Foto: Goran Srdanov/Nova.rs; privatna arhiva

U noći između 30. i 31. decembra u Beogradu je nestao 27-godišnji Splićanin Matej Periš. Potraga za njim ulazi u osmi dan. Ni ovu tužnu priliku srpske i hrvatske vlasti nisu propustile, a da je ne iskoriste za međusobno prepucavanje.

On je u Beogradu bio sa šestoricom prijatelja i veče pre Nove godine izašli su, kako je izjavio jedan od njih, prvo u restoran u beogradskoj Beton hali koja je preuređena u niz ugostiteljskih objekata. Potom su otišli u klub koji se nalazi u istom kompleksu uz reku Savu, gde su ga oni poslednji put videli. Prema onome što do sada znamo, Matej je oko 2.00 sata nestao iz kluba.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Danima policijski brodovi obavljaju pretragu Save i ušća u Dunav. Celoga dana su patrolirali brodovi rečne policije i Žandarmerije. Na to područje su stigli i policajci sa psima tragačima, a potraga se vodila i na Velikom ratnom otoku – između Save i Dunava. U potragu su uključeni i dronovi.

Potraga je obustavljena juče oko 19 sati. Iz policije su potvrdili da se nastavlja i danas. Najavljuje se velika promena vremena, kiša i sneg, što bi moglo dodatno otežati potragu.

I dok Mateja nema već osam dana, a službene informacije o potrazi cure na kašičicu, srpsko Ministarstvo unutarnjih poslova i hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova prepucavaju se oko jučerašnje izjave Plenkovića.

Plenković: Nije bitno šta je Vulin rekao

Podsetimo, premijer Andrej Plenković jučer je kratko komentarisao slučaj nestalog Mateja, istakavši da je u svakodnevnoj komunikaciji s ministarstvima, a da ona komuniciraju sa srpskim organima.

Andrej Plenković Foto:TANJUG/ FOTO HINA/ LANA SLIVAR DOMINIC

„Imam utisak da još nemamo celu sliku. (…) Ono što me zanima kao hrvatskog predsednika vlade, a reč je o hrvatskom državljaninu koji je za blagdane otišao u Beograd, jeste da saznamo potpunu informaciju“, poručio je i dodao da lično poznaje oca nestalog Periša, te da izražava žaljenje zbog cele situacije.

„Ovog trenutka ne mogu komentarisati tuđe izjave. Nije bitno šta je rekao Vulin. Meni je važno da saznamo što se dogodilo“, kazao je Plenković, piše Index.hr.

MUP Srbije: Plenković nema poštovanja prema našem radu

Plenkoviću su oštro odgovorili iz MUP-a Srbije.

„Povodom izjave hrvatskog premijera, poručujemo da nije važno što je rekao Aleksandar Vulin, nego što je rekao ministar policije Srbije, sumirajući rezultate istrage o nestanku Mateja Periše je vrlo važno.

Svi policijski službenici Policijske uprave Beograda, kao i pripadnici rečne jedinice, ronioci Žandarmerije, UKP-a i svih ostalih poslova, ne tražeći godišnji odmor i radno vreme, daju sve od sebe da se problem nestanka reši i da se sazna istina. To bismo učinili za svakog čoveka, a jedino nas ne zanima državljanstvo ili nacija čoveka kog tražimo.

Aleksandar Vulin
Aleksandar Vulin Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Plenković nema poštovanja prema radu srpske policije i to nas, nažalost, ne čudi niti iznenađuje. Pozivamo gospodina Plenkovića da pokaže poštovanje prema porodici nestale osobe i da svojim besmislenim komentarima o nestanku mladića, gosta Beograda, ne ometa rad pripadnika MUP-a“, napisali su u saopštenju.

Hrvatsko ministarstvo spoljnih poslova: Deplasirana i neprimerena reakcija

Danas se saopštenjem oglasilo hrvatsko Ministarstvo spoljnih poslova. Index.hr saopštenje pernosi u celosti:

„U danima dok traje potraga za nestalim hrvatskim državljaninom Matejem Perišem u Srbiji, u čemu su već sedam dana angažovane brojne srpske službe, Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova izražava žaljenje zbog jučerašnje deplasirane i neprimerene reakcije MUP-a Republike Srbije na izjavu predsednika Vlade Andreja Plenkovića tokom konferencije za medije povodom njegovog učestvovanja na primanju Srpskog narodnog veća u povodom pravoslave Božića.

Foto: MUP Hrvatske

Neprihvatljivo je i nerazumljivo da se izjavi predsednika Vlade daje smisao koji ona sigurno nije imala, posve pogrešno interpretirajući njegove reči. Premijer Plenković je istakao kvalitetnu saradnju MUP‑a i MVEP-a Republike Hrvatske i drugih organa s nadležnim institucijama Republike Srbije od trenutka prijave nestanka Mateja Periša. Cenimo rad svih uključenih službi u potragu i nadamo se najboljem ishodu.

Zajednički nam je prioritet rasvetljavanje sudbine nestalog Mateja Periša i potpuna informacija o sledu događaja, što je jedini smisao izjave predsednika Vlade.

„Kontraproduktivne i neutemeljene teze MUP-a Srbije“

Kontraproduktivne i neutemeljene teze MUP-a Srbije o tome da bi hrvatske vlasti na bilo koji način ometale rad srpskih policajaca tokom potrage nemaju nikakvo uporište u onome što je izrekao predsednik hrvatske Vlade, koji je pozvao na nastavak potrage, naglasivši doprinos i angažman svih uključenih službi.

Stoga čudi ishitrena i neočekivana reakcija srpskog MUP-a, tim više što je u svom govoru na tradicionalnom prijemu koji priređuje SNV u prigodi pravoslavnog Božića premijer Plenković istakao da će hrvatska Vlada istrajati u politici dijaloga i mira i uključivosti prema nacionalnim manjima u hrvatskom društvu, istovremeno gledajući prema budućnosti i saradnji sa Srbijom u svim otvorenim pitanjima.

Stoga je i bespredmetna i neobjašnjiva reakcija srpskog MUP-a na ni po čemu spornu izjavu premijera koji je samo rekao da izjave, ma čije bile, nisu toliko bitne u ovom trenutku već jedino službena informacija o rezultatima potrage, što svatko dobronameran može razumeti.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova izražava žaljenje da se, ničim izazvano, insinuira negativan smisao izjavama koje nikoga nisu ni prozivale ni omalovažavale, već bile usmerene na nastavak saradnje u iščekivanju potpune službene informacije. U ovom trenutku, dok još traje potraga za nestalim Matejom Periša, ova izlišna i bespotrebna polemika sigurno ne pridonosi dobroj saradnji dveju zemalja u potrazi koja još traje.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova izražava nadu da će se dosadašnja kvalitetna saradnja dve policije, uz velik angažman srpskih policajaca, pa i danas na pravoslavni Božić, nastaviti u ovom slučaju u interesu rasvetljavanja sudbine nestalog Mateja Periša, i posebno njegove porodice koja to iščekuje, kao i cela hrvatska javnost“, poručili su.

Bonus video: Rekonstrukcija kretanja nestalog Splićanina

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar