Foto: Goran Srdanov/Nova.rs; privatna arhiva

Dok se nastavlja pretraga Save i priobalja u potrazi za bilo kakvim tragom koji može pomoći u rešavanju misterije nestalog Splićanina, još nema jasnog odgovora na jedno od ključnih pitanja, šta je mladića iz Hrvatske nateralo u bezglavi trk beogradskim ulicama. Da li je Matej, možda, iz nekog razloga, bežao - od svojih drugova?

Dok se snimak na kome, navodno, Matej Periš pliva po ledenoj reci dovodi u pitanje, a osporio ga je i Nenad Periš, mladićev otac, nedvosmisleno je potvrđeno da je na drugim snimcima, gde se vidi kako sumanuto trči ulicama stvarno mladi Periš. Ipak, nema odgovora na vrlo važno pitanje, šta ga je podstaklo ili nateralo na takvo ponašanje?

Postoji staro policijsko pravilo, da kada istraga dođe u ćorsokak, počinje se iz početka. U ovom slučaju, početak bi bili Matejevi drugovi koji su bili sa njim u noćnom klubu „Gotik“ u noći između 30. i 31. decembra. Njihova priča je, u najmanju ruku, neobična, a njihovi postupci još čudniji.

Pročitajte još:

I sam ministar policije Aleksandar Vulin je tim povodom izjavio da je otežavajuća okolnost u potrazi to što su mladići nestanak svog druga prijavili kasno. Tek oko 18 časova narednog dana. Oni su se vratili u apartman bez njega, a tek ujutru su se zabrinuli. To nije baš uobičajeno. U stranom gradu, mnogo većem od njihovog rodnog Splita, za njih nepoznatom, većina mladih ima običaj da se ne razdvaja iz praktičnih razloga, prvi je sigurnost, ali je i mnogo lakše deliti trošak za hranu i prevoz.

„Nije nemoguće da su oni tako kasno prijavili nestanak svog druga iz straha od odlaska u policiju, ukoliko su koristili psihoaktivne supstance. Takođe, imali su dovoljno vremena da se dogovore i usaglase priču koju će ispričati policiji, a nije isključeno da su oklevali sa odlaskom u policiju jer su i sami konzumirali narkotike“, kazao je za Nova.rs dobro obavešten izvor.

Matejevi drugovi su navodno ispitani na poligrafu i navodno su prošli, ali je otežavajuća okolnost za policiju bila ta što možda, zbog nepotpunih informacija, nisu na poligrafu postavili pravo pitanje.

Matej Periš prilazi taksi vozilu / foto: reddit
Matej Periš prilazi taksi vozilu / foto: reddit

Mnogi su zbog snimaka na kojima se vidi Matej kako trči ulicama kao ponašanje čoveka pod uticajem narkotika, ali njegov otac i devojka kažu da on nikada nije koristio nikakve vrste droge. Nije isključena ni mogućnost da ga je neki od drugara sa kojima se provodio u „Gotiku“ počastio drogom ili mu podmetnuo bez Matejevog znanja. Kod mladića koji nije koristio narkotike, to je moglo da izazove burne, ako ne i katastrofalne reakcije. Sve ovo je nagađanje i jedna od teorija koju može da potvrdi ili opovrgne tek eventualni pronalazak tela nestalog mladića i toksikološka analiza.

Ako je Matej bežao od neke realne opasnosti, ako je došao u sukob sa domaćim momcima, logično bi bilo da trči ka svom društvu, ka obezbeđenju kluba čiji je gost i gde mu je jakna, a ne od drugova i kluba. Njegovo ponašanje pre ukazuje da je on, možda, bežao iz nekog razloga od ljudi sa kojima je bio.

Foto:Dragan Mujan Nova.rs

I iz Srbije i iz Hrvatske zato ima sve više glasova da mladiće treba podrobno ispitati o svim okolnostima te večeri, rekonstruisati njihovo kretanje i postupke celog tog dana.

Društvo u kome je bio Matej Periš napustilo je Beograd i otputovali su u Split. Na neki način, srpska policija je ceo slučaj prepustila kolegama iz Hrvatske po principu „brigo moja pređi na drugoga“ i posao MUP Srbijie se sveo uglavnom na potragu za nestalim SPlićaninom. Potencijalni oštećeni, Matej Periš, hrvatski državljanin, jedini sigurni, za sada, svedoci koji mogu dati neku korisnu informaciju o celom slučaju su momci koji su bili sa Matejem te noći kada je nestao.

BONUS VIDEO: Potraga za nestalim Splićaninom po Savi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare