Foto: MUP Hrvatske/Privatna arhiva; dragan Mujan/Nova.rs

Za Splićaninom Metejem Perešom (27), koji je nestao u noći između 30. i 31. decembra kod Beton hale u Beogradu, traga se već šesti dan. Prijatelji su njegov nestanak prijavili 31. popodne, a tek petog dana u potragu su se uključili i ronioci žandarmerije. Zbog čega je to učinjeno tek petog dana, a ne ranije, ako se znalo da je mladić nestao na potezu oko reke objasnilo je nekoliko stručnjaka koji su ovih dana učestvovali u potrazi.

Periš se kobne večeri veselio sa prijateljima u klubu Gotik, u Beton hali. U jednom trenutku izašao je iz Gotika i nestao. Njegovi prijatelji vratili su se u iznajmljeni apartman na Dorćolu i, videvši da se mladić ne vraća duže vreme, prijavili su njegov nestanak 31. decembra u 18.00 časova.

Od tog trenutka beogradska policija je tragala za mladićem. Obavili su razgovor sa njegovim prijateljima, zaposlenima u klubu i svima koji bi mogli znati nešto o njemu.

Međutim, tek zahvaljujući snimcima sa nadzornih kamera sa okolnih lokala utvrđeno je da je neko vreme trčao okolnim ulicama. U jednom trenutku pokušao je da uđe u jedan taksi u Karađorđevoj ulici, ali pošto nije uspeo, nastavio je do restorana Savanova gde se spustio ka reci.

Na snimcima se ne vidi trenutak kada ulazi u vodu ali ovo je bio ključan trag policiji da alarmira ronilačku ekipu žandarmerije. U trenutku kada ronioci dolaze na Savu i počinju da pretražuju nemirno korito reke već je peti dan potrage i gotovo da nema onog ko prati ovaj slučaj, a da se nije zapitao – zbog čega baš sad i šta se čekalo do sad?

Potraga, reka Sava, policija, rečna policija, čišćenje reke, Matej Periš, nestao
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Pretraživanje reke, njenog dna, obale i toka, prilično je kompleksan posao koji zahteva određenu pripremu ali i konkretna saznanja. Korito Save u delu kod Beton hale prilično je široko, a voda dostiže brzinu od 10 kilometara na čas. Sve ove karakteristike reke važne su odrednice kojima će se upravljati ronioci tokom potrage.

Bivši inspektor za otmice i iznude i Slobodan Mišković za Nova kaže da zaranjanje ronioca dolazi na kraju.
„Pre ronlaca reku su pretraživali policajci koji su na čamcu sa sonarom koji registruje sve anomalije i deformacije na dnu. Na ekranu postoji i razmera, tako da oni znaju veličinu objekta koji vide. Takođe, uslovi za ronjenje su izuzetno teške i ronioci moraju da vode računa i o svojoj bezbednosti“, objašnjava inspektor Miškovć.

Osim toga, ronioci iz Mreže za opasnost Srbije, koji takođe učestvuju u potrazi, objasnili su da rad dodatno otežavaju trenutni uslovi na reci. Niska temperatura vode, hladno vreme, zamućenost i velika količina smeća, grana i balvana koje reka nosi, čine da se pretraga može vršiti samo pipanjem rečnog tla.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Već na dubini od metar, dva, ne može više da se priča o vidljivosti. Nema tu nikakve vidljivosti, potpuni mrak. Jedva se vidi kompjuter na ruci i to kada se ruka približi skroz do maske“, objasnio je Branislav Sadžaković je profesionalni ronilac i pripadnik Mreže za opasnost koja sarađuje sa Sektorom za vanredne situacije MUP Srbije.

Dodao je i da se pretraga vrši tako što je, zbog loše vidljivosti, jedna ruka ispružena kako bi se zaštitila glava i maska, a drugom rukom se pipa dno, dok je ronilac sve vreme vezan užetom zbog bezbednosti. Pod vodom se zadržava maksimalno 30 minuta jer je, iako ima takozvano suvo odelo, temepratura vode niska.

Stručnjaci iz Mreže za opasnosti Srbije objasnili su da je zbog svega ovoga potraga u reci, samo pod pretpostavkom da je mladić u nju ušao kod Beton hale, traženje igle u plastu sena i da se čekao trag, poput onog kada mladić kod restorana Savanova silazi stepenicama, kako bi se sa njom krenulo.

Kako nema drugih konkretnih tragova, akcija traganja se za sada sprovodi samo na ovom potezu reke i širiće se shodno novim tragovima i podacima.

Podsetimo, Matej Periš je nestao u noći između 30. i 31. decembra u Beogradu. Njegovi prijatelji, sa kojima je kobne večeri bio u Gotiku, poligrafski su ispitani nakon čega su se vratili u Split. Otac nestalog Splićanina od nedelje je u Beogradu i on je potvrdio da je mladić na pojedinim snimcima sigurnosnih kamera objavljenim pre nekoliko dana.

Bonus video: Rekonstrukcija kretanja nestalog Splićanina

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar