Svetlana Ceca Ražnatović, rođendan, rodjendan
Svetlana Ceca Ražnatović Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Serijal „Junaci doba zlog“ i poslednja epizoda posvećena pevačici Svetlani Ražnatović samo je podsetila starije gledaoce na neke detalje iz njene kontroverzne biografije, dok je onim mlađim, verovatno po prvi put otkrila ko je zapravo ova „najveća balkanska zvezda“ i na čemu počiva taj vanserijski uspeh jedne, prema mišljenju prosečne interpretatorke, osrednjeg talenta.

Kriminalna prošlost, obiman policijski i sudski dosije folk pevačice Svetlane Cece Ražnatović, udovice komandanta paravojne formacije „Tigrovi“ Željka Ražnatovića Arkana, u žižu javnosti vratila je poslednja epizoda prve sezone serijala „Junaci doba zlog“, autora Slaviše Lekića i Jovane Polić, pod nazivom „Srpska majka“.

Već u prvim minutima, postalo je jasno zašto je „srpska majka“ imala potrebu da zabrani emitovanje, očigledno svesna da bi jedna takva retrospektiva u sekundi mogla da sruši svu kič mitologiju koju je godinama unazad, uz pomoć namasovnijih medija, gradila o sebi. Koliko je bila uspešna o tome verovatno najbolje govori podatak da većina njenih najmlađih fanova nikada nije čula ni za jedan kompromitujući detalj iz njene biografije. Sa druge strane, oni stariji su imali priliku da se podsete svega onoga što su možda zaboravili i potisnuli.

Naime, Ražnatović se više puta našla na meti istražnih organa, a dela koja su joj se stavljala na teret u najmanju ruku bi se mogla opisati kao teški kriminal. Epilozi gotovo svih nisu bili ni u zakonskim ni u zdravorazumskim, a u javsnoti se nateoa utisak da je iz svake nove sudnice izlazila sa novim hiljadama obožavalaca. Da li bi u tome uspela bez razrađene medijske mašinerije, koja u punoj pari radi već tri decenije, i bez podrške i simbioze s političkom „eliteom“ suvišno je komentarisati.

Nelegalna prodaja fudbalera

Lidija Ocokoljić i Ceca Ražnatović, Foto: E-Stock_stanislav_nedelja

Definitivno najveća kriminalna radnja koju je izvela i kojom su ona i sestra Lidija Ocokoljić zaradile 4,1 milion nemačkih maraka i 3.480.000 dolara je prodaja 10 fudbalera „FK Obilić“ inostranim timovima.
Istraga za ovo delo je počela 2003. godine, a na podizanje optužnice se čekalo osam godina. Još tada je javnost tvrdila da je udovica komandanta paravojnih jedinica Arkana – nedodirljiva.

“Sa odlučnošću mogu da kažem da se tužilaštvo oduprlo svim vidovima pritisaka, i da u ovom postupku neće biti zaštićenih. Svako ko je izvršio krivično delo moraće da odgovara pred zakonom”, izjavio je Tomo Zorić, tadašnji portparol Republičkog javnog tužilaštva.

U tom trenutku ona se teretila za zloupotrebu položaja i posedovanje 11 pištolja.

Međutim, sve je ukazivalo na to da moćnici iz tadašnje vlasti šalju signale tužilaštvu da se pevačica ostavi na miru.

Na listi signalizera su bili Dragan Marković Palma, predsednik stranke “Jedinstvena Srbija“ koja je proistekla iz nekadašnje Stranke srpskog jedinstva čiji je osnivač bio Željko Ražnatović. Potom, Ivica Dačić (SPS), koji je tada bio ministar policije, a koji je Svetlanin drug od malih nogu i stalan gost na slavama.

Kada su tada pitali Dačića „zašto stiti Svetlanu Ražnatović“ on je odgovorio:

“Kako sam ja nju mogao da štitim, kada je ona uhapšena 2003. godine? Ona u vreme mog ministrovanja nije bila u pritvoru. To što sam ja sa nekim prijatelj ne znači da državni organi ne treba da rade svoj posao. Da li su državni organi u pravu, ili drugi ljudi, o tome će odlučivati sud”.

Arkanova udovica se tada nagodila sa tužilaštvom, platila je milion i po evra u tri rate i dobila godinu dana kućnog pritvora sa nanogicom. Finansijska istraga koja je bila naložena je nakon toga obustavljena.

Hapšenje u Sablji

U akciji „Sablja“ je bila uhapšena posle ubistva tadašnjeg premijera Zorana Đinđića.
Iza rešetaka je završila zbog sumnje da je skrivala vođe zemunskog klana koji su ubili Đinđića. Tada je u njenoj kući pronađen arsenal oružja. Na saslušanju je izjavila da je Dušan Spasojević Šiptar od nje tražio da mu da alibi za vreme ubistva premijera.
„Tada me je Spasojević pitao da u policiji kažem da je sve vreme bio kod mene, da kažem da je bio duže nego štp stvarno jeste. Shvatila sam da mi traži alibi za ubistvo Đinđića“, rekla je tada Ražnatovićeva. U pritvoru je provela četiri meseca.

Pucnjava u Stupici

Milorad Ulemek, Foto: Printscreen/Jedinica

Inače, njena veza sa Dušanom Spasojevićem vođom „zemunaca“ bio je Milorad Ulemek Legija. Naime, nakon proslave Svetlaninog rođendana u „Stupici“, došlo je do incidenta i pucnjave u kojoj je učestvovao upravo Legija. Nakon toga, on je napustio MUP u kojem je do tada bio komandir Specijalnih jedinica. Takođe, 2007. godine na suđenju „zemunskom klanu“ otkriveno je da je tipovala otmicu Željka Mitrovića. Tada joj je zabranio da se pojavljuje na njegovim televizijama.

Prebijanje Olarevića

Svetlana Ražnatović i njen zet Predrag Ocokoljić optuženi su 2007. godine da su pretili i fizički napali direktora FK „Mladi proleter“ Aleksandra Olarevića. Pevačica je tada tvrdila da su ona i njen zet kao predstavnici FK „Obilić“ došli u klub da Olareviću uruče rešenje Ministarstva sporta od 15. maja 2007. o povraćaju u pređašnje stanje. Prema tom rešenju koje je Olarević odbijao da primi zvaničnim putem, FK „Mladi Proleter“ dolazi u ingerenciju FK „Obilić“, kao „Mladi Obilić“, a on mora da momentalno napusti klub.
Pevačica i zet su došli do upravne zgrade FK „Mladi proleter“ i pozvali Olarevića da izađe napolje, potom su ga vređali, a Ocokoljić ga je udario u desnu stranu lica.
Međutim, Olarević je povukao tužbu.