Foto: Adel Omeragic / AFP / Profimedia/Privatna arhiva

Dvojica mladića iz Srbije, Filip Marjanović i Vukašin Gošović, nestali su početkom 2020. godine, a kako je Specijalno državno tužilaštvo u Crnoj Gori saopštilo, za njihovo ubistvo tereti se škaljarski klan, jedan od dve zaraćene kotorske grupe. Marjanović i Gošović su namamljeni u kuću škaljarca kod Danilovgrada, brutalno ubijeni, a o tom zločinu se ništa nije znalo četiri godine.

Kako je nedavno saopšteno, krivična prijava podneta je protiv nekoliko osoba zbog sumnje da stoje iza zločina, a reč je o pripadnicima barske ćelije – Stefan Ðukić Mandić, Milan Brajović zvanog Fitilj, Emil Tuzović i Gorana Milašinovića.

Pročitajte još:

Pripadnicima škaljarskog klana stavlja se na teret da učinili krivično delo stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo u saizvršilaštvu, kao i krivično delo nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Ubijeni u kući škaljarca, tela sakrivena

Dvojica državljana Srbije, za koje crnogorski mediji pišu da su bili deo kavačke grupe, ubijeni su u kući Milana Brajovića, škaljarca, u Danilovgradu u naselju Jelenak, a potom su njihova tela sakrivena. Ovaj zločin su, kako se sumnja, organizovali ubijeni Mile Radulović i Alan Kožar, a izvršila su ga četvorica osumnjičenih.

Navodni motiv zločina bilo je ubistvo Z. N, odnosno osveta za likvidaciju pripadnika škaljarskog klana.

Alan Kožar Foto: Savo Prelević/Vijesti

Filip Marjanović rođen je 1997. godine, a njegova majka Gordana ranije je ispričala za KRIK da je on bio živo i druželjubivo dete, koje se bavilo sportom, ali da se sve promenilo 2010. godine kada je ubijen njegov otac Dejan, koji je bio vlasnik menjačnice i kog su pljačkaši ubili kada su pokušali da mu ukradu novac ispred zgrade, što im on nije dozvolio.

„Filip je tada imao 13 godina. Kad su mu ubili oca on se ošišao skroz na kratko. Kod njega više nije bilo straha i kreće neka njegova borba za nekom pravdom. U prvoj godini srednje škole, kad je bio pismeni iz srpskog jezika, on je pisao o svom ocu i kako će se osvetiti ubicama. Nastavnica je samo napisala da je pogrešio temu. Onda je rekao: ’Ništa, idem u Legiju stranaca, tamo mogu pare da uzmem, a da nisam u kriminalu’. Ja sam rekla: ’Dobro, ali prvo završi školu’, misleći da to njega neće da drži. Onda sam pozvala druga koji je pri vojsci da popriča sa njim i da pokuša da ga odgovori. Prijatelj mi je rekao: ’Slušaj Goco, on je totalno za to’. I on odlazi u Legiju“, ispričala je ranije Gordana Marjanović.

Ona je tada rekla da su ubice Filipovog oca bile uhapšene i osuđene, ali da se ona plašila da će njen sin želeti da se osveti. Ispričala je i da je njen sin prvo pokušao da se zaposi u policiji, ali to nije bilo moguće jer je kao maloletnik osuđen zbog učešća u tuči.

Potom je pokušao da se pridruži Legiji stranaca. Ipak, tamo nije prošao medicinski test, pa se vratio u Beograd, gde je počeo da radi kao obezbeđenje.

Iz Beograda je pobegao 2019. godine, nakon što je pretukao muškarca. Takođe, hapšen je zbog pljačke banke u Crnoj Gori.

Blizak Goksiju, žrtvi klana Belivuk

Sa druge strane, kako je Kurir ranije pisao, iako nije imao ni 20 godina u trenutku nestanka Vukašin Gošović je bio veoma blizak Goranu Veličkoviću Goksiju, koji je ubijen u Ritopeku od strane klana Belivuk.

Njihovo poznanstvo je tada potvrdila i advokatica Vesna Golubović, koja je ranije zastupala Veličkovića, a nakon smrti njegovu suprugu.

Goran Veličković Goksi Foto: Privatna arhiva

Ona je tokom suđenja izjavila da su se Gošović i Veličković teretili za nošenje oružja, ali dok je taj predemet stigao do glavnog pretresa, obojica su se već vodila kao nestala.

Nestali mladić bio je deo Partizanove navijačke grupe.

Dvojica u pritvoru u Ukrajini

Inače, osumnjičeni za ubistvo Marjanovića i Gošovića, Milan Brajović i Goran Milašinović saslušani su u Upravi za izvršene krivičnih sankcija povodom krivičnog dela za koje se terete. Druga dvojica osumnjičenih, Emil Tuzović i Stefan Đukić Mandić trenutno su nedostupni crnogorskim istražnim organima, jer se nalaze u pritvoru u Ukrajini, zbog drugih krivičnih dela, pišu Vijesti.

Bonus video: Član škaljarskog klana Vasko Lješković ubijen je na Cetinju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare