Aleksandar Vučić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Direktor policije Vladimir Rebić izjavio je da su policija i BIA imale određena saznanja da na otkrivanju spomenika Stefanu Nemanji može da dođe do atentata na predsednika Srbije Aleksandra Vučića i da su zato angažovane ozbiljne snage, te je naveo da, prema proceni tužilaštva, nije postojao uslov da se već tada uhapse potencijalni počinioci. S druge strane, kriminolog Dobrivoje Radovanović, za Nova.rs kaže da "ne veruje u tu priču da je bio planiran atentat".

Vladimir Rebić, Foto: Medija centar Beograd

Podsetimo prvo na izjavu Rebića koju je dao u emisiji „Oko“ koja se emituje na RTS.

Na pitanje da li su imali saznanja da je planiran atentat na visokog državnog zvaničnika i da su zato bezbedonosne snage bile pojačane, direktor policije je rekao da su imali određena saznanja.

„To je posledica određenih policijskih saznanja, ne samo policijskih, nego i BIA, do kojih smo došli. U tom trenutku, prema proceni tužilaštva nije postojao uslov da se već tada uhapse. Zbog toga su policija, BIA i pripadnici Vojske Srbije angažovali ozbiljne snage da bi predupredili takav događaj. Verujem i da je neko pokušao da bi bio sprečen, s obzirom na broj ljudi koji smo imali na tom potezu, verujem da bi sve ostalo na pokušaju. Uspeli smo da zakotrljamo točak, da imamo ljude u pritvoru, oduzeto je oružje, utaban je put da dobiju pravosnažne presude“, rekao je Vladimir Rebić.

Kriminolog Dobrivoje Radovanović Foto:Medija centar Beograd

S druge strane, naš sagovornik, kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da misli da nije bio planiran atentat na Vučića.

„Ne verujem u tu priču da je atentat tada bio planiran. Atentator neće to uraditi tek tako, u takvim uslovima, nego će pre da bira neku drugu situaciju da to obavi. Da je bio planiran atenat, sve to bi bilo urađeno drugačije. Inače, toliko obezbeđenje predsednika je normalna stvar u celom svetu, to je jedini način da mu se sačuva bezbednost. Jer, znate kako, uvek može da postoji i neki, da tako kažem, ludak, koji hoće da se proslavi ubistvom predsednika“, kaže Radovanović.

Aleksandar Vučić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Na naše pitanje, da li bi životi građana bili ugroženi da je došlo do atentata, Radovanović kaže da ne bi.

„Ne bih baš rekao da bi ugrozili bezbednost građana, jer sve službe imaju svoje metode i načine da zaista spreče tako nešto i da sačuvaju živote građana. Tu su ubačeni agenti, tu su razne strategije… Naravno, uvek postoji izvesni rizik, ali zaista ne mislim da je bila ugrožena bezbednost građana“, kaže Dobrivoje Radovanović.

Podsetimo, ekipa za koju se sumnja da je mogla da izvede atentat na Aleksandra Vučića – Veljko Belivuk, zvani Velja Nevolja, i Marko Miljković uhapšeni su 4. februara oko 5 ujutro po nalogu Tužilaštva, a određen im je pritvor do 30 dana. U toku te noći uhapšeno je i zadržano 16 osoba osumnjičenih za udruživanje radi izvršavanja teških krivičnih dela među kojima su otmice i ubistva.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar