Foto:MUP Srbije; Vesna lalić/Nova.rs

Veljko Belivuk, vođa kriminalne organizacije kojoj se na teret stavljaju najteća krivična dela ispričao je pred tužiocem 7. februara da je došlo do promene grupe koja sarađuje sa državom, i da umesto njih, država sada sarađuje sa "škaljarskim klanom iliti Filipom Koraćem", koji je, kako je rekao, saradnik BIA i Interpola, ali i sa Jovanom Vukotićem. Portal Nova.rs otkriva ko je Korać, ali i kako je od najbližeg saradnika Luke Bojovića došao do najtraženije mete klana Belivuk.

U izjavi pred tužiocem, Veljko Belivuk osvrnuo se između ostalog i na ministra policije Aleksandra Vulina, i rekao da nadležni nastoje da predstave da je od pada njihovog klana smanjena stopa kriminala. Istakao je da je došlo do promene grupe koja sarađuje s državom.

„Za tih godinu dana postiglo se dosta, na primer, umesto nas koji smo sarađivali s državom, sada sarađuje škaljarski klan iliti Filip Korać, saradnik BIA i Interpola i Jovan Vukotić. Uspelo se da se sve istrage od kada je Vulin na mestu ministra policije, protiv ‘škaljarskog klana’ obustave“, rekao je Belivuk.

Indicija da se Korać „vratio u igru“, odnosno da je možda i preuzeo poslove Belivukove grupe, sa kojom je godinama u sukobu, jeste i to što su mesec dana nakon hapšenja Belivukovog klana, februara 2021. godine, viđeni njegovi bliski saradnici u Beogradu. Tada se pretpostavljalo da je i Korać u Beogradu, ali takve informacije nisu potvrđene.

Veljko Belivuk Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Koliko su Belivuk i njegovi ljudi mrzeli Koraća, najbolje pokazuje izjava Bojana Hrvatina, jednog od dvojice svedoka saradnika, koji je ispričao u tužilaštvu da su članovi Belivukovog klana fotografije izmasakriranih tela slali Filipu Koraću.

„Hrvatin je naveo da su u tajnu prostoriju on, Marko Miljković i Miloš Budimir odveli Milana Ljepoju dok su ostali pripadnici grupe ostali u kući. Opisao je kako je gledao kada je Belivuk ubio Ljepoju nožem. Rekao je da nije dobio novac za ovo ubistvo i da je od tada prestao da se viđa sa pripadnicima grupe, ali je nastavio da se dopisuje. Hrvatin je naveo i da su preko aplikacije Skaj slali fotografije masakriranih tela Filipu Koraću, vođi suparničkog klana. Na jednom od tela su krvlju ispisali: „Koraću pi…“, preneo je svojevremeno NIN iskaz Hrvatina, a fotografije osakaćenih žrtava, koje su se našle u optužnici u koju smo imali uvid, to i dokazuju.

Desna ruka Luke Bojovića

Inače, Filip Korać važi za desnu ruku Luke Bojovića, koji trenutno služi kaznu u Španiji, a označen je i kao osoba bliska škaljarskom klanu, koji je u dugogodišnjem sukobu sa kavačkim, iza kog stoji Radoje Zvicer. Sukob je nastao zbog nestanka 200 kilograma kokaina, koje je Goran Radoman, prva žrtva u ratu klanova, sklonio, kako bi kaznio svoje saradnike što mu „nisu prijavili“ da se nalazi u stanu u Valansiji.

Filip Korać Foto:MUP Srbije

Kako su mediji svojevremeno navodili, on je nakon Bojovićevog hapšenja u Španiji preuzeo rukovođenje svim poslovima.

Korać se u žiži javnosti našao i nakon ubistva Blaža Đurovića marta 2018. godine na Dušanovcu u Beogradu, a Više javno tužilaštvo je protiv njega tada pokrenulo istragu zbog sumnje da je podstrekao na pomenutu likvidaciju. Ipak, tužilaštvo je odustalo od istrage, a Koraća je januara 2020. i sam predsednik države Aleksandar Vučić pominjao i označio kao najvećeg dilera droge na ovim prostorima.

„Neću da vam pričam da je glavni snabdevač drogom, svuda sve, ni za šta nije kriv. I uvek će da bude. Kad ga imate i za umešanosti u ubistva, i sad znam da ću da budem kritikovan, neko će da se pojavi u tužilaštvu da kaže: „Pa da, ali nisu procesne pretpostavke u potpunosti ispunjene i ne možemo da damo status svedoka-saradnika čoveku koji kaže da mu je Filip Korać platio ubistvo i da je on bio taj koji je to uradio“, rekao je Vučić tada.

Neredi na derbiju

Inače, Korać je široj javnosti poznat od 2016. godine, kada je priveden zbog saznanja o ubistvu Čede Đokića, koje se dogodilo avgusta iste godine u Zvorniku. Godinu dana kasnije, njegovo ime ponovo je osvanulo u medijima, i to nakon derbija ljutih rivala.

Naime, tokom derbija Partizana i Crvene zvezde, na južnoj tribini stadiona u Humskoj, došlo je do opšte tuče između navijača Partizana i pokušaja preuzimanja južne tribine.

Korać je tada označen kao organizator nereda.

BONUS VIDEO: Majke dvojice mladića, koji su žrtve Belivukovog klana, traže od institucija istinu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar