Alan Kožar Foto: Savo Prelević/Vijesti

Grčka policija intenzivno radi na rasvetljavanju ubistva Baranina Alana Kožara (43) i Užičanina Damira Hadžića (46). Trenutno grčki inspektori pokušavaju da utvrde da li su se napadači, nakon ove surove likvidacije, sakrili na Krfu ili su pobegli gliserom do obala Epira ili Albanije, a nije isključeno ni da su se dovezli do Crne Gore brzim plovilom.

Prema pisanju grčkih medija, istražitelje brinu činjenice da su se u pola godine u Grčkoj desila dva obračuna crnogorskih kriminalnih grupa, u kojima su stradala četiri pripadnika „škaljarskog klana“, prenosi „CDM“. Cofru press je podsetio na dvostruko ubistvo koje se u januaru dogodilo u kafani na grčkom području Vari, kada su surovo likvidirana dvojica vođa „škaljarskog klana“ Igor Dedović i Stevan Stamatović, u koje su napadači sasuli više od 20 metaka. Oni su ubijeni u punom restoranu pred suprugama i decom dok su sedeli za stolom.

Grupa muškaraca u crnom ušetala je u restoran, prišla njihovom stolu i otvorila vatru. Nisu marili ni za svedoke, ni što su ubijali pred decom, a ni od kamera koje su snimile egzekuciju. Šest meseci nakon ove brutalne likvidacije, opet su meta bili pripadnici tzv. „škaljarskog klana“, a napadači su uspeli da lociraju Kožara i Hadžića, koji su nekoliko meseci boravili u luksuznoj vili u Halikounasu, misleći da su uspeli da sakriju tragove.

Kako navode grčki mediji, napadači su verovatno danima pratili Kožara i Hadžića i čekali pogodan trenutak da izvrše napad.

Kožar i Hadžić su se iznajmljenim vozilom vraćali sa plaže i parkirali ispred vile u kojoj su iznajmili stan na spratu u kojem su živeli već par meseci. Upravo u trenutku kada su se parkirali napadači su izašli iz skrovišta i u njihovom pravcu ispalili iz dva različita oružja oko 50 projektila, od kojih je njih 29 završilo uglavnom u glavi i gornjem delu tela žrtava.

O dvostrukom ubistvu tamošnju policiju je obavestio komšija kada je ugledao tela dve muške osobe u vozilu.

„Pretpostavlja se da su ubice u zasedi čekale Kožara i Hadžića na parkingu vile u kojoj su njih dvojica iznajmljivala stan. Oni su pronađeni mrtvi u automobilu. U njih je ispaljeno najmanje 29 metaka, a ubice su im pucale u glavu i grudi“, kazao je Aivatidis.

Prema njegovim rečima, Kožar i Hadžić su ubijeni pri povratku sa plaže.

„U automobilu je pronađeno oružje, a u stanu koje su koristile žrtve je pronađena i municija. Takođe, do sada smo utvrdili da su kod sebe imali lažne slovenačke pasoše“, naveo je on u izjavi za Kerkirasimera.

Kožar je imao falsifikovana dokumenta i putovao sa pasošem Slovenije pod imenom Robert Bitenc, dok je Hadžić koristio slovenački pasoš na ime Martina Pospišeka. U stanu koji su koristile žrtve, osim oružja, pronađena je velika suma novca, preko 11.000 eura, više laptopova i mobilnih telefona. Grčka policija procenjuje da su članovi dve kriminalne grupe škaljarskog i kavačkog, smešteni u različitim delovima te zemlje i sumnja da su likvidacije u Vari i na Krfu povezane. Corfu press podseća da je grčki specijalni policijski tim, nakon ubistva Dedovića i Stamatovića, otišao u Srbiju radi prikupljanja informacija o crnogorskim kriminalnim grupama.

Cilj grčke policije bio je da, u saradnji sa srpskom policijom, pronađe „jezgra“ kriminalaca u srpskoj i crnogorskoj „zajednici“ u Atini. Pored toga, grčka policija je ispitivala moguću umešanost crnogorskih kriminalnih grupa u ilegalne aktivnosti u Grčkoj koje se odnose na krijumčarenje droge i cigareta. Grčka policija saslušala je više osoba u okviru istrage likvidacije Igora Dedovića, Stevana Stamatovića, Alana Kožara i Damira Hadžića, ali za sada niko nije uhapšen.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar