Foto:MUP Srbije

Proteklih dana zabeleženo je više napada pasa na ljude, kako lutalica, tako i sve češće i vlasničkih pasa. Zašto su ovakvi incidenti iznenada počeli da se događaju jedan za drugim i da li su psi možda iz istog razloga agresivni baš u ovo doba godine, pokušali smo da saznamo od doktora veterinarske medicine, koji tvrdi da su za agresiju pasa, kako vlasničkih, tako i lutalica, odgovorni isključivo ljudi.

Dobro je poznato da građani gotovo svakodnevno iskazuju svoje nezadovoljstvo na društvenim mrežama, kačeći slike čopora pasa po ulicama svojih naselja, uplašeni za svoju bezbednost. O psima sa ulice često brinu i sami građani, koji ih hrane i sterilišu. Sa druge strane, gorući problem je kako kontrolisati tuđe kućne ljubimce i sprečiti masovne napade pasa koji smrtno povređuju nesrećne prolaznike, a i svoje vlasnike.

Radomir J. (75) juče je teško povređen, kada ga je dvorištu porodične kuće u selu Bošnjane kod Varvarina, napao jedan od  njegova dva rotvajlera. Kako saznajemo, u pitanju su njegovi psi koje ima već više od pet godina. Komšije su preskočile ogradu kada su videli kako pas ujeda Radomira i spasili ga gotovo sigurne smrti. Ubrzo je stigla i hitna pomoć i muškarac je prevezen u bolnicu.

Drugi incident dogodio se u Sjenici, kada je vlasnički pas koji živi u kavezu iskoristio nepažnju vlasnika i skočio na osmogodišnju devojčicu koja se igrala u dvorištu. Devojčica je prošla sa teškim povredama po glavi i telu. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Pazaru, po nalogu nadležnog tužilaštva u Sjenici, podneli su krivičnu prijavu protiv tridesetpetogodišnjaka iz Sjenice zbog postojanja sumnje da je počinio krivično delo izazivanje opšte opasnosti.

„Devojčica je bila umalo zaklana od strane psa, povrede su neverovatne, jedva smo uspeli da pružimo prvu pomoć i devojčicu transportujemo u Opštu Bolnicu u Novom Pazaru. Tamo je operisao dr Badić i mi za sada nemamo neke druge informacije”, rečeno je za naš portal iz Sjeničkog Doma zdravlja.

Nedavno, još jedno dete je bilo žrtva napada pasa. Podsetimo, dečak (4) iz Sente preminuo je na putu do bolnice nakon što su ga izujedali psi njegovih roditelja, dva rotvajlera i jedna doga, koji su bili u dvorištu njihove porodične kuće u Senti. Nije poznato da su psi imali besnilo, ipak su nakon tragedije morali da budu uspavani.

„Sada se sprovodi istraga šta se događalo, kako se sve dogodilo, obzirom da su to bili njihovi psi. Postoje indicije da su životinje bile mučene, odnosno izgladnjivane, pa da su napale dete zbog hrane koja je neposredno pre toga dostavljena porodici. Istragom će biti tačno utvrđeno kolika je krivica roditelja”, rekao je nedavno naš sagovornik blizak istrazi.

Doktor veterinarske medicine Dušan Dumanović kaže da u ovakvim situacijama najčešće nije problem u psu, nego u češće u vlasniku.

Dusan Dumanovic
Dušan Dumanović Foto:Privatna arhiva

„Pas nikada neće da napadne ako je dobro tretiran, oni napadaju iz straha. Ne napadaju čoveka zato što u njemu vide nekakav plen. Oni u čoveku vide prijatelja koji ih hrani.

Međutim, ako ih neko muči, ne brine o njima, ako ih drži zatvorene u boksu, ako ih ne hrani… onda može doći do problema“, kaže dr veterinarske medicine Dušan Dumanović i ističe da problem ne treba tražiti isključivo u životinji, nego i u čoveku, odnosno, u gazdi.

Pročitajte još:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare