran“, kazao je za portal Nova.rs dobro obavešten izvor.

On dodaje da promena ne bi trebalo da bude ni u Drugom ni Trećem osnovnom, čiji će šefovi Nebojša Popović i Boris Pavlović takođe opet biti navodno reizabrani.

„Selidba očekuje apelacionog tužioca Tomislava Kilibardu, koji je viđen za napredovanje, odnosno novog zamenika republičkog tužioca, dok će svoju fotelju, kao i onu prethodnu dok je bio na čelu Višeg tužilaštva, ustupiti Nataši Krivokapić. Upravo se ona od dolaska SNS na vlast nalazila najviše na meti zbog svih većih afera režima koje su bile u njihovom postupanju – od Savamale i helikoptera, do Krušika, Cvijana i pranja stranačkog novca“, kaže naš sagovornik i dodaje:

„Prelaskom u Apelaciju bila bi unapređena, a i sklonjena iz žiže javnosti, što i sama željno iščekuje. Na njeno mesto trebalo bi da dođe javni tužilac iz Prvog osnovnog tužilaštva Ljubivoje Đorđević. Iako ga je režim označavao kao kadar DS, Đorđević je uspeo da preživi promene i ostane na čelu Prvog OJT od formiranja pa do danas,  to jest čitavu deceniju“.

Naš izbor dodaje da se upravo za dosadašnju Đorđevićevu fotelju vodi najveća bitka, to jest da za tužilaštvo nadležno za centralne gradske opštine ima više podobnih pretendenata.

„U trci za to mesto su Ivan Konatar, trenutno javni tužilac u Mladonovcu, njegov kolega iz Novog Sada, a inače iz Beograda Dejan Rakonić, kao i predsednik prorežimskog Udruženja sudija i tužilaca Nenad Stefanović, trenutno zamenik u Višem tužilaštvu. Za svu trojicu vode se lobiranja,  a najviše izgleda ima Konatar koji je u poslednjem trenutku prošle godine ispao iz trke za člana Državnog veća tužilaca“, kaže naš sagovornik i dodaje:

„Rakonić sigurno napušta Novi Sad i ostaje u nekom beogradskom tužilaštvu, a  na njegovo mesto trebalo bi da dođe jedan mlađi zamenik. Stefanović je sa druge strane, konkurisao za gotovo sva mesta, a izvesno je da bi mogao da dobije mesto u nekom prigradskom tužilaštvu, Mladenovcu ili Pančevu“, završava naš sagovornik.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare