Filip Korać,, desna ruka Luke Bojovica, foto MUP

Suđenje Darku Veskoviću i Nemanji Ivanovu, koji se terete za ubistvo Blaže Đurovića na Dušanovcu marta 2018. godine, nastavlja se danas u sudnici Okružnog zatvora u Beogradu. Optuženima se sudi da su tog 10. marta 2018. sa 29 projektila iz automatske puške izrešetali žrtvu, a ceo slučaj od samog početka privlači mnogo medijske pažnje. Ipak, slučaj se pod budnim okom javnosti ponovo našao januara, kada ga je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić pomenuo, nakon što je Više javno tužilaštvo povuklo istragu protiv Filipa Koraća, koji se sumnjičio za podstrekavanje na ubistvo Đurovića.

Vučić je, komentarišući ovu odluku tužilaštva, na konferenciju održanoj 14. januara ove godine rekao da navodno postoji izvesni svedok-saradnik, koji je Koraća direktno označio kao nalogodavca ovog ubistva.

„Neću da vam pričam da je glavni snabdevač drogom, svuda sve, ni za šta nije kriv. I uvek će da bude. Kad ga imate iza umešanosti u ubistva, i sad znam da ću da budem kritikovan, neko će da se pojavi u tužilaštvu da kaže: „Pa da, ali nisu procesne pretpostavke u potpunosti ispunjene i ne možemo da damo status svedoka-saradnika čoveku koji kaže da mu je Filip Korać platio ubistvo i da je on bio taj koji je to uradio““, rekao je tada Vučić.

Vesković, za koga se nakon Vučićevog obraćanja spekulisalo da je pomenuti svedok-saradnik tužilaštva, ubrzo se na suđenju oglasio povodom optužbi, oštro demantujući navode predsednika.

„Protiv mene se vodi medijska hajka, da sam priznao ovo krivično delo, iako sam ga od početka negirao i tvrdio da ga nisam izvršio, kako u istrazi, tako i u sudnici. Nije istina da mi je nuđen status svedoka-saradnika, ovim neistinama se ruši pretpostavka moje nevinosti i ugrožava bezbednost moje porodice. Filipa Koraća niti znam, niti imam ikakve veze sa njim“, rekao je Vesković za govornicom u sudnici.

Inače, za Filipom Koraćem je do 14. januara ove godine bila raspisana crvena poternica zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu Blaža Đurovića. Korać je bio označen kao nalogodavac ovog zločina, zbog koga se trenutno sudi Nemanji Ivanovu i Darku Veskoviću Priki, a za njim je početkom ove godine povučena poternica. Istraga je obustavljena zbog nedostatka dokaza, te je Korać, u Srbiji, trenutno slobodan čovek.

Dosije Filipa Koraća

Korać je u medijima označen kao bliski saradnik Luke Bojovića, koji trenutno služi zatvorsku kaznu u Valensiji u Španiji. Naime, kako su mediji pisali, Korać je ubrzo nakon Bojovićevog hapšenja 2012. godine, preuzeo sve njegove kriminalne poslova. Navodno, on usko sarađuje sa ozloglašenim „škaljarskim klanom“ iz Crne Gore, koji se dovodi u vezu sa brojnim krivičnim delima, među kojima prednjače dilovanje narkotika, ali i likvidacije. Korać je široj javnosti postao poznat 2016. godine, kada je priveden zbog saznanja o ubistvu Čede Đokića, koje se dogodilo avgusta iste godine u Zvorniku.

Poduži dosije

Podsetimo, Blažo Đurović likvidiran je 10. marta 2018. u klasičnoj sačekuši ispred svoje kuće u Ulici Vojvode Skopljanca na Dušanovcu, dok je isparkiravao automobil iz garaže. Napadači su iz automobila u pokretu ispalili 29 projektila u Đurovića, koji je na licu mesta nastradao. Ubrzo nakon ubistva, marta iste godine, priveden je Ivanov, dok je samo mesec dana kasnije, u Hrvatskoj, uhapšen Vesković. Njima se trenutno sudi u Višem sudu u Beogradu, a obojica su negirali krivicu za ovaj zločin.

Inače, ubije Đurović je bio poznat istražnim organima i iza sebe je imao poduži krivični dosije.