Suđenje kriminalnoj grupu Veljka Belivuka Foto:Stefan Tomasevic/ATAImages/TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC/Goran Srdananov/Nova.rs/E-stock/Miloš Rafailović

Tokom oktobra 2020. godine dogodilo se čak šest surovih mafijaških likvidacija koje se dovode u vezu sa istom kriminalnom grupom. Istog meseca, samo nekoliko godina ranije, takođe su se dogodile likvidacije koje su značajno uticale na tok dešavanja u balkanskom podzemlju. Slučajno ili ne, ali oktobar mesec je jedan od "najkrvavijih" kada su u pitanju sukobi zaraćenih kriminalnih grupa sa naših prostora.

Čak šest surovih ubistava, povezanih sa kriminalnom grupom Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, kojoj se u Beogradu sudi zbog sedam teških ubistava i drugih teških krivičnih dela i kavačkim klanom, za koji je ova grupa radila, dogodila su se sredinom oktobra 2020. Tih dana najpre je namamljen i zarobljen Milo Radulović zvani Mile Kapetan, osoba koja je slovila za pripadnika „škaljarskog klana“. Za njegovu otmicu i ubistvo optuženi su Veljko Belivuk i Marko Miljković u Crnoj gori, a tamošnja policija je utvrdila da je Radulović otet tako što je namamljen da dođe u kuću u Spužu, koju je prethodno obezbedio Ratko Živković.

Milo Radulović Kapetan Foto: Privatna arhiva

Radulović je otišao na sastanak, ne znajući šta mu se sprema. Nakon što su ga oteli, pripadnici kriminalne grupe su ga u zatočeništvu držali dva meseca, izvlačeći od njega informacije o „škaljarcima“.

„Tokom istrage je otkriveno da su Kapetanov telefon iskoristili i da njegovu suprugu nateraju da im preda novac. S. R. je u svom iskazu potvrdila da je zahteve dobijala na mobilni telefon i da je u više navrata nosila novac, ali i satove“, pisali su crnogorski mediji. Radulovića su ubili 21. decembra 2020. godine tako što su ga ugušili produžnim kablom.

Upravo telefonom Mila Radulovića, Belivuk i Miljković su uspeli da namame Lazara Vukićevića u kuću u Ritopeku.

Lazar Vukićević Foto:Privatna arhiva

Motiv za ubistvo Vukićevića je do danas ostao nejasan, a pominjalo se da su on i Miljković bili u zavadi zbog žene. Vukićević je neposredno pre ubistva pretrpeo stravično mučenje, a veruje se da je ubijen tako što su mu stavili crevo u grlo i pustili vodu. Njegovo ubistvo su počinili pripadnici kriminalne grupe Belivuka i Miljkovića dok su njih dvojica bili u Crnoj Gori. Iz Skaj poruka koje se nalaze u optužnici jasno se vidi da šefovi zahtevaju da im šalju detalje o zločinu uz veliko žaljenje što ne mogu da mu prisustvuju.

Sa Kapetanovog telefona namamili i Hodžića

Radulovićev Skaj telefon pripadnici grupe su iskoristili i kako bi na sastanak u Crnoj Gori namamili Damira Hodžića, sa namerom da ga ubiju. Hodžić je osoba koja se dovodila u vezu sa „škaljarskim klanom“. Kobnog dana je pozvao svog šuraka Adisa Spahića da ga poveze na sastanak u naselju Stanjićeva Rupa u Spužu. Umesto Kapetana, Hodžića su u Spužu dočekale ubice „kavačkog klana“ među kojima su bili i kriminalci iz Srbije.

Adis Spahić Foto: Privatna arhiva

Obojica su ubijeni, a njihova tela, kao ni tela drugih žrtava, nikada nisu pronađena.

Belivuk i Miljković su i ovaj zločin komentarisali putem „Skaj“ poruka.

„Brate, i Zemo i Hel (kako su im bili nadimci na Skaj telefonima prim. aut) i svi su dobro odreagovali, to ne može uopšte da se komentariše, svako je hvatao svog, meni je zapao Kasap, Kratos je hvatao zeta, Hel je hvatao Mileta, to što je Kasap imao utoku i potegao, brate, to niko nije mogao da očekuje i to nije moglo da se promeni i ne može da se ispravi, to nikako brate, ja uopšte nisam hteo da rizikujem, mi smo se tako dogovorili sami bez obzira šta ste vi rekli u grupi, ako se vidi i potegne odmah da se puca“, rekao je Belivuk saradnicima preko Skaja i dodao: „Brate, to nema šta tu da se pravdamo“.

Likvidacija u garaži tržnog centra

Tri dana nakon surovih likvidacija u Crnoj Gori i Srbiji u Tržnom centru Ušće na Novom Beogradu, tačnije u garaži, ubijen je Aleksandar Šarac, navodni član „Pink Pantera“. Iako su tih dana Šarca „lovili“ pripadnici Belivukove grupe, u tome su ih presreli „vračarci“, odnosno pripadnici vračarske kriminalne grupe koju, prema stavu tužioca, predvodi Nikola Vušović sa Vračara.

Foto: Instagram/duh.grobarstva

Baš kao i druge žrtve ovih likvidacija, Šarac je namamljen na sastanak na koji je otišao uprkos tome što je strahovao za svoju bezbednost, verovatno računajući da je tržni centar dobra lokacija jer je pokrivena sigurnosnim kamerama. U optužnici protiv „vračarske“ grupe navodi se da ga je namamio Nikola Kačarević koji je za taj „posao“ dobio 6.000 evra. Kačarević je ovo na suđenju nedavno negirao.

Ubistvo zbog grafita?

Krajem oktobra 2020. godine u Beogradu je ubijen Zdravko Radojević, navijač koji je prethodno zapretio da će „pobiti sve“ jer je neko prešarao grafit posvećen njegovom pokojnom bratu. Ta informacija stigla je do Belivuka i Miljkovića, zbog čega su navodno odlučili da ga ubiju. Belivukov vojnik Miloš Budimir je takoš bio Radojevićev kum i upravo je on odavao informacije o njegovom kretanju. I Radojević je namamljen u kuću u Ritopeku, ubijen je, a delovi njegovog tela bačeni su u Dunav.

Zdravko Radojević Foto:privatna arhiva/drustvene mreže

Rafali u Bačvanskoj

Oko četiri godine ranije, oktobra 2016. godine, u Bačvanskoj ulici u Beogradu ubijen je Aleksandar Stanković zvani Sale Mutavi, inače nekadašnji Belivukov prijatelj. Njegove ubice nikada nisu pronađene, a proteklih godina veći broj kriminalaca se nezvanično sumnjičio da je povezan sa ovom likvidacijom.

Aleksandar Stanković i Veljko Belivuk Foto:Privatna arhiva

Jedan od njih je Jovan Vuković, pokojni vođa škaljarskog klana. O njemu je na tajnom sastanku sa Stankovićevim ljudima govorio Nenad Vučković zvani Vučko, pripadnik Žandarmerije koji se godinama dovodi u vezu sa kriminalom, ali je sve vreme zaposlen u Žandarmeriji.

Detalji sa tog sastanka zabeleženi su tajnim snimkom koji je napravio jedan od prisutnih, a objavio ga je ranije KRIK.

Trenutak u kom je ubijen Stanković iskoristio je Belivuk koji je ovu situaciju video kao povoljnu za jačanje njegove navijačke grupe koju je prethodno preuzeo od Stankovića.

Bonusv video: Pokušaj ubistva Radoja Zvicera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar