Jelena Zorić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Međunarodni institut za štampu (IPI) pozvao je da hitno prestane pritisak i zastrašivanje novinarke TV N1 Jelene Zorić, zbog pretnji advokata odbrane na suđenju za slučaj Jovanjica.

IPI, globalna mreža urednika, rukovodilaca medija i vodećih novinara za slobodu štampe, takođe je pozvala advokata Svetislava Bojića da odmah povuče krivičnu prijavu, kojom se traži zabrana emitovanja programa u trajanju od 30 dana Televiziji N1, prenosi portal N1.

Pročitajte još:

Jeleni Zorić je krajem 2020. godine, Bojić pretio dok je pratila suđenje u Specijalnom sudu u Beogradu, koje uključuje njegovog klijenta Predraga Koluviju, optuženog za pomaganje u vođenju jedne od najvećih ilegalnih plantaža marihuane u Evropi.

Nakon saslušanja, Bojić, član Advokatske komore Srbije, prišao je novinarki i snimatelju i rekao: „Molim Vas budite precizni u izveštavanju pošto je moj klijent Predrag Koluvija pošten čovek i veliki vernik, evo on meni kaže kad sam išao da ga posetim ‘Zorićka me uništava i rastura njenim izveštavanjem, ali se ja Bogu molim za njeno zdravlje, kao što se molim i za zdravlje tužioca Saše Drecuna i ovog što ga je uhapsio, Slobodana Milenkovića’“.

Posle konsultacija sa Odborom za bezbednost novinara u Srbiji, N1 je izjavu osudio, a Zorić ga je prijavila Upravi kriminalističke policije, koja je prosledila tužilaštvu, piše na sajtu IPI-ja.

Udruženje novinara Srbije saopštilo je da je poruka „više nego jasna pretnja“ i uporedio je komentar sa onim koje šalju „mafijaški klanovi“. Nezavisno udruženje novinara Srbije pozvalo je tužilaštvo da se oglasi.

U međuvremenu, 2. januara u blizini stana Jelene Zorić, pronađena je rukom napisana poruka, što je dovelo do još veće zabrinutosti za njenu bezbednost. Nakon što je prijavljen, Bojić se izvinio Jeleni Zorić i odbacio njenu verziju događaja kao „netačnu“, piše IPI.

Dve nedelje kasnije, međutim, podneo je krivičnu prijavu, optuživši je za „lažno prijavljivanje“ i laganje o njihovom razgovoru. U prijavi, Bojić je izneo tvrdnje o ugroženosti sopstvene i bezbednosti članova svoje porodice, rekavši da je bio izložen pretnjama Zorićinih pratilaca na Tviteru.

Jelena Zorić nema nijedan nalog na društvenim mrežama, piše IPI.

Pročitajte još:

Prijavom je takođe traženo da Regulatorno telo za elektronske medije Srbije (REM) uvede privremenu zabranu emitovanja televiziji N1 na 30 dana zbog, kako je Bojić nazvao, „neviđene medijske hajke“ na njega.

Zamenik direktora IPI: Jasan pokušaj zastrašivanja novinara

Zamenik direktora IPI-ja Skot Grifen rekao je da je krivična prijava i zahtev da se N1 zabrani na mesec dana jasan pokušaj zastrašivanja novinara i osujećivanje medijskog izveštavanja o jednom od najvećih suđenja u Srbiji u poslednjih nekoliko godina.

„Pozivamo gospodina Bojića da odmah povuče ovu žalbu i zaustavi sve oblike pritiska i zastrašivanja novinarke N1 Jelene Zorić i da joj dozvoli da slobodno radi svoj posao“, rekao je.

„Ovom neviđenom i neutemeljenom žalbom želi se zabraniti jednom od najvećih nezavisnih medija u Srbiji da izveštava čitav mesec. To predstavlja jasan napad na slobodu medija i istražni organi ga moraju brzo odbaciti“.

Grifen je takođe pozvao Ministarstvo unutrašnjih poslova i Bezbednosno-informativnu agenciju da odgovore na zahtev N1 za procenu pretnje Jeleni Zorić, kako bi se osigurala njena bezbednost.

Jelena Zorić, TV reporter i autor dokumentarnih filmova, je u više navrata izveštavala o suđenju Koluviji i pratila razvoj događaja u sudnici u Beogradu, prenosi IPI.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar