Foto: TANJUG/ DIMITRIJE NIKOLIC/ mn

Suđenje Nemanji Stamenkoviću (19) iz Beograda, koji je 4. januara na Bulevaru Medijana u Nišu "audijem" na trotoaru usmrtio pešake Andreja Prenkljušaja (12) i Dejana Ilića (48), nastavljeno je danas davanjem iskaza stručnjaka koji su obavili psihjatrijsko veštačenje okrivljenog.

Psihijatar dr Suzana Tošić Golubović kazala je na sudjenju u Osnovnom sudu u Nišu, da je utvrdjeno je da je okrivljeni posle udesa bio u stanju fiziološkog straha koji nije uticao na njegovo ponašanje. Tošić Golubović, koja je obavila stručno veštačenje Stamenkovića, istakla je da je u njegovom iskazu pronašla kontradiktornosti zbog kojih smatra da nije govorio istinu u svojoj odbrani pred sudom.

„Stamenković je rekao da se u momentu udesa uplašio, stegao volan i spustio glavu, tako da se ne seća daljeg dogadjaja. Medjutim, kada se uzmu u obzir izjave svedoka i saobraćajno veštačenje, može se zaključiti da je on u tim momentima ispoljavao organizovano ponašanje“, kazala je Tošić Golubović.

Po njenoj oceni, tragovi kočenja na mestu nesreće ukazuju da je okrivljeni pokušao da kontroliše situaciju i uspostavi kontrolu nad vozilom, što pokazuje da je zadovoljavajuće bio fokusiran na tu kritičnu situaciju. Dodala je da su svedoci pred sudom izjavili da je okrivljeni, kada je video da će udariti pešake govorio „ne, ne“, a nakon udesa je počeo da plače, zvao roditelje, pronašao trougao u vozilu i dao ga policiji.

„Svi ti postupci ukazuju da se okrivljeni organizovano ponašao i da pred sudom nije govorio istinu“, rekla je Tošić Golubović.

Kazala je da pretpostavlja da se okrivljeni nalazio u stanju jakog straha, ali da se osnovu njegovog ponašanja može da zaključi da se radi o strahu fizioloških razmera koji nije doveo do poremećaja svesti i rasuđivanja. „U stanju normalnog straha osoba može da ima osećaj da vreme usporenije teče što je okrivljeni i naveo, opisavši da je sve trajalo 30 sekundi. Policija je dala informaciju da se dogadjaj odigrao za pet sekundi. Sve ovo govori da nije došlo do poremećaja svesti i da je strah okrivljenog bio u granicama normalnosti“, naglasila je Tošić Golubović.

Stručni savetnik odbrane Zoran Ćirić reagovao je na iskaz sudskog veštaka i istakao da ocena istinitosti dolaza bilo kog učesnika u sudskom postupku spada u domen ocene dokaza, što je isključivo kompetencija suda.

Ćirić je takodje ocenio da komisija veštaka nije bila potpuno kompetentna i da je veštačenje sadržalo tri pojedinačna nalaza bez zbirnog zaključka. On je rekao da po zakonu veštaci koji obavljaju veštačenje moraju da budu zaposleni u ustanovi koja vrši veštačenje, ali da to nije bio slučaj sada jer je Zavod za sudsku medicinu u Nišu psihijatra, psihologa i neurologa angažovao iz drugih ustanova jer te struke nema medju svojim zaposlenima.

U optužnom predlogu, koji je Osnovno javno tužilaštvo podnelo 2. marta, Nemanja Stamenković se tereti za teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja, za koje je predvidjena kazna zatvora do osam godina, a OJT je zahtevalo da se optuženom izrekne maksimalnu kaznu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar