Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Policija još traga za muškarcem koji je u petak uveče, posle sudara teretnog broda i čamca nestao u Savi. Telo druge žrtve, žene stare 43 godina koja je takođe bila na čamcu, pronađeno je i izvučeno iz reke. Dunav i Sava su simboli prestonice, njihove obale su omiljena šetališta, a splavovi svetski poznati, ali za ove simbole Beograda vezane su i mnoge tragične priče.

Na petom kilometru Save, otprilike u visini novobeogradske toplane, u petak uveče oko 21.45 došlo je do sudara teretnog broda, na kome su bila tri člana posade i čamca na kojem je takođe bilo troje ljudi. Ogromna grdosija nije ni videla čamac i samo je prešla preko njega. Od troje ljudi koji su na čamcu bili, isplivao je samo jedan, V. M. (42) koji se domogao jednog novobeogradskog splava gde su mu pomogli gosti, koji su pozvali i Hitnu pomoć. Njegova supruga J. M. (43) i njihov kum S. R. (42) nestali su. Telo žene je pronađeno u subotu ujutru, za muškarcem još tragaju pripadnici rečne policije.

Pročitajte još:

Pokrenuta je istraga kako bi se utvrdile sve okolnosti koje su dovele do ove nesreće, a Sava i Dunav su još jednom, na najsuroviji način pokazali da se sa njima ne treba šaliti i da ih ne treba potcenjivati. Tragedija koja se dogodila u petak uveče, samo je poslednja u nizu tužnih priča koje su završene u talasima beogradskih reka, koje se nalaze čak i na grbu prestonice.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Beograd je 19. marta prošle godine probudila strašna vest, čamac na kome su bila četvorica mladića prevrnuo se na Dunavu, kilometar od Pančevačkog mosta prethodne večeri. Samo jedan momak je preživeo, njegovi drugovi su stradali. I ovog puta tragedija se dogodila po mraku, a sve je počelo izletom i roštiljem, na levoj obali moćne reke.

Stradali su Miloš Marković (37), Nenad Trivković (38) i Milan Nikolić, dok je Mane K. (37) uspeo da se spasi. I ovog puta je kobna bila nepažnja, preterana samouverenost i potcenjivanje Dunava. Mladići su bili na izletu i krenuli su kući, iako se vreme pogoršalo i počeo je da duva vetar koji je digao talase. Čamac je udario prvo jedan, pa drugi talas i četvorica mladića našla su se u vodi. Jedan od njih je na sebi imao prsluk za spasavanje, ali da li ga nije dobro vezao, ili ga je u panici skinuo, tek, nije ga spasao.

Matej Periš Foto:MUP Hrvatska

Ceo Beograd, Srbija i region potresla je priča o Mateju Perišu, mladom Splićaninu koji je došao u srpsku prestonicu da dočeka 2022. godinu. Krajem 2021. provodio se sa društvom u jednom beogradskom noćnom klubu, na obali Save, kada je nestao. Ceo region je pomno pratio ovaj slučaj, a onda su počele da se pojavljuju razne vesti… Emitovan je i snimak kamera za video-nadzor, na kome se vidi mladi Splićanin kako trči beogradskim ulicama, pokušava da zaustavi taksi koji nije stao, a potom nastavlja da trči. Svaka nada je izgubljena kada je u martu 2022. godine na Adi Huji pronađeno telo utopljenika. Odeća i sat su se slagali sa opisom nestalog momka, a na kraju je DNK potvrdila. U pitanju je bilo telo Mateja Periša.

Beograđani su iskreno ožalili stradalog mladića, na čemu im se zahvalio i njegov otac, Nenad Periš. Do poslednjeg trenutka su se nadali da će mladić, koji je bio gost Beograda, biti pronađen živ i zdrav.

Dalibor Andonov Gru Foto: instagram privatna arhiva

Bio je jedan od najpoznatijih i najomiljenijih Beograđana, ali i veliki zaljubljenik u beogradske reke. Dalibor Andonov Gru bio je jedan od prvih srpskih repera. Jedna od njegovih velikih ljubavi bio je i ekstremni sport, voženje kajta, a upravo je tokom jedne vožnje i stradao.

Tragedija se dogodila 9. septembra 2019. godine, na Dunavu. BIlo je lepo vreme i Gru je rešio da ga iskoristi tako što će ga provesti na Dunavu. Prijatelji su ga vukli, a on je leteo, kada je vetar iznenada, bez najave, promenio pravac.

Andonov je izgubio kontrolu i pao je u reku. Kada su njegovi prijatelji stigli do njega, već je bilo kasno. Poginuo je u 49. godini.

BONUS VIDEO: Potraga za Matejem Perišem

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar